Medimagazin logo

Kılıç otu, 'sarı nokta' körlüğüne karşı

'Kılıç otu' olarak bilinen sarı kantaron bitkisi, GATA doktorlarının elinde, göz ilacına dönüştü. Hastaya enjekte edilecek bitki, sarı nokta hastalığını sona erdirecek
Kılıç otu, 'sarı nokta' körlüğüne karşı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
'Kılıç otu' olarak bilinen sarı kantaron bitkisi, GATA doktorlarının elinde, göz ilacına dönüştü. Hastaya enjekte edilecek bitki, sarı nokta hastalığını sona erdirecek

23/01/2007 (31 kişi okudu)

AA - ANKARA - Görme kaybına neden olan 'sarı nokta'nın hakkından, 'kılıç otu' olarak bilinen sarı kantaron bitkisi gelecek. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda (ABD) geliştirilen ve halk arasında 'kılıç otu' ya da 'mayasıl otu' olarak bilinen sarı kantaron bitkisinin kullanıldığı tedaviyle, tıptaki adı 'yaşa bağlı makula dejeneresansı' olan sarı nokta büyük oranda durdurulabildi. GATA Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tabip Albay Güngör Sobacı'nın geliştirdiği yöntemle, ağızdan tedavi gören vakaların yüzde 64'ünde, damardan tedavi görenlerinse yüzde 87'sinde körlük engellendi.


Üç seansta tedavi
Gözün arkasında ve merkezinde, karşıdan gelen ışığın üstüne düştüğü nokta 'sarı nokta' olarak adlandırılıyor. 400-500 mikron çapındaki bu alan görmenin en değerli kısmı. Etrafındaki üç milimetrelik bir alan ise gözün arkasındaki kenar kısımlara göre daha yüksek görme gücüne sahip bir bölge. Bu bölgelerde bir rahatsızlık ortaya çıkması halinde görmede ileri derecede kayıp oluşabiliyor.
Sobacı tarafından ilk kez geliştirilen yöntemle sarı kantaron bitkisi hastalara ağız ya da damar yoluyla veriliyor. Yöntem, klasik tedaviye göre zaman ve maliyet açısından daha avantajlı. Klasik tedavi 'fotodinamik' ile özel bir boyanın enjekte edildiği sarı noktanın altındaki, anormal damarlar tıkanarak küçültülüyor. Ve hastanın görme duyusu korunuyor. 'Fotodinamik' tedavisi 1-2 yıl sürüyor.
Sobacı'nın geliştirdiği yöntemdeyse üç seans yeterli oluyor. İlacın verilmesinden altı saat sonra hastanın gözündeki sarı noktada oluşan damarlar lazerle kurutuluyor. Üç ayda bir kontrol edilen hasta bu sürede günde üç kez ilacı almaya devam ediyor. Bu, yeni damarların oluşmasını engellerken hastanın psikolojik açıdan da rahatlamasını sağlıyor. Klasik tedavi yönteminin seansının maliyeti en az 2 bin YTL, bu yöntemin seansının maliyeti ise 30 YTL.

Radikal
kılıç
otu
'sarı
nokta'
körlüğüne
karşı
Yorum (2)
Şuayip Bişkin
bende de kuru sarı nokta hastalığı var ocuvite complette göz hapı kullanıyorum. rahmetli babaannem sarı kantaron propolisli başka şeyler de karardı karışım yapar damlatarak iltihap yada gözleri kapananlari iyileştiriridi birde siyah büyük sineği elinde tutarak göze tutunmasını sağlarmış?!?!
1
Cevapla
Dilek Ersin
santral seroz nöropati dede uygulana biliyor mu daha bu tedaviye nasıl ulaşabiliriz
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir