Medimagazin logo

Metforminin yaşlılar için kas iyileşmesinde beklenmedik etkisi

Utah Sağlık Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, popüler bir diyabet ilacı olan metforminin şaşırtıcı yeni bir faydasını ortaya çıkardı. Kan şekerini kontrol etmesiyle bilinen ilaç, özellikle yaşlı yetişkinlerde kas atrofisini önlemede ve yaralanmalardan sonra iyileşmeyi hızlandırmada umut vaat ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Metforminin yaşlılar için kas iyileşmesinde beklenmedik etkisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bir diyabet ilacının kas fonksiyonu üzerinde etkileri olması çoğu kişi için şaşırtıcı olabilir. Ancak Utah Sağlık Üniversitesi'nin son bulguları, Metformin'in kan şekeri seviyelerini düzenleyen birincil işlevinin ötesinde, daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu ortaya koydu.

Metformin onlarca yıldır diyabet tedavisinde bir köşe taşı olmuştur. Ancak yeni araştırma, yaşlanan hücreler olarak bilinen "zombi benzeri hücreleri" hedef alan güçlü hücresel etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Bu hücreler, vücut dokularında fibrotik doku sertleşmesine veya yara izine neden olabilen iltihaplanmaya bağlı faktörler salgılar.

Yaşlılarda iyileşmeyi artırmak için bir yol

Çalışmanın kıdemli yazarı Micah Drummond, potansiyel sonuçları şöyle detaylandırıyor; "Yaşlılarda diz ameliyatlarının iyileşmesi zor olabilir. İyileşme döneminde metformin tipi bir ajanın kullanılması kasların normalleşmesini potansiyel olarak hızlandırabilir."

Araştırmanın genel amacı, kas atrofisini ele alabilecek ve özellikle yaşlı yetişkinlerde kas iyileşmesini teşvik edebilecek terapötik müdahaleleri belirlemekti.

Yaşlanan hücreler, yaşlı bireylerde zararlı birikimlerine rağmen, optimal seviyelerde faydalı etkilere sahiptir. Genç ve sağlıklı bireylerde bu hücrelerin kısa süreli birikimi yaralanmaların iyileşmesine yardımcı olur. Ancak Drummond'un da belirttiği gibi, "Yaşlanmayla birlikte bağışıklık sisteminde bir işlev bozukluğu meydana gelir ve bu da vücudun yaşlanan hücreleri temizlemesini zorlaştırarak yaşlı bireylerde iyileşmenin daha yavaş olmasına neden olur."

Metformin ile umut verici klinik çalışmalar

Metformin'in anti-senescent özelliklerini doğrulamak için ekip, 20 sağlıklı yaşlı yetişkini içeren birkaç haftalık bir çalışma yürüttü. Katılımcılara, yatak istirahatini de içeren müdahalelerden önce ve sonra kas biyopsileri ve MRI'ları yapıldı. Bir gruba Metformin verilirken, diğer gruba plasebo hapları verildi. Tedavilerden sonra katılımcılar yedi günlük bir yeniden ambulasyon dönemi geçirdi ve son bir kas biyopsisi ile sonuçlandı.

Çalışmanın sonraki aşamalarında Metformin ile büyümeyi desteklediği bilinen bir amino asit olan lösini birleştirme potansiyeli araştırılıyor. Bu kombinasyon, ön hayvan çalışmalarında belirtildiği gibi iyileşmeyi daha da artırabilir.

Drummond, Metformin'in erişilebilirliğine vurgu yaparak sözlerini şöyle noktalıyor: "Böylesine ucuz, etkili ve güvenli bir ilacın yaşlıların iyileşmesini hızlandırma potansiyeline tanık olmak heyecan verici."

metformin
kas atrofisi
kan sekeri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir