Medimagazin logo

O test boşuna mı yapılıyor?

Kolorektal kanserlerin erken teşhisinde önemli bir yer tuttuğuna inanılan gaitada gizli kan testine yönelik önemli bir çalışma yayımlandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
O test boşuna mı yapılıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gaitada gizli kanı tespit eden testler üçe ayrılıyor:

A.Fekal okkült kan testi (FOBT): Rutin uygulanan en sık test çeşidi. İçinde guaiak maddesi içeriyor. Ülkemizde de bu test uygulanıyor. Testten  birkaç gün öncesinde kırmızı et, brokoli, turp, bayır turpu, karnabahar, elma, portakal, mantar gibi yiyecekler ve kolşisin ve okside edici ilaçlar (iyot-borik asit gibi) ilaçlar kullanmamak gerekiyor, aksi taktirde yanlış pozitif sonuçlar çıkıyor.(1)


B.Fekal immunokimyasal test (FIT): The American College of Gastroenterology tarafından , FOBT testi yerine önerilen test.(2)


C.Gayta DNA testi (sDNA):Kan yerine gaytada polip veya kanser hücreleri kaynaklı anormal DNA taranıyor.

FOBT testinin gaitada gizli kanı tespit ederek kolorektal kanser mortalitesini azalttığına dair çalışmalar 1990’a dayanıyor. Avrupa ve Amerikada da 50-74 yaşlar arası rutin olarak gaytada gizli kanın aranması öneriliyor. Gaitada gizli kan testini Finlandiya 2004 yılından bu yana gaytada gizli kan (FOBT) uygulamasını rutin olarak uyguluyor. Bu ülkede 1.600.000 kişide 800.000 kişilik çalışma grubu ve 800.000 kişilik kontrol gruplu bir karşılaştırma çalışmasında, kolorektal kanser mortalitesi bakımından gruplar arası bir fark bulunmamış. Sonuç bölümünde araştırmacılar uyarıyor: Sağlık politikaları belirlenirken araştırma temelli olmalı.(3)

Dr.Erol Yayla


Kaynaklar:

1. http://www.webmd.com/colorectal-cancer/fecal-occult-blood-test-fobt

2. Rex, DK; Johnson, DA; Anderson, JC; Schoenfeld, PS; Burke, CA; Inadomi, JM; American College of, Gastroenterology (Mar 2009). "American College of Gastroenterology guidelines for colorectal cancer screening 2009 [corrected].". The American journal of gastroenterology 104 (3): 739–50. doi:10.1038/ajg.2009.104. PMID 19240699
3. http://bmjopengastro.bmj.com/doi/full/10.1136/bmjgast-2015-000034

 

Bu yazının tüm hakları Medimagazin'e aittir. "www.medimagazin.com.tr" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

kolorektal kanser
gaitada gizli kan testi
erken teşhis
Yorum (8)
Ahmet Rasim Küçükusta
SOLUNUM TESTLERİYLE DE ZORLA ASTIM TEŞHİSİ KONUYOR Solunum fonksiyonlarını ölçen aletler son senelerde giderek yaygınlaştı. Bunlardan artık neredeyse her hastanede var. Solunum fonksiyon testlerinin doğru teknikle, iyi kalibre edilmiş aletlerle uygulandığında ve doğru yorumlandığında işe yaradığına hiç şüphe yoktur ama şu da bir gerçektir ki bu testler yüzünden “sayısız” insana da astım ve KOAH teşhisi konarak gereksiz tedaviler yapılıyor. Oysa bu testlerin tek başına bir manası yoktur ve asla o kişinin tedavi edilmesi gereken bir hasta olduğunu da göstermez. Bu testleri kime yapsanız ölçülen değerlerin bazılarında “normale” göre düşüklükler belirlenebilir. Bu testlere bakıp da insanlara astım veya KOAH teşhisi koymak ve ilaç vermek, boyu 1.65 olan bir yetişkine “Senin boyun normale göre en az 10 santim kısa” diyerek boy uzatıcı ilaç yazmaya kalkmaktan farklı bir şey değildir. Her zaman söylediğim gibi “laboratuar bulguları değil hastalar tedavi” edilmelidir. Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/07/03/yazilar/tip-yazilari/astim/solunum-testleriyle-zorla-astim-yapiliyor/
2
Cevapla
Dr.Cevdett
Kanserin erken teşhisi amacıyla yapılan bu testin etkinliğini hep merak etmişimdir. Firmaların sponsorluğu olmadan yapılan çalışmalarda acaba 1000 GGK(+) hastadan kaçı kanser çıkmıştır? Halk sağlığı kurumu bunu tarama testi olarak uygularken ülkemizde yeterli gastroenteroloji uzmanı bulunmadığı(gastroenteroloji derneği genel cerrahların kolonoskopi yapmasını istememektedir)göz önüne alınmalıdır. GGK, kanser dışında pek çok sebeple (a.fissür, hemoroid,bazı ilaçlar ve gıdalar vs.) pozitif çıktığından 50 yaş üstü hastalarda gereksiz bir kolonoskopi yoğunluğu oluşmakta olup sadece GGK(+) olgulardan ziyade hastalar uzman hekimlerce elenerek gerçekten kolonoskopi gerekiyorsa yapılmalıdır.
2
Cevapla
ÖMER HAYYAM
LABORATUARDA KULLANILAN BİYOKİMYA KİTLERİ KALİTESİZ , KÖTÜ-UCUZ( ÖZELLİKLE SEROLOJİK TESTLER)... HİÇ GÜVENMİYORUM...
2
Cevapla
özcan yavuz
astım tanısı konusunda benimde uzun zamandır şüphelerim vardı .Ahmet bey in söyleminden sonra kesinleşti. her kronik öksürük olana astım tanısıyla geri gelir oldu dinleme sesleri çoğu hastada normal gözüküyor bir anlam veremiyorum ama raporu olduğundan ilaçları rpt ediyoruz bence de bir çok insan gereksiz astım ve koah ilaçları kullanıyor nasıl bir çözüm üretebiliriz acaba bu suiistimal sadece astımda değil koahta değil antidepressanlarda da var anti ülser ilaçlarında maksimum boyutta artık mide koruyucu olarak ilaç vermeseler 2. basamak çok makbule geçecek hastaları ikna noktasında zorlanıyoruz .
0
Cevapla
ahmet uyar
Ömer bey ben de şöyle demeliyim bu durumda; "klinisyenlerin tedavilerine hiç güvenmiyorum, hepsi eksik tanı ve tedavi bilgisine sahip"..ne dersiniz.. laboratuvar ürünlerinin kalitesiz olanları var muhtemelen sizin kliniğinizde öyle.. ancak yaygın olarak çok kaliteli ürünlerde kullanılıyor ve kısıtlı bilginizle bu ifadeyi kullanmanız hoş olmamış..
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir