Medimagazin logo

Küba ile Türkiye'nin sağlık sistemi arasındaki en önemli fark!

Prof. Dr. Gülümser Heper HABERTÜRK’e anlattı
Küba ile Türkiye'nin sağlık sistemi arasındaki en önemli fark!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kübalı doktorların Türkiye’de çalışmaya davet edileceği yönündeki açıklaması, başarısı ile öne çıkan Küba sağlık sisteminin sırrına ilişkin soruları akıllara getirdi. 11 doktorun çıkardığı “Tıp Bu Değil” kitabında Küba sağlık sistemini anlatan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülümser Heper, “Türkiye’de hastalık sonrası tedavi hizmeti, Küba’da hastalık öncesi koruyucu sağlık sistemi uygulanıyor. Aile hekimleri evlere giriyor, hijyen ve gıda denetimi yapıyor” dedi.

Prof. Dr. Gülümser Heper, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, 10 bin Kübalı doktorun Asya, Avrupa, Afrika, Amerika’da görev yaptığını kaydetti. Doktorların, sosyalist sağlık politikaları gereği yurtdışında çalıştığını belirten Heper, “Sistemi insanları hasta etmemek üzere kurguluyorlar” diye konuştu.

küba
ile
türkiye'nin
sağlık
sistemi
arasındaki
en
önemli
fark!
Yorum (14)
Fatih Aydogan
Kuba'da doktorlarin kalifikasyonu ile ilgili bazi bilgiler: Brezilya'daki Kübalı doktorlar Brezilyali doktorlarin gitmediği Amazonlar gibi kırsal bölgelerde çalışmasi icin getirilmis. Kübada eğitim gören Şili'li doktorların %80'i ülkelerine döndükten sonra girdikleri temel tıp sınavını geçemiyor. Ilgili linkler: http://en.mercopress.com/2012/01/25/most-cuban-trained-doctors-fail-basic-test-to-practice-medicine-in-chile https://wp.breitbart.com/national-security/2015/02/10/tiny-pacific-island-of-tuvalu-our-cuba-trained-doctors-are-incompetent/
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Bizde sağlık sistemi kapitalist-materyalist mantık üzerine kurulmuş olup sağlık kurumları PARA getiren işletme olarak görülmektedir. O kadar özel hastane boşuna açılmadı.Halbuki insan sağlığı paraya tahvil edilemeyecek kadar kıymetli ve kutsaldır.Hastaların hastaneye başvuru sayısıyla övünen bir mantık yapımız var. Çünkü toplum ne kadar hasta olursa o kadar para kazanacağız. Müslüman bir ülke olarak komünist Küba kadar olamadık. Yazıklar olsun bizlere.
0
Cevapla
üç harfli
Bizde aile hekimine evlere git, hijyen denetimi yap deseniz kazan kaldırırlar. Haklılar. Kaymakamın üç katı maaş alan yüce insanlara ev ev gezmeyi mi layık gördünüz? Kübalıları çağıralım onlar gezsin derler.
0
Cevapla
Gökhan G.
üç harfli op, böyle yorum yapıp tepkimizi almak için çabalıyorsunuz da biraz da haberi okusanız ne güzel olur. Okumamış insan yazsa anlarım da bu nedir yani? Kaymakamın 3 katı maaş, evde gıda denetimi? Sizi bir hafta asm me gözlemci olarak davet etmek isterim, aylık maaş hesaplarımı da dökümleriyle paylaşmak isterim. Bu önyargınızı kaldırmak adına.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Ahmaklık mı önde fıtrat mı ? Yoksa ikisinin cehaletle ittifakı mı? Sayın Heper ne demiş , “Sistemi insanları hasta etmemek üzere kurguluyorlar” Doğrudur. Sayın Dr.Cevdett (cerrah)aynı şeyi söylüyor. Türkiyede SAĞLIKLA DÖNÜŞÜMLE akla bilime ekonomi mantığına aykırı , kamusal menfaate aykırı işler yapılıyor. Hadi ekonomi canlansın diye sağlıkta işlemi artırdınız !Ama siz ABD değilsizniz.Taklitçiliğinizin mantığı yok ! İki problemimiz var. 1.Biz sağlıkta %90 ithal ürünlere dışa bağlı ülkeyiz.KAynak sorunu ! 2.İşlem sayısını artırırken malpraktis ve "nitelikli zaman ortam ,nitelikli iş" ihtiyacını karşılıyor muyuz ! Personel sorunu ! Akla , ahlaka , bilime , cevdetin dediğine göre müsmanlıkla ilişkilenmesi zor.Ancak kapitalist yada sağlığı meta ticaret rantla ilişki gören yaklaşım olabilir. Devam ediyoruz... Sağlık sistemi ticari , kayıtsız ,sevksiz , özerk+bilimsel değil SİYASAL yaparak ,bütünsel yerine organ hekimliği teşvik ederek , uzmanlığı ve tiri aşırı fetişleştirerek ,hekimler arası empati ve eşgüdmü artırmak yerine mevcut olanı performans sistemiyle bozarark , üniversiteleri üniversite olmaktan çıkararak ! acaba , sağlıkta işlem sayısı ve gereksiz işlem oranlarını artırıyormuyuz ? Öyle görünüyor ! İşlem sayısı yetersiz personele rağmen artıyor.Maliyet dışaçığı olan ülkemizin kaynaklarına rağmen artıyor , doktor ithal ediyoruz. Oysa sorun sağlığın Adan Zye bilimsel özerk ihtiyaçlara göre karşılanması. Bunlara çok uzağız sağlık çıkmaz.Ne olur ? Ülkenin kaynakları çarçur edilir.İnsan ve maddi kaynakları. Burada Medimagazinde yazanlar bunu anlatıyor olsa gerek.Acaba kulak veriyorlar mı?Yüzleşiyorlar mı? Sağlık kamusal alan ve siyasete , ticarete , öngörüsüzlüğe peşkeş çekiyor. ON YILDA İŞLEM SAYISI ÜÇ KAT !artı.Neden arttı !Bu marifet mi ? yoksa kötü idarecilik ve siyasal yaklaşım mı? Bu yaklaşımı çıkardığınız MALPRAKTİS YASASI VE HASTA HAKLARI ile yani gereksiz ve tükenme sendromu yaratacak iş yükü ile (sağlıkla ilişkisi olmayan ! haller !! )nasıl bir idareciik ve siyasal beceriyle ilişkilendimeliyiz ! Peki siyaseti geçtik. Bu uzmanlık dernekleri ne yapar ? Üniversiteler ? Eğitimli tuzu kurular ? Ekonomistler Sağlık idarecileri ? Soruyorum ! Kamusal alan sağlık nasıl bu basiretsizliği yaşıyor.Nasıl! Ayıp mı , günah mı , yazık mı ?Ekonomik , bilimsel yaklaşım , iş yükü ahlak etik ve dinsel yada sistemsel , teknik olarak bakın.HEr alanda çuvallamış bir sağlık yaklaşımı kendini dışa vuruyor.Sonuç sağlıkta şiddet verilerle , göstergeleriyle ortada. Cevap beklyoruz.Yanlış varsa belirtin. D.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir