Medimagazin logo

Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı, MEB yeni bölümler açıyor

Hemşire açığının 200 bine yaklaşması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) harekete geçirdi. Sağlık meslek liseleri bünyesinde eğitim veren hemşirelik bölümlerinin kapatılması kararı rafa kaldırıldı.
Kaynak: İSA YAZAR / ZAMAN
 Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı, MEB yeni bölümler açıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Karar uyarınca hemşirelik bölümlerine 2017 yılına kadar her yıl yaklaşık 13 bin öğrenci alınacak. Bu öğrencilerin büyük bölümü kamu ya da özel sektörde iş bulabilecek.

AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740 hemşire bakarken Türkiye'de rakam 130'a düşüyor. Bu açığın kapatılabilmesi için yılda 20 binin üzerinde hemşire alınması gerekiyor. Ancak Türkiye'de yetişen hemşire sayısı, mevcut ihtiyaca bile cevap vermekten uzak. Bu nedenle komşu ülkelerden Türkiye'ye hemşire getirilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu kapsamda İran'dan Türkiye'ye 2 bin hemşire geleceği belirtiliyordu. Ancak henüz bir gelişme sağlanamadı. Yabancı hemşirelerin güvenlik açısından sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor. Dil meselesi ve yeterli eğitimi alıp almadıkları da merak konusu. Öte yandan hemşire bulamayan birçok özel sağlık kuruluşu, hemşirelik öğrencileriyle okul sıralarından sözleşme yapma yoluna gidiyor. Bu nedenle birçok üniversite mezunu iş bulmakta zorlanırken hemşirelik okuyanlar, kolayca istihdam edilebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme ile hemşirelerin üniversite mezunu olması karara bağlanmış ve bu nedenle 2012'den itibaren sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne öğrenci alınmamasına karar verilmişti.

Hemşire talebinin bu derece büyümesi, sağlık meslek liselerine yaradı. Hemşire ihtiyacının 4 yıllık fakülte mezunlarıyla karşılanacağı gerekçesiyle kapatılması planlanan liseler yeniden öğrenci alacak. Bu kararda, üniversite mezunu hemşirelerin artan talebe cevap veremeyecek olması etkili oldu. 4 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen 6354 sayılı yasaya, geçici bir madde eklendi. Bu madde şöyle: "Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjanlar oluşturulmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir."

Yapılan bu yasal düzenleme ile 2017 yılına kadar sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü öğrenci alacak. 2017'de alınan son öğrenciler, 2021'de mezun olacak. Buna göre yaklaşık 10 yıl daha lise mezunu hemşireler görev yapacak. Yasal düzenlemenin ardından MEB de düğmeye bastı. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 339 Anadolu sağlık meslek lisesinde hemşirelik bölümü açılmasını kararlaştırdı. Buna göre daha önce hemşirelik bölümü bulunan okullar, önceki kontenjanlardan az olmamak kaydıyla öğrenci alacak. Hemşirelik bölümü bulunmayanlarda ise hemşirelik bölümü açılacak. Böylece binlerce öğrenci için iş garantili lise şansı doğdu.

hemşire
ihtiyacı
200
bine
dayandı
meb
yeni
bölümler
açıyor
Yorum (9)
sağlık memuru
çok isabetli bir karar olmuş, zaten saçmalık olan lisans mezunu hemşire uygulaması kaldırılmalı lisans mezunu çalışanlar iş yapma konusunda seçici davranrak hasta bakım kalitesini azaltmaktadırlar. hemşirelik bir gönül işidir para ikinci planda olmalıdır yeni nesil lisans mezunu çalışanlar aldıkları eğitimin karşılığında hasta altı temizlemeyi, hasta yıkmayı kendilerine işkence görerek bu işin hasta bakımının kalitesini düşürmektedirler.bu demek değilki hemşire lisans mezunu olmasın hayır ama sağlık meslek lisesini bitiren hemşire lisans proğramlarına devam etmeli lisans proğramlarına devam ettiği bu süre içerisinde ise geçmişte bizlerin yaşadığı gibi öğrenci çalışan şeklinde çalışmalı bizler bu şekilde yıllarca çalıştık.Sağlık meslek liselerinden mezun bir hemşireyi öncelikle büyğk eğitim hastanelerinde istihdam edilmesi gerekir.bu süre içerisinde lisans eğitimini tamamaladıktan sonra ise perifere gönderilmesi meslek kalitesi açısından çok daha iyi olacaktır
0
Cevapla
K. ATAKOĞLU
SML'den 17-18 yaşında mezun olan ergen, adeta çocuk yaşta birine insan sağlığı, hasta bakımı gibi kritik önemde bir görevin 1950'li yıllardaki gibi bir eğitim süresi ile yaptırılması saçmalık değil mi? 21.yüzyılda ülkemin Hemşire eğitimi artık bu olmamalı idi. Mesleki eğitim güçlendirilse, mesleğin mali, yönetsel ve yapısal sorunları çözülse, hemşirelik tercih edilir- cazip hale getirilse talep de yüksek olur, mezuniyet sonrası meslekten kaçış da azalırdı. Yoksa şu hali ile ülkemizde hemşirelik yapılacak iş değildir. Çünkü; nöbetli çalışıyor (nöbet ücreti saati 3 küsur lira) ama ne erken emeklilik ne yıpranma payı yok, normal bir masa başı memuru gibi 55 yaşında emekli oluyor. Emekli olabilirse 1100 lira emekli maaşı alıyor. Aldığı hiçbir eğitim meslek hayatına, kariyerine katkı yapmıyor, uzmanlık eğitimi sayılmıyor. Meslek yasası olan dört sağlık mesleğinden biri ama mevzuat hükümleri uygulanmıyor. Özeller adeta asgari ücretle, 10- 12 saat, kuralsız hemşire çalıştırmak istiyor. Takdir açlığı içinde, zorlu geçen bir meslek, emeğinin karşılığı hep eksik kalan bir meslektir ülkemizde HEMŞİRELİK...Bu ülke Hemşirelerine maddi- manevi borçludur inancımca..Saygılarımla,
2
Cevapla
gölgelice
Hasta hastalık uydurur, dr endikasyon uydurduğu sürece bu açık kapanmaz.
0
Cevapla
arifeayaz
Biz böyle birbirimizi hala yerden yere vurmaya devam ettiğimiz sürece herkes hertürlü şeyi yapar.NERE Mezunu olursanız olun arkadaşlar MESLEĞİMİZİN geleceği için ,çağa ayak uydurmak,meslek liseli olarak bizlerin yaşadığı sıkıntıları, sağlık ekibi içindeki yaşadığı aşagılamaları yaşamamak için tekrar tekrar eğitimimiz başa dönmemeli.Ne dünyada nede ülkemizde artık hiçbir meslek kalmadı lise düzeyinde hele bizim gibi direk insan hayatıyla doğrudan ilgisi olan yapacağı en küçük hatayla hastalarına zarar verebilecek bir meslek artık çocuk yaşta yaptırılmamalı.bunu insanımızda hak etmiyor.Bunu 30 yıllık ve SMLi bir hemşire olarak söylüyorum.
1
Cevapla
dr
bu kadar az alım varken açık nasıl kapanacak anlamadım, benim eşim dahil binlerce att, hemşire açıkta evde oturuyor, özellerin durumu belli, askeri ücretle ayda 200 saat mesai yaptıryorlar verdiği para kreş parasını bile karşılamıyor, onun haricinde memur alımlarında marangoz bile hemşire kadrolarına başvurup hizmet puanı yüksekse yerleşmesi yapılabiliyor artı halen devlet memuru olanlar da bu atamalara katılıp diğer boşta bekleyen arkadaşlarının hakkını yiyebiliyorlar,bunlar bir an önce düzeltilmesi lazım, bence önce halihazırda yetişmiş deneyimli personele kpss sınavında öncelik verilip devlete alınmasının önü açılsın o zaman zaten açık maçık kalmaz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir