MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar uzun zamandır obezite ve nörodejeneratif hastalıklar arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyordu, ancak kesin mekanizmalar anlaşılamamıştı.
Yeni çalışma, şeker oranı yüksek bir diyetin diğer organları nasıl etkilediğine benzer şekilde beyinde de insülin direncine neden olabileceğini göstererek bu konuya ışık tuttu.
Araştırma ekibi, insanlarla olan genetik ve biyolojik benzerlikleri nedeniyle model organizma olarak meyve sineklerini kullandı. Yüksek şekerli bir diyetin glial hücrelerde PI3k adı verilen ve insülin sinyali için çok önemli olan bir proteinin seviyelerini düşürdüğünü ve bunun da insülin direncine işaret ettiğini keşfettiler.
Glial fonksiyon için çıkarımlar
Glial hücreler, özellikle de meyve sineklerindeki sarmal glia, nöronal döküntülerin temizlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır.
Çalışma, bu hücrelerin yüksek şekerli bir diyete tabi tutulduklarında, enkaz temizleme işlevleri için gerekli olan Draper proteini seviyelerinin azaldığını buldu.
Nörodejeneratif hastalık riski üzerindeki potansiyel etkisi
Yüksek şekerli beslenme nedeniyle glia tabakasının işlevinin bozulması, obezitenin nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunabileceği potansiyel bir mekanizmaya işaret etti.
Nöronal döküntülerin etkili bir şekilde temizlenememesi, beyin sağlığına zarar veren bir birikime yol açabilir.
Bu çalışma hakkında daha ayrıntılı bilgi için orijinal yayına bakınız:
Alassaf M, Rajan A (2023) Diyet kaynaklı glial insülin direnci, Drosophila beynindeki nöronal döküntülerin temizlenmesini bozar. PLoS Biyoloji (2023). DOI: 10.1371/journal.pbio.3002359.