Medimagazin logo

Obezite ve nörodejenerasyon arasındaki bağlantı ortaya çıktı

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nden Mroj Alassaf ve meslektaşları tarafından yapılan bir çalışma, obezite ile Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. PLOS Biology'de yayımlanan araştırma, yaygın olarak obeziteyle ilişkilendirilen yüksek şekerli beslenmenin beyinde insülin direncine yol açtığını gösterdi. Bu durum, beynin nöronal kalıntıları temizleme yeteneğini bozarak nörodejenerasyon riskini potansiyel olarak artırabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Obezite ve nörodejenerasyon arasındaki bağlantı ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar uzun zamandır obezite ve nörodejeneratif hastalıklar arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyordu, ancak kesin mekanizmalar anlaşılamamıştı.

Yeni çalışma, şeker oranı yüksek bir diyetin diğer organları nasıl etkilediğine benzer şekilde beyinde de insülin direncine neden olabileceğini göstererek bu konuya ışık tuttu.

Araştırma ekibi, insanlarla olan genetik ve biyolojik benzerlikleri nedeniyle model organizma olarak meyve sineklerini kullandı. Yüksek şekerli bir diyetin glial hücrelerde PI3k adı verilen ve insülin sinyali için çok önemli olan bir proteinin seviyelerini düşürdüğünü ve bunun da insülin direncine işaret ettiğini keşfettiler.

 

Glial fonksiyon için çıkarımlar

Glial hücreler, özellikle de meyve sineklerindeki sarmal glia, nöronal döküntülerin temizlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır.

Çalışma, bu hücrelerin yüksek şekerli bir diyete tabi tutulduklarında, enkaz temizleme işlevleri için gerekli olan Draper proteini seviyelerinin azaldığını buldu.

Nörodejeneratif hastalık riski üzerindeki potansiyel etkisi

Yüksek şekerli beslenme nedeniyle glia tabakasının işlevinin bozulması, obezitenin nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunabileceği potansiyel bir mekanizmaya işaret etti.

 Nöronal döküntülerin etkili bir şekilde temizlenememesi, beyin sağlığına zarar veren bir birikime yol açabilir.

Bu çalışma hakkında daha ayrıntılı bilgi için orijinal yayına bakınız:

Alassaf M, Rajan A (2023) Diyet kaynaklı glial insülin direnci, Drosophila beynindeki nöronal döküntülerin temizlenmesini bozar. PLoS Biyoloji (2023). DOI: 10.1371/journal.pbio.3002359.

obezite
norodejenerasyon
arastirma
insulin direnci
Yorum (1)
Devrimci Derviş
ölene kadar kendileri demans riskiyle, öldükten sonra da yakınları cenazeyi taşırken bel fıtığı riskiyle karşılaşacak.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir