Medimagazin logo

Hipokrat'ın da kürtaja karşı olduğu ortaya çıktı...

Doktorların yaptığı Hipokrat yemininde bulunan "İnsan hayatına anne karnına düştüğü andan itibaren mutlak bir suretle hürmet ederim" cümlesi 1983’te çıkarılan kürtaj yasasıyla kaldırılmış.
Kaynak: BUGÜN
Hipokrat'ın da kürtaja karşı olduğu ortaya çıktı...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de kürtaj tartışmaları devam ederken ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. 1974'te Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yıllardır kadın doğum uzmanı olarak görev yapan Kadın Sağlıkçıları Derneği Genel Başkanı Uzman Dr. Gülhan Cengiz, mezuniyet döneminde herkes gibi yaptığı Hipokrat yemininde, "İnsan hayatına anne karnına düştüğü andan itibaren mutlak bir suretle hürmet ederim" cümlesinin yer aldığını hatırlattı.

Bu cümlede anne karnındaki bir canlının öldürülmesinden bahsedildiğini anlatan Cengiz, "1983'te çıkarılan kürtaj yasasından sonra bu cümle kaldırıldı. Artık doktorların Hipokrat yemininde bu yok. Demek ki 2500 yıl önce yaşayan Hipokrat da kürtaja karşıymış" dedi.

TEŞHİS YANLIŞ OLABİLİR

Cengiz, anne karnındaki hiçbir canlının hayatına son verilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Özellikle anne karnında anormal olduğu tespit edilen bebeklerin hayatına son verilmesinin son derece yanlış olduğunu aktaran Cengiz, "Birçok bebeğe anormal teşhisi konurken doğduktan sonra böyle olmadığı anlaşılıyor. Çocuk gayet sağlıklı doğuyor. Kaldı ki eğer anne karnındaki bebekler sağlıklı olmadığı gerekçesiyle öldürmeye kalkarsak o zaman ötenaziyi de tartışmaya açmış oluruz. Çünkü kişi bitkisel hayata giriyor ve başkalarına muhtaçtır. Anne karnındaki bebekten farksız. Onu öldürmeye hakkımız var mı" diye sordu.

MONGOL BEBEKTEKİ HATA

Dr. Cengiz sözlerine şöyle devam etti: "Mesela Mongol bebeklerin (Down sendromu) doğmasına müsaade edilmiyor. Ama eğitimle bu hastalığı tedavi etmek mümkün. Bazı bebekler down sendromlu olduğunu düşünmemize rağmen normal bebek gibi dünyaya gelebiliyor. Anne karnındaki bebeğin zihinsel durumunu ölçmek her zaman mümkün olmuyor."

İlk kural: ZARAR VERME

Hipokrat, MÖ 460 yılında İstanköy adasında doğdu. Hekim olan babası tarafından yetiştirilip birçok yerde hekimlik yapan Hipokrat, yaptığı buluşlar ve yazdığı kitaplarla adını tarihe "tıbbın babası" olarak yazdırmıştır.

Arap ve Avrupa tıbbı Hipokrat sayesinde büyük ilerleme kat etmiştir. Büyük bilgine göre tıbbın ilk kuralı “Primum non nocere” (Önce zarar verme!) ilkesidir.
 

hipokrat'ın
da
kürtaja
karşı
olduğu
ortaya
çıktı...
Yorum (6)
uzdr
'Bu kadın doğumcuya önerilecek tek şey bilgisi olmadığı konuda konuşmaması gerektiğini öğrenmesi'
0
Cevapla
kadir gürses
Aynı metinde mesanesinde taş olanın mesanesini yarıp almayacağım diye de bir ifade var. Eğer referansımız hipokratın yemini olacaksa işimiz zor
0
Cevapla
nilüfer hakan
1-Beyin ölümü gerçekleşti diye insanların organlarını almaya hakkımız var mı?Gerekli bakımı verseniz belki yıllarca kalbi atacak,soluyacak vs. birini adeta parçalıyoruz ve organlarını alıyoruz. 2-Tüp bebek uygulamasında oluşan fazla embryoları kalitesiz diye çöpe atmaya hakkımız var mı? 3-Doğum kontrolü için "spiral" takmaya hakkımız var mı? (spiralin etki mekanizmalarından biri de oluşmuş gebeliğin rahme yerleşmesini engelleyip düşmesini sağlamasıdır 4-Ertesi gün hapı ve progesteropn salgılayan implant ve ria lar caiz midir? Onlarında etki mekanizmalarından biri endometriumu uygunsuz hale getirip implantasyonu engellemeleridir
0
Cevapla
Umut var
Neresinden tutsanız elinizde kalacak bir yazı olmuş.yanlış yerden girip yanlış yerden cikmissiniz.bu görüşler bir kadın dogum uzmanının bilimsel görüşleri olamaz.
0
Cevapla
hb
25 yıllık hekimim,kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyım.Bu görüşler bir kadın-doğum uzmanına ait olamaz.Hangi tedaviyle down'lu insanlar tedavi ediliyormuş.Bu nasıl kafadır,nerede bu tedavi,rehabilitasyona tedavi demişse,bırak kadın doğumculuğunu, doktorluğundan şüphe ederim.Trizomi 21 i kendi tedavi mi etmiş,düşündüğümüz değil,ispatladığımız down sendromu demesi lazım dı.Hem de gazetede çıkan bir yazıda bunları belirtmek popülizm ve garip derneğini öne çıkartma,nemalanma çabasıdır. 1974 yılı mezunu olmak böyle bir şey demek ki.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir