Medimagazin logo

İntörnler ne işe yarar?

İntörnler ne işe yarar?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktorların hayatında unutul(a)mayan bir dönem.. Ne temel bilimlerdeki öğrencilik ne de stajyerlik kıyaslanabilir intörn olmayla. Çünkü artık ne öğrencisinizdir, ne de büsbütün doktor. Tarifi pek de kolay olmayan bir kavramın içerisindesinizdir. 'İntörn' olmuşunuzdur nihayetinde. E daha doktor olmadınız, öğrenci desek olmuyor, bir sınıfa sokamadığımız 'intörn'ler ne işe yarar o zaman?

"An itibariyle 'intörn'lük:

* 'Doktor' ünvanına sadece görevli oldukları hastanede sahip oldukları, dışarıda 'doktor' olmadıkları için 'intörn' denilen,

* Hastalar tarafından herhangi bir sınıfa konulamayan, doktorum dediklerinde şaşkınlıkla karşılaşılan,

* Hekime şiddetin ilk basamağı olan,

* Kan alan, sonda takan,

* Üniversite hastanelerinde eksik personel ihtiyacını karşılayan,

* Asistan abilerinin, ablalarının dediklerini 'gönüllülük' esasıyla yapan ( buna tost, dürüm getirmek dahil olsa da ),

* Sabaha kadar evdeyse ders çalışan, hastanedeyse nöbet tutan,

* '24 yaşında dersaneye gitme' eyleminin uygulayıcısı olan,

* %50 hemşire, %20 tıbbi sekreter, %25 personel dediğimiz getir-götür işi yapan görevli, %5 tıp doktoru, kısaca ucuz iş gücü. (Tıp doktorluğu yüzdesi hariç diğer yüzdeler fakülteden fakülteye değişkenlik gösterebilir.)"

Yukarıdaki cümleler intörnlük tecrübesini yaşamış kişilerin çeşitli sitelerde yaptığı yorumlardan bir derlemedir. Konuyu daha iyi anlatabilmek için bir de soru yazan 'emekli intörn'ünümüzün yorumu;

* "Soru:

Aşağıdakilerden hangisi intörnlüğün kesin tanısını koydurur?
a) merkez laboratuarına kan taşımak
b) acil serviste hemşire tarafından azarlanmak
c) hasta yakınlarının hışımına uğramak
d) özlük haklarından yoksun ve  maaşcıkla çalışan tek sağlık çalışanı olmak
e) her konuda fikir sahibi olmak

Çözüm:

a, b, c ve e seçeneklerindeki bulgular intörnlüğün minör bulguları olup herkesin başına gelebilecek durumlardır. Ancak d seçeneğindeki ifade intörnlüğün major bulgusu olup intörnlere spesifik bir durumdur. Aynı zamanda tek başına tanı koydurucu bir bulgudur."


'İntörn arkadaşlar'ın yaptıkları bu yorumlar biraz mizah içerse de, gözardı edemiyeceğimiz gerçekleri de içinde barındırmaktadır. Sistemin daha iyi hekimler çıkarabilmesi ve intörnlüğün sağlam bir zemine oturabilmesi için bazı adımların atılması gerekmektedir.


İdeal 'intörn'lük için nasıl adımlar atılmalı?

İntörnlüğün görev talimatları 'bize ne lazımsa onu yapar' modunda değil de bir doktorun görev süresince ihtiyacını duyacağı pratik donanımlara yönelik olmalı. (Aksi halde sadece iyi kan alıp, sonda takan bir teknisyen yetiştirmiş oluyoruz.)

Hastanelerimizin iş yükü oldukça fazla. Eğer bu yük intörnlerle hafifletilmeye çalışılıyorsa, karşılığınında hak ettikleri ücreti almalılar.

Yok sayamıyacağımız, aynı sistemimin ürünü olan TUS'a hazırlanabilmeleri için anlayışlı bir haftalık çalışma saati sınırlaması getirilmeli. (Bu dönemde bir acil intörnlüğü kadar yoran dersane maratonu ise başlı başına bir konu. Dersaneler ne kadar gerekli, olmalı mı, olmamalı mı konusuna hiç girmeden, ilerdeki bir yazıma havale ediyorum.)

Durumu kendi lehine çevirmek amaçlı bazen 'Sen bir öğrencisin' bazen de 'Sen bir doktorsun' ikazlarında bulunmak yerine bu ara formun mahiyetinin farkında olunmalı.

İntörne 'ayak işi' diye tabir ettiğimiz işlerin yaptırılması gerçekten rahatsız edici bir durum. Burada sınırlama yok maalesef. Yemek siparişlerinden başlayıp giden uzun bir liste var karşımızda. 5 yıl eğitim alıp gelen bir kişi böyle bir duruma sokulmamalı.

Seçmeli stajlar 'zorunlu seçmeli' değil, gerçekten seçmeli olmalı, süresi uzatılmalı. Amerika'da birçok tıp öğrencisinin yaptığı gibi gitmeyi istediği uzmanlık ve üniversitelere rotasyon hakkı tanınmalı. Hedefindeki yerde çalışma imkanı olan bir intörnün motivasyonu artacak ve öğrenmeye daha istekli olacaktır. Seçmek istediği uzmanlık hakkında sahip olacağı bilgiler, doğru karar açısından da büyük katkı sağlayacaktır.

Farkındalık dileğiyle...

KORAY GÖRKEM SAÇINTI

intern nedir
intörn nedir
internler ne iş yapar
intern
intörn
Yorum (10)
A.K.
''İsyan'' dünyasına hoşgeldiniz....
3
Cevapla
mustafa demir
abartmanın anlamı yok intornlük öğrencilikden doktorluga geçiştir doktor değil öğrenci değil adı intorn öğrendiği teorik ve pratiği özğmsemesi gereken 1 yıllık geçiş dönemi ..ama getir götür işlerini yapmamalı asistanlarda dahil karekterli bir doktor nesli yetiştirmemin zamanı geldi kanısındayım
2
Cevapla
emel kara
merak etme intörn,,bi süre sonra doktor olacaksın,sonra otomatik yar doç,doç,purof,yani bu yakındıklarının aynısını sen yapacaksın.
0
Cevapla
aydin sinal
moda deyimle lüks,yüksek binanin yani "rezidans"in en üst kat 480m2 stüdyoda profosörler varsa ve kademe-kademe asagiya gelinirse,intörn ler"cekme kat"ir,kacak yapilmis ne giris nede birinci kattir.Ama cok kiymetli dir umumiyetle mütahidin bürosu bulunur.Intörn Almanyadaki AIP-arztinpraktikum-hastahanelerin elinde testi-maslapa su tasiyicilaridir,hastaya refakat,kan alma,serum takmadan,hemsireye yardimdan tutta ameliyatlarda 3.,4.asistantan olmaya kadar hertürlü isi yaparlar,eskiden iki seneydi simdi bir sene ,eskiden para vermezlerdi uzun ugraslardan sonra simdi hemsire maasi veriyorlar,döner sermayedende aliyorlar.Türkiyede maas durumunu bilmiyorum ama mücadele edip maasinizi,hakkinizi alin,calismaktanta sikayet etmeyin,pekcok profosör bile intörnken ögrendiklerini hatirlarlar,cok faydali bir süredir
0
Cevapla
drzk
dr.ayşen hanım uzman oldu hala intörn fotolarında onu kullanıyorsunuz bi yenileyin arşivi :)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir