Medimagazin logo

Nöbet Esasları

Madde 41 - Genel olarak yataklı tedavi kurumlarında nöbet; normal çalışma saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde dışarıdan gelecek hastalarla, kurum içindeki hastaların acil durumlarında tıbbi ve bununla ilgili idari ve teknik yardımları vaktinde sağlayabilmek, olması muhtemel idari ve teknik olay ve kasalara zamanında müdahale edebilmek amacını güder.
Nöbet Esasları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

a) Nöbet Saat 8.00’den ertesi gün 8.00’e kadar devam eder. Nöbetçi olanlar hiçbir surette kurumdan ayrılamazlar.

b) Nöbetçi personel nöbeti teslim alacak personel gelmeden ve nöbetinde geçen önemli olaylar, izlenecek hususlar hakkında gerekli bilgiyi vermeden ayrılamaz.

Nöbeti teslim alacak vaktinde gelmediği takdirde, durum baştabibe bildirilir, gerekli tedbir alındıktan sonra eskisi ayrılabilir.

c) Nöbet günleri ancak baştabiblik müsaadesiyle değiştirilir. Bu takdirde nöbetçinin kabul edilebilir bir mazeretinin bulunması, değişikliğin hastane müdürü tarafından daha önceden nöbet cetvellerine işlenmesi ve ilgililere duyurulması gerekir.

d) Nöbet hizmetleri, yataklı tedavi kurumlarının tiplerine, yatak ve personel kadrosuna, yer ve önemine, faaliyetinin çokluğuna göre ayrı ayrı hükümlere tabidir.

e) Gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez. Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkânları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyle evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir. Bu takdirde de bunlar acil durumlarda baştabip veya nöbetçi tabibin davetine uymaya mecburdurlar.

Hafta tatillerinde ve resmi tatil günlerinde nöbet tutanlara hizmeti aksatmamak kaydıyla diğer iş günlerinde nöbet süresi kadar izin verilebilir.

f) Kurum nöbet cetvelleri her hizmet bölümü veya meslek grubu için ayrı ayrı düzenlenir. Nöbet listeleri aylık olarak hazırlanır; tabip ve doğrudan baştabipliğe bağlı görevlilerin listelerini baştabiplik, idareye bağlı personelin listesini hastane müdürlüğü, başhemşireliğe bağlı olanların listelerini ise başhemşirelik düzenler ve bunları baştabip onaylar. Nöbet listelerinin birer örneği baştabip odasına, nöbetçi tabip odalarına ve ayrıca kurumun görülebilen bir yerine asılır. Birer örneği de sağlık müdürlüğüne gönderilir.

Nöbet listeleri normal günler için ayrı, cumartesi, pazar, bayram ve tatil günleri için de ayrı olarak düzenlenir. Nöbet listelerinin düzenlenmesinde yıllık izinler dikkate alınır.

g) Nöbet tutan her meslek grubu için sahifeleri numaralı ve tasdikli bir nöbet defteri tutulur. Nöbetçiler bu deftere nöbetlerinde geçen önemli olayları saat belirleyerek ve bir sonraki nöbetçiye devredilen tıbbi, idari ve teknik işlerle ilgili önerilerini kaydeder. Nöbet defterleri hergün hastane  müdürü  tarafından  tetkik  edilerek  gerekleri yapılır. Önemli hususlarda baştabibe iletilir.

 

Kaynak: Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği

nöbet
esasları
Yorum (8)
murat çiftel
biz 1 yıl gün aşırı nöbeti seve seve tuttuk. sonrasında mesayi yaptık. ya bizim kanundan haberimiz yok yada kanunun bizden haberi yok. kanunlar o kadar esnekki çekebildiğin yere çek devletin işine geliyorsa nöbet var gelmiyorsa yok. burası turkey
7
Cevapla
ahmet mehmet
nöbetlerin üniversite hastanelerindeki yoğunluğu oldukça fazladır. daha önceki doktor arkadaşımızda dediği üzere bu yasa hiç bir üniversite hastanesinde uygulanmamaktadır. bildigim kadarıyla egitim ve raştırma hastanelerinde de durum aynıdır. nöbet sonrası bırakın yasada belirtildiğiüzere kurum içinde dinlenme olasagının olması oturmak bile mümkün olmamaktadır. halen sürmekte olan ve sistem işleyişinden dolayı değğişecegini düşünmedigim nöbet sisteminde durum,"böyle glmiş böyle gider" şeklinde olacagından da kuşkum yoktur. yasa gerçekci ve uygulanabilir degildir. alehte olduğunda tıkır tıkır işleyen yasaların lehte oldugunda göz ardı edilmesi durumu ise üzücü olmaktadır. saygılarımla
3
Cevapla
Dr Hakan
Arkadaşıma katılıyorum. Ben de asistanlığımda 14 ay gün aşırı nöbet tuttum. Nöbet esasları şöyledir: 1-Nöbet tutan personel sabah yüzünü yıkar ve ertesi günkü ameliyatlara devam eder. 2-Hafta sonu nöbetleri diğer hafta sonunun bol olması için blok tutulur. Cts sabah girilir, pazartesi akşam eve gidilir. 3-Asla nöbet izni alınmaz. zorunlu hallerde çok az bir nöbet ücreti alınır. 4-Sizin yarınız kadar çalışıp akşam 5 te evine giden ve size yakın maaş alan diğer mesleklere gıpta ile bakılır. 5-Bütün bunlar bitip de uzman, doçent prof olunursa da karşınıza garip bir sağlık bakanı çıkıp size lanet ettirmek ve bu meslekten sizi nefret ettirmek için ne gerekiyorsa yapar.
8
Cevapla
Atila Keskin
Nereden çıktı bu hatırlatma. Hazır hekim milleti sindirilmişken neden uyandırılıyorlar. Eskiden muayenehaneler vardıda mesai dışında hekimler hizmetlerinin karşılığını alıyorlardı. Şimdi devlet mesai dışında hekimleri bedava çalıştırmak için lastik gibi heryere çekilebilecek nöbet mecburiyetinin arkasına sığınıyor. Sağlık hizmeti 24 saattir, nöbetle değil mesaiyle yürütülmelidir. Düzenlemelerinizi bir an önce yapın yoksa Beyaz Öfke sizi siler süpürür benden uyarması.
3
Cevapla
mg
bu yazının bugün yayınlanmsının bi maksadı olmalı diye düşünüyorum. ama anlamadım, ben hep nöbet ertesi kullandım , çok az nöbet tuttum , hiç 48 saat kesintisiz çalışmadım diyen dr. varsa lütfen yazsın.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir