Boston Üniversitesi’nde üst üste iki kez ‘Yılın Doktoru’ seçilen ilik nakli profesörü Yener Koç ‘İlik nakli Boeing uçağı yapmak gibidir. Yüksek eğitim, iyi bir ekip ve imkán gerektirir’ diyor
YEDİTEPE Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Stem Hücre Transplantasyon Ünitesi’ni kuran Prof. Dr. Yener Koç, bir yılda 42 ilik nakli yaptı. Ölümün kıyısında dolaşan pek çok kanser hastasının yüzünü güldüren Koç, Hacettepe Tıp’ta ihtisasını yaparken kök hücre konusundaki yayınlarıyla Boston Üniversitesi Medical Center’ın dikkatini çekti. Bir milyon dolarlık bir projeyi yürütmesi için teklif alınca 1994’te ABD’ye gitti.
EN İYİLERLE ÇALIŞTI
Dünyanın en iyi kanser merkezi Dana Farber Araştırma Hastanesi Direktörü, Koç’un ABD’de de kalabilmesi için Türkiye’ye gelerek Hacettepe’yle görüştü. O sürede kanserle ilgili beş ayrı proje yürüten Koç, hematoloji-onkoloji üzerine ihtisasını yaparak ilik nakli üst ihtisası için ABD’de kalmaya karar verdi. Harvard Tıp Fakültesi’nin kurucularının başında olduğu Tufts Üniversitesi’ne kabul edilen Koç, New England Medical Center’da ilik nakli üst ihtisasını bitirdi. İlik naklinde dünyada ilk 10 doktor arasında yer alan Ken Miller’la çalıştı. 1995-96 yıllarında Boston Üniversitesi’nde başarılı araştırmalarından dolayı iki yıl üst üste ‘Yılın Doktoru’ seçildi. Ve sonunda hep aklında olanı yaparak 1999’da Hacettepe Tıp’a geri döndü.
ÜÇ BİN KİŞİ VAR
Ünİversİtede ilik nakli merkezi kurdu. Yılda sadece iki, üç nakil yapabilen enstitüde yılda 50 nakil yapılmasını sağladı. Merkez ilik nakli başarısında Harvard seviyesine ulaştı. Türkiye’de her yıl üç bin kişinin ilik nakli için sırada beklediğini belirten Koç ‘Bu hastaların yüzde 25’i lösemi. Her yıl binin üzerinde yeni lösemi teşhisi konuyor. İlik nakli Boeing uçağı yapmak gibi. Yüksek eğitim, iyi bir ekip ve imkán gerektiriyor’ diyor.
Avrupa’dan hastalar geliyor
PROF. DR. Yener Koç Hacettepe’den sonra Yeditepe Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de bir merkez kurdu. 21 odalı bir kök hücre ve ilik nakli merkezi oluşturan Koç şu bilgileri veriyor: Teşhis konduğu anda bir hafta içinde nakil yapabilecek kapasitedeyiz. Bir yıl oldu ve 42 nakil yaptık. Ölüm oranı sıfır. Türkiye’de bu işi çok başarılı yapmak mümkün. İki ay önce İngiltere’de yayınlanan Lenkemia and Lymphoma dergisindeki bir makalede kök hücre nakillerindeki başarı oranlarının Türkiye’de de yüksek olduğuna dikkat çekildi. Bu başarı oranlarıyla İtalya ve ABD’yi sollamış durumdayız. Boston’dan buraya hasta geliyor artık. Hatta Avrupa ülkelerinden bile hastalarımız olmaya başladı. Kanser denince hastalar soluğu ABD’de alıyor. Boston’dayken yedi hasta gelmişti Türkiye’den, 2.3 milyon dolar fatura ödedi devlet bu hastalar için. Oysa 1.5 milyon dolara üç katlı, 20 yataklı bir ilik nakli merkezi kurulabilir ve burada yılda 200 hastaya nakil yapılabilir.
Star