MS hastalarının beyin ve sinirlerine saldıran bağışıklık hücreleri hastalığa karşı etkili bir silaha dönüştürülebilir. Hastalarda beyin ve sinirleri örten miyelin hücrelerine saldıran kaçak akyuvarları dizginlemek ve yok etmek üzere tasarlanan MS aşısının insanlar üzerindeki ilk denemeleri bir süre önce başlatıldı.
Teksas’taki PharmaFrontiers şirketi tarafından geliştirilen yönteme göre bir MS hastasının kanından alınan kaçak alyuvar örnekleri çoğaltılıp ışınımla güçsüzleştirildikten sonra yeniden hastaya aktarılıyor.
Bağışıklık sistemi bu akyuvarların zarar gördüğünü fark ederek onlara saldırıyor ve, ilk deneylerden elde edilen sonuçlara bakılırsa, kimi zaman tümünü kökünden yok ediyor. Bağışıklık sistemi yüzeylerinde aynı işaretleri taşıyan sağlıklı kaçak hücrelere de saldırıyor. 15 MS hastası üzerinde yapılan bir deneyde yeni hücre oluşum hızının %92 oranında düşürüldüğü belirtiliyor.
Başarılı sonuçların bundan sonra da elde edilmesi, düzenli aşılama yoluyla MS hastalığının yavaşlatılması, hatta önüne geçilmesi anlamına geliyor.
Henüz kesin değil
Ancak MS aşısının geliştirilmesi yönündeki daha önceki girişimlerin tümü fiyaskoyla sonuçlandığından, Mellen MS Sağaltım ve Araştırma Merkezi’nden Richard Rudick elde edilen bu sonuçların da dikkatle incelenmesi gerektiğine inanıyor ve, "Bugüne dek yapılan araştırmalar hiç bir sonuç vermedi. Bu araştırma bir işe yarayabilir, ama henüz kesin değil," diyor.
Bu arada MS hastalarını sevindirecek bir haber de, Tysabri adlı ilacın Amerikan Besin ve İlaç Yönetimi’nin denetiminden geçmesi ve yasağın kaldırılması. Tüm MS ilaçlarından iki kat daha etkili olan ilaç, kullananlarda ender görülen beyin iltihaplanmalarına neden olduğu gerekçesiyle, üç yıl önce yasaklanmıştı.
Hürriyet-Bilim