Medimagazin logo

Neden her ameliyathanenin bir kara kutuya ihtiyacı var?

Kaliforniya, Palo Alto'daki Stanford Hastanesi çığır açan bir hamleyle dört ameliyathanesinde Ameliyathane Kara Kutu sistemini uygulamaya koydu. Havayolu endüstrisinden esinlenen bu yenilikçi teknoloji, tıbbi hataları tespit etmek ve azaltmak için ameliyatları kaydederek hasta güvenliğini artırmayı amaçlıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Neden her ameliyathanenin bir kara kutuya ihtiyacı var?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Gastrik bypass ameliyatı geçiren Sarah James'in kan basıncında ani ve hayati tehlike arz eden bir düşüş yaşandı. Yirmiden fazla sağlık çalışanının hızlı müdahalesi sayesinde başarılı bir şekilde hayata döndürüldü. Bu olay, hastanelerde her gün karşılaşılan riskleri yeniden hatırlattı.

2023 yılında New England Journal of Medicine tarafından yapılan bir araştırma, her yıl hastane hastalarının %24'ünün zarar gördüğünü ve bunların %23'ünün önlenebilir olduğunu ortaya koydu.

Tıbbi hataların azalmasını sağlayabilir

Ameliyathane Kara Kutusu, ekip müdahalesi, iletişim ve hastayı stabilize etmek için geçen süre hakkında bilgi sağlayarak olayın gözden geçirilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Bu teknoloji video, ses ve hastanın yaşamsal belirtilerini yakalayarak insan hafızasına ve yüz yüze denetimlere dayanan geleneksel yöntemlere kıyasla daha objektif ve eksiksiz bir veri seti sunuyor.

Ameliyathane Kara Kutusu sadece kriz yönetimi için bir araç değil. Tıbbi hataların azaltılmasında, operasyonel verimliliğin artırılmasında ve ekip çalışmasının geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda sağlık personeli için bir eğitim kaynağı görevi görerek gerçek hayat senaryolarını gözden geçirmelerini ve bunlardan ders çıkarmalarını sağlar.

Kara kutular kaliteyi de iyileştiriyor

Stanford Hastanesi, ameliyathane zaman aşımları ve hasta konumlandırma gibi güvenlik önlemlerini izlemek ve iyileştirmek için yapay zeka destekli aylık Ameliyathane Kara Kutu rapor kartlarını kullanıyor. Bu raporlar, emsal kurumlarla karşılaştırılarak sürekli kalite iyileştirmesine yardımcı oluyor.

Tıpta uzmanlık öğrencileri, tıpkı sporcuların maç kasetlerini analiz etmesine benzer şekilde, ameliyathane Kara Kutu kayıtlarını cerrahi becerilerini gözden geçirmek ve geliştirmek için kullanabilir.

Kayıtlar 30 gün sonra otomatik siliniyor

Teknoloji aynı zamanda yanlış yerde ameliyat veya hastalarda yabancı cisimlerin tutulması gibi olayların önlenmesine de yardımcı olur. Örneğin, kayıp bir cerrahi iğne vakası Kara Kutu verileri incelenerek çözülmüş ve hastane politikaları ve uygulamalarının iyileştirilmesine yol açmıştı

Bazı personelin kayıt altına alınma konusunda çekinceleri olsa da, hastane gizlilik için tüm kayıtların kimliksizleştirilmesini ve 30 gün sonra silinmesini sağlıyor. Bu kayıtlar kalite iyileştirme girişiminin bir parçası ve dava amaçları için kullanılamıyor.

Ameliyathane Kara Kutusu eninde sonunda, yaklaşan güvenlik sorunlarını tahmin etmek ve ekipleri uyarmak için gerçek zamanlı olarak kullanılabilir ve hasta bakımını daha da geliştirebilir.

Ameliyathanelerde Ameliyathane Kara Kutusunun kullanılmaya başlanması, hasta güvenliği ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik önemli bir adım. Cerrahi prosedürler ve ekip dinamikleri hakkında ayrıntılı, objektif veriler sağlayan bu teknoloji, tıbbi uygulama ve eğitimde devrim yaratmaya ve nihayetinde hayat ve kaynak tasarrufu sağlamaya hazırlanıyor.

Metin, Dr. Mary Hawn'ın AAMC'deki yazısından özetlendi.

ameliyathane
kara kutu
tibbi hata
Yorum (3)
Cookie Monster
bizim yaptığımız çekiç darbelerini görenler, ulan gavura mı vuruyorsunuz diye postop bizi kovalar ve yakalarsalar: muck muck@#₺&-+()
2
Cevapla
Doktor
tam bizim ülkeye göre, koter cihazıyla kanama durdurken ' bu dohtorlar hastamızın yakıyaa dövlet nerdeeeee ' diye kavga çıkarırlar.
Cevapla
ali özkurt
yenilen nanelerin kayıt altına alınması açısından çok ve çok gerekli. sadece orada değil, hani 'yapılan tüm müdahalelere rağmen' deniyor ya, işte yapılan tüm müdahalelerin ne olduğu anlaşılması ve anlatılması lazım
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir