Medimagazin logo

Hekimlerin günlük monoloğu değişti

Hekimlerin günlük monoloğu değişti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı  14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Dernek Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaptı. Doç. Dr. İnandı açıklamasında “Hekimler kendi tercihlerinin pek de etkili olmadığı bir sağlık sisteminde, para kazanma baskısı altında, ticari kaygılarla etik kaygılar arasında çalışmak durumunda kalmışlardır” dedi.  

Önemli değişiklikler yaşandı
Son yıllarda Türkiye’de “Sağlıkta Dönüşüm” başlığı altında çok önemli değişiklikler yaşandığını kaydeden  Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı, bu değişikliklerin hekimler açısından beklide tek yararının hekim ücretlerindeki artışlar olduğunu ifade etti. Hekimlerin gelirlerinin geçmiş yıllara göre bir iyileşme gösterdiğini söyleyen İnandı, “ Ancak bu hekimleri mutlu etmedi çünkü bu para kazanma yöntemi mesleki değerlerine zarar vermekteydi. Etik değerlere ve kanıta dayalı tıbbi uygulamaların önünde ekonomik kaygılar önemli bir engel olarak duruyordu. Para baskısı, hastanelerin kar etme kaygısı hekimlerin vicdanında önemli sıkıntılar yaratmaktaydı” dedi.

Hekimler bir çeşit ortak yapıldı ve üzerlerinde baskı yaratıldı
Mevcut koşullarda hekimlerin çalıştıkları kurumların bir çeşit ortağı yapıldığını sözlerine ekleyen Doç. Dr Tacettin İnandı, Kamu hastaneleri de dahil olmak üzere hastanelerin büyük çoğunda kar etme amacı öne çıktığını, kar amacı güden hastanelere ortak edilen hekimlerin de kurumlarının ve dolayısıyla kendilerinin çıkarı için daha çok hasta bakmak, daha çok tetkik yapmak, daha çok ameliyat yapmak, daha çok iş yapmak baskısı altına alındığını söyledi. Hastanelerde yapılan tanı ve tedavi işlemlerin gerçekten gerekli mi olduğuna ilişkin toplumsal kaygıların giderek arttığını sözlerine ekleyen Tacettin İnandı,  “Kimi zaman paranın ve ticaretin kuralları hekimliğin kurallarının önüne geçti. Hekimler arasında rekabet duygusu arttı dayanışma azaldı. Bir başka boyutta hekimler daha çok çalışmak zorunda kaldılar. Senelik izinlerini bile kullanamaz oldular “ diye konuştu.

Hekimler iç konuşması değiştirildi
Sağlık camiasında yaşanan değişimlerin hekimlerin karşı olmasın rağmen gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Tacettin İnandı, açıklamasında “Hipokrat’ın kendi içinde oluşturduğu günlük monolog “hastaya yararlı olma”, “zarar vermeme”, “hasta için en iyisi olan” gibi konular yerine artık hekimin günlük monoloğu “kaç puan?” “ne kadar performans?” “bu hastadan kaç puan…?” “bugün, bu ay kaç puan…?” gibi bir iç konuşmaya dönüştürüldü.
Tüm bu değişimler hekimlerin karşı olma isteğine rağmen yapıldı. Bu ödeme yöntemini hekimler tercih etmediler. Yapılan pek çok çalışmada düşük maaş, yüksek performans öneren şimdiki yöntemi hekimlerin çoğu istemediği görülmektedir. Mevcut ödeme yönteminde “performansa dayalı ek ödeme” denmekteyken, ek ödeme ile ana ödeme olan maaş karşılaştırıldığında maaşın düşük olduğu görülebilir,bu bir tür baskıdır” ifadesine yer verdi.

İyi hekimlik uygulamaları baskı kabul etmez
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği olarak hekimlerin üzerinde para baskısı da dahil olmak üzere her türlü baskının iyi hekimlik uygulamaları üzerinde olumsuz etki yapacağı düşüncesinde olduklarını kaydeden İnandı, iyi hekimlik uygulamalarında hekimin vicdanının özgür olması gerektiğini belirtti. Hekimler ile hasta ve yakınları arasında şiddet ve sürtüşme olaylarının çok yaygın bir hale geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Tacettin İnandı açıklamasını, “Bunun nedenleri arasında hekim hasta ilişkisinde güven duygusunun zedelenmesi, sistemdeki aksaklıkların sorumlusu olarak hekimlerin gösterilmesi sayılabilir.
Hekimler zorunlu olarak sigortalanmış ve hatalı uygulamalardan kurumlar değil hekimler sorumlu tutulmaya çalışılmıştır.
Bu süreçte hekimler dışında kalan sağlık çalışanlarının görev tanımlarından isimlendirmelerine, çalışma koşullarından riskle karşılaşma sıklıklarına kadar pek çok şey kötüye gitmiştir.  
Özetle hekimler kendi tercihlerinin pek de etkili olmadığı bir sağlık sisteminde, para kazanma baskısı altında, ticari kaygılarla etik kaygılar arasında çalışmak durumunda kalmışlardır.  
14 Mart Tıp bayramını yakın geleceğin iyi hekimlik uygulamaları getirmesi dileği ile” şeklinde tamamladı.

hekimlerin
günlük
monoloğu
değişti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir