Medimagazin logo

MIT Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar açlığın kök hücrelerin fonksiyonunu artırdığını keşfetti

MIT üniversitesinden yapılan araştırma sonucunda 24 saatlik açlığın kök hücrelerinin fonksiyonunu ve kendini yenileme kapasitesini arttırdığına ilişkin yayınlanan bilimsel çalışmayı değerlendiren Dr. Yüksel Büküşoğlu, "24 saatlik açlık kök hücrelerin fonksiyonunu ve kendini yenileme kapasitesini artırıyor. Ancak açlık periyotları kontrollü olmalı” dedi.
Kaynak: İHA
MIT Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar açlığın kök hücrelerin fonksiyonunu artırdığını keşfetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünyanın en saygın bilim merkezlerinden biri olan ABD'deki Massachusett Institute of Technology (MIT) üniversitesinde yapılan ve STEM CELL dergisinde yayınlanan çok yeni bir bilimsel araştırmanın yaşla ilişkili kök hücre fonksiyonu kaybının 24 saatlik açlıkla hızla tersine çevrilebildiğini ve kök hücrelerin kendini yenileme yeteneğini önemli ölçüde geliştirebildiğini açıklandı. Dr. Yüksel Büküşoğlu konu ile ilgili değerlendirmesinde, "24 saatlik açlık vücutta enerji için kan şekeri yerine yağ asitlerinin parçalamaya başlanmasına neden oluyor. Hücrelerin yağ asidini parçalamasıyla da kök hücrelerin fonksiyonlarını önemli ölçüde artırdığı ve kendini yenileme, aktive etme kapasitelerini ikiye katladığı ortaya çıkarıldı" dedi. 

Kök hücrelerin vücuttaki tüm yeni hücrelerin kaynağı olduğuna değinen Dr. Büküşoğlu, kök hücrelerin insan vücudunda yenilenme, onarım ve yaşlanma etkilerinin azaltılması dahil olmak üzere genel sağlık üzerinde önemli etkilerinin olduğunu söyledi. Enfeksiyon ve yaralanmalarda da kök hücrelerin meydana gelen hasarı onardığını vurgulayan Bükşüoğlu, "Vücutta kök hücrelerin bu kapasitesindeki düşüş, herhangi bir hasardan ya da hastalıktan kurtulmayı, iyileşmeyi zorlaştırabilir. İnsanlar yaşlandıkça, kök hücreleri yenilenme yeteneklerini de yitirmeye başlıyor" şeklinde konuştu. 
Çok yaşlı kişilerde kök hücre tedavilerinin başarısı konusunda doktorların bazı endişelerinin olabileceğine işaret eden Bükşüoğlu, tıp dünyasında çığır açan kök hücre çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. 

Nobelli bilim insanı da aynı görüşte 
Bu çalışmanın 2016 yılında Nobel Tıp ödülü alan Japon bilim insanı Yoshinori Osumi’nin açlık durumunda vücudun savunma mekanizmasının nasıl yenilendiğini gösteren bilimsel çalışması ile aynı paralelde değerlendirilebileceğine işaret eden Dr. Bükşüoğlu, “Belki de ileriki dönemlerde kök hücre tedavileri öncesi hastalarımıza kontrollü bir şekilde açlık periyodlarına başlamalarını önerebiliriz" ifadelerini kullandı. 

mit üniversitesi
dr. yuksel bukusoglu
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Oruç tutan kardeşlerimiz: İŞTE ORUCUN BİR FAYDASI DAHA BULUNDU ! Oruç tutmayan kardeşlerimiz: BURADA ORUÇTAN BAHSETMİYOR Kİ, SİZ 24 SAAT Mİ ORUÇ TUTUYORSUNUZ ?
33
Cevapla
Dr.Cevdett
Bu tür haberlere takılmamak lâzım. İnançlı ve oruç tutan biri olarak bu tür haberlere ihtiyatla yaklaşıyorum. Üstteki araştırmaya göre müslümanların çok sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları gerekirdi. Oysa dünyamızdaki durum tam tersi. Ya orucumuzda bir sorun var ya da bu çalışma sonuçlarında. İman: Görmediğine inanmaktır, mükâfatı ise inandığını görmektir. Saygılar...
4
Cevapla
hüd hüd kuşu
Oruç tutmak basitçe aç kalmak veya açlık durumunda bulunmak değildir. Oruç tutmak inanç meselesidir. Oruç tutan kişi tüm zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarından arınmış bir halde bu görevini yerine getirir.
3
Cevapla
Mert Şahiner
Hasan Bey, açlıkla oruç başka birşey açlığa dayanırsın ama susuzluğa dayanamazsın.Susuzluk daha tehlikeli bir olay.Yaz aylarında 17-18 susuz kalarak vücut sistemini çökertiyorsunuz.
4
Cevapla
A
Dindar bir doktor olarak bu calismalara çok itibar etmiyorum. Çünkü oructa aç kalmaktan daha önemli olan ve insanı zorlayan husus susuz kalmaktır. Bilhassa yaz aylarında. Yani biz orucu sağlığa faydasından ziyade nefsimizi terbiye etmek için, şehvetimizin kuvvetini kırmak için tutuyoruz. Ayrıca orucu Allah rızası için tutuyoruz ; sağlıga faydalı olduğu için değil. Derdimiz sağlık olsa neden susuz kalalım, sadece aç kalırız. Susuz kalmanın sağlığa bir faydası yoktur sanırım. Bu çalışmalarda ise oruç araştırılmıyor, sadece açlık araştırılıyor. Aç kalmak demek susuz kalmak demek değildir. Dolayısıyla bu çalışmalar oruca referans olamaz. Hem yukarda 24 saat açlıktan bahsetmiş. Oructa 24 saat açlık yok , en fazla 17 saat aç kalıyorsun. Zaten şu anki tıbbi bilgilerimize göre hiçkimseye 24 saat açlık önerilmiyor.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir