Medimagazin logo

Kilo vermek, egzersizle birleştirildiğinde diabet hastalarında daha iyi sonuçlar alınıyor

Yeni bir araştırmaya göre, egzersizle birlikte %10'luk kilo vermek, obezite ve prediyabetle yaşayan kişilerde sağlık açısından büyük bir iyileşme sağlayabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kilo vermek, egzersizle birleştirildiğinde diabet hastalarında daha iyi sonuçlar alınıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz yapmak, tek başına kilo vermeye kıyasla insüline karşı duyarlılığı iki katından fazla artırıyor. Araştırmacılar, bunun prediyabetin tip 2 diyabete ilerlemesini önleme veya geciktirme potansiyeline sahip olduğunu ve aynı zamanda kalp hastalığı riskini azalttığını söyledi.

Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi İnsan Beslenmesi Merkezi direktörü kıdemli araştırmacı Dr. Samuel Klein, "İnsülin direnci, obezite hastalarında tip 2 diyabet, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve anormal kan lipitlerine neden olan önemli bir faktördür" dedi.

Üniversiteden yapılan bir basın açıklamasında Klein, "Egzersiz ile kilo kaybını birleştirmenin tüm vücut insülin duyarlılığında belirgin bir iyileşmeye neden olduğunu, böylece diyabet gelişme riskini azalttığını ve obeziteyle ilişkili metabolik hastalıkları tek başına kilo kaybıyla mümkün olandan çok daha büyük ölçüde tedavi ettiğini gösterdik" dedi.

Klein, obezitenin vücudu insüline karşı dirençli hale getirerek kan şekeri konsantrasyonunda artışa yol açtığını açıkladı.

Egzersiz ile kilo kaybını birleştirmenin faydalarını gösterdi

Çalışmaya katılan 16 gönüllü obezdi ve vücut kitle indeksleri 30 (obezite eşiği) ile 49 arasında değişiyordu. Ayrıca insülin direncinin tıbbi kanıtı olan prediyabet hastasıydılar.

Gönüllülerden sekizi sadece diyet grubuna alındı ve vücut ağırlıklarının %10'unu kaybetti. Diğer sekizi de diyet yaptı ve vücut ağırlıklarının %10'unu kaybetti ancak her hafta birkaç gün denetimli bir egzersiz programı ekledi.

Klein, "Çoğu çalışmadan elde edilen veriler, obezite hastalarında egzersizin vücut ağırlığı üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteriyor. Çalışmamız, sadece diyet tedavisi ile kilo veren kişilerde ve diyet tedavisi artı gözetimli egzersiz eğitimi ile aynı miktarda kilo veren kişilerde %10'luk bir kilo kaybından önce ve sonra kas ve vücut yağındaki metabolik değişikliklerin ayrıntılı analizlerini içermektedir. Sonuçlar, egzersiz ile kilo kaybını birleştirmenin faydalarının kayda değer olduğunu göstermektedir." dedi

Klein, "Bu çalışmada bulduğumuz metabolik faydalar, egzersizin neden her zaman kilo yönetimi tedavisine dahil edilmesi gerektiğinin derin nedenlerini göstermektedir" dedi.

Çalışma bulguları 26 Haziran'da Nature Metabolism dergisinde yayımlandı. Çalışma ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edildi.

egzersiz
diyabet
kilo verme
obezite
prediyabet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir