Medimagazin logo

Maymun çiçeği hastalığı beklenenden daha hızlı yayılabilir!

Yeni bir çalışma, maymun çiçeği virüsünün normalde beklenenden çok daha hızlı bir oranda mutasyona uğradığını ve muhtemelen bir "hızlandırılmış evrim" döneminden geçtiğini öne sürüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Maymun çiçeği hastalığı beklenenden daha hızlı yayılabilir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Mayıs ayında Afrika dışında tespit edilmesinden bu yana 48 ülkede 3.500'den fazla kişiye bulaşan virüs, onlarca yeni mutasyon nedeniyle daha bulaşıcı olabilir. 

Nature Medicine dergisinde 24 Haziran'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, virüs 2018'den 2019'a kadar tespit edilen önceki suşlarda görülmeyen 50 yeni mutasyon taşıyor .

Çalışma yazarları, bilim insanlarının genellikle  maymun çiçeği gibi virüslerden  her yıl bir veya ikiden fazla mutasyon  beklemediğini belirtti.

Monkeypox, virologların maymunlarda ve kemirgenlerde doğal olarak dolaşabileceğini düşündüğü nadir bir hastalık. Bir ortopoks virüsü, çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı aileden ve cinsten gelir ve genellikle endemik olduğu Batı ve Orta Afrika'nın ötesine yayılmaz.

Ancak bu yıl, hastalığın ilk yaygın salgını Afrika'nın ötesine yayıldı, bilim adamlarını şaşırttı.  

Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) salgını küresel bir sağlık acil durumu olarak ilan etmeyi düşünmediğini 2 gün önce açıklamıştı.

Tarihsel olarak, maymun çiçeği, açık cilt lezyonları, vücut sıvıları, kontamine materyal veya havaya öksürülen solunum damlacıkları ile yakın cilt teması yoluyla kişiden kişiye bulaşır.

Ancak yeni enfeksiyonların benzeri görülmemiş hızı, virüsün konakçılarına nasıl bulaştığı konusunda bir şeylerin değişmiş olabileceğini ve yeni mutasyonların olası bir neden olabileceğini düşündürebilir.

Araştırmacılar tarafından tanımlanan mutasyonların çoğu, virüsün insan bağışıklık sistemiyle , özellikle APOBEC3 adı verilen virüsle savaşan enzimlerin bir ailesiyle teması nedeniyle ortaya çıkmış olabileceklerine dair ipuçları da taşıyor. Bu enzimler, genetik kodlarını kopyalarken onları hata yapmaya zorlayarak virüslere saldırır ve bu genellikle virüsün parçalanmasına neden olur.

Bununla birlikte, bazen virüs karşılaşmadan kurtulur ve genetik kodunda birkaç mutasyon alır. Araştırmacıların teorisine göre, bu tür savaşlar tekrar tekrar meydana geldi ve virüsün kısa sürede birçok mutasyon almasına neden oldu.

Virüsün mutasyon oranı 2018'de arttı ve bunu neden yaptığına dair birkaç açıklama var.

Virüsün o zamandan beri insanlarda düşük seviyelerde dolaşıyor olması ve enzimlerle yaptığı savaşlar yoluyla bir dizi yeni mutasyon alması olasıdır.

Alternatif olarak, virüs uzun süredir biz fark etmeden endemik olmayan ülkelerdeki hayvanlar arasında yayılıyor olabilir ve sonra bu yıl aniden insanlara geri sıçradı.

Ya da 2017'de Nijerya'yı vuran bir maymun çiçeği salgınının ardından virüsün çoğunlukla Afrika ülkelerinde yayılması , bu yıl endemik olmayan ülkelerde yeniden dirilmeden önce daha küçük topluluklar arasında hareket ederken hızla evrimleşmesi mümkündür. 

maymun cicegi virusu
mutasyon
hizlandirilmis evrim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir