Medimagazin logo

İlaçları alakasız branş doktorları yazıyor

Başta kanser ilaçları olmak üzere reçetelerde Türkiye genelinde inceleme yapan SGK müfettişleri ilaçların alakasız branş doktorlarınca yazıldığını tespit etti
Kaynak: VATAN - MEHMET ALİ DEMİR
İlaçları alakasız branş doktorları yazıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye genelinde illerin kamu hastanelerinde kanser hastaları adına düzenlenen çok sayıda usulsüz reçetenin tespit edilmesi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, denetim yaptı. SGK müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda bir rapor hazırlanarak Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı'na sunuldu. Müfettişlerin yaklaşık bine yakın usulsüz reçete üzerinde yaptığı incelemeler ilaç şebekesinin yöntemlerini de ortaya çıkarttı.

Alakasız doktorlardan

Müfettişlerin raporlarına yansıyan bilgilere göre; incelenen reçetelerin tamamına yakınında kanser hastalarının bilgisi dışında yazılan reçetelerin Onkoloji ve Hematoloji doktorları haricinde alakasız birimlerin doktorları tarafından düzenlendiği tespit edildi. Şebekenin kullandığı bir diğer yöntem ise daha önce kanser tedavisi gören hastaların bilgilerini kullanarak tedavi sürecinin bitmesine rağmen reçete düzenletildiği tespit edildi. Yine şebekenin hasta yakını gibi davranarak usulsüz belgelerle ilaçları temin ettiğinin altının çizildiği raporda doktorlara uyarı yapıldı. Kanser hastalarına yönelik reçete hazırlanmadan önce doktorların hastalık sürecine vakıf olmaları istendi. Hasta ile ilgili tedavi sürecinin de raporları ve belgeleriyle takip edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Doktorlara ayrıca hastanın belirtilen ilaca ihtiyacı olup olmadığına bakmaları istendi. Doktorlara hastaların durumunu göz önüne alarak 'hastaları Onkoloji ve Hematoloji birimlerine yönlendirin' denildi. Müfettişlerin dikkatini çeken bir nokta ise doktorların reçete yazmak için sisteme giriş yaptığı 'e-şifre'nin hastanelerde çalışan banko elemanları, hemşireler ve sağlık memurlarınca da kullanıldıması oldu.

i̇laçları
alakasız
branş
doktorları
yazıyor
Yorum (8)
Cengizhan keser
Çok iyi soruşturma yapan sgk nın müfettişlerini anlatayım size ...2010 yılında ege ün tıp fak onkoloji birimince başhekim dahil 4 prof imzalı meme kanseri teshisi ile heyet raporu çıkartılarak ilaç başlanıyor...Nazilli de Onkolog mu var? 3 kutu femara isimli ilacını reçete ettiğim için faizi ile beraber 7.5 milyar para ödemem için hem ağır cezada görevi kötüye kullanma hem icra mahkemesi hem asli cezada dava açıldı...42 dr la beraber 4.5 yıl yargılandım ...neymiş kadın kullanmıyormuş...açıpda hastaya sorarsan kullanmıyorum der tabiii...az akıllı olacaksın reçete tarihine bakacaksın ...18 ay önce bu ilacı kullanıyormuydun diye soracaksın... sonuç???tüm dr lar beraat etti sgk ya 90 mılyar avukatlık parası ve dr arkadaşlara bir o kadar masraf kaçtı... yani kısaca her habere inanmayın sgk yaptıysa hiç inanmayın
0
Cevapla
mehmet karadeniz
deliller: mesane ca ilacını Üroloji uzman hekiminin, serviks ca ilacını kadın doğum hekiminin yazması mı??? Bilimsel ve Akılcı iddiada bulunalım hekimleri zan Altında bırakıp şiddet davetiyesi çıkarmayalım!
0
Cevapla
Mk
Bunlar korkutma amaçlı haberler....İlçede onkoloji yok. ...gayet iyi biliniyor....amacın ne oldugu belli...ölmüş eşek olduk Kurttan korkmayz. .bunlarda kurt değil sirtlan
0
Cevapla
Dr.Cevdett
SGK'nın sağlıkla ilgili birimlerini sağlık bakanlığına bağlamak lâzım. Sağlıktan anlamayan kişiler sağlık hakkında karar veriyorlar. O ilacı şu hekim, bu ilacı şu hekim yazar diyor ama pek çok ilçede o ilacı yazacak hekimin olmadığını bilmiyor. Şu anda idareci olduğum halde hekim eksikliği olan bir ilçede geçici hasta bakıyorum, genel cerrah olmama rağmen tansiyon ilacı, şeker ilacı vs. vatandaşın işini halledecek her ilacı yazmak zorunda kalıyorum.
0
Cevapla
Erşan Kuneri
Doktorun -bilimsel ve tıbbi gerekçeler çerçevesinde- ne yazacağı sizi ilgilendirmez! Devletin hangi reçeteyi ödeyeceği, hangisini ödemeyeceği de -doktor olarak- bizi ilgilendirmez.(vatandaş olarak ilgilendirir,o ayrı) Ne yani, dağ başında yaşayan, hiçbir yere gitme imkanı olmayan terminal dönem ca hastasına narkotik analjezik yazmayalım da "algoloji uzmanına git" mi diyelim?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir