Çalışma Kanunu’ndaki son değişiklik, işyerinde patronların da elini rahatlatacak gibi… İşyeri hekimleri, SGK tarafından ödenebilecek reçeteleri 29 Eylül’e kadar yalnızca o ‘çalışanlar’ için yazabiliyorlardı. 29 Eylül’de Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle ‘hizmet akdiyle çalışanlar’ ibaresi kalktı. Yerine ‘sigortalılar’ ibaresi getirildi. Yani işyerinde yalnızca çalışanlara değil, patronlara da reçete hizmeti verilebilecek.
SGK PARA ÖDEMİYORDU
Örneğin o işyerinde fiilen işveren konumunda olan ve kendisi adına prim ödeyen manava da, kasaba da, bakkala da işyeri hekimi reçete yazabilecek. Bir patron, yanında çalıştırdığı işçi için o işyerinde işyeri hekimi istihdam edecek. İstihdam ettiği işyeri hekimi çalışanlara reçete yazabildiği gibi, işverene de reçete yazabilecek ve yazılan reçeteler SGK tarafından ödenecek. İşyeri hekimleri gerekli tüm işlemleri yapmaları durumunda reçete yazabiliyorlar.
‘KOMŞU’YA BAKAMIYOR
Ayrıca hekimin reçete yazabilmesinden daha önemli olan SGK’nın bu reçeteyi onaylaması ve bedelini ödemesi. İşyeri hekimlerinin yazdıkların reçetelerdeki ilaçlar reçetenin uygun olması halinde SGK tarafından ödeniyor. Bu noktada herhangi bir sıkıntı yok. Ancak işyeri hekimlerinin asıl görevi bilindiği üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek. Yani poliklinik hizmeti yürütmek işyeri hekiminin asli görevi değil. Bunun yanısıra bilinmesi gereken bir detay daha var. Buna göre işyeri hekimi yalnızca, kendi işyerinde çalışan kişilere reçete yazabiliyor. buna aykırı bir durumun tespiti durumunda ise SGK, tüm sorumluluğu reçeteyi yazan iş yeri hekimine yüklüyor.