Medimagazin logo

Hekim olamayan hekimler

Veteriner hekimliğin dünyada tıp hekimliği ile aynı seviyede değer gördüğünü ancak Türkiye’de yeterince önemsenmediğini söyleyen Prof. Dr. Zafer Karaer, “Öğretim üyesinden öğrencisine oturup düşünmek gerek” dedi.
Kaynak: Ender BAYKUŞ / hurriyet.com.tr
Hekim olamayan hekimler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, veteriner hekimliğinden mezun olan öğrencilere hekimliğin gereklerini tam olarak veremediklerini belirterek, “Maalesef mesleğimiz her geçen gün değer kaybediyor” dedi.
ÖSYM sonuçlarına göre tıp fakültesinin herhangi bir dalına başvuru yapan öğrencinin başarı sıralaması beş binlerdeyken, veteriner hekimliğine başvuruların yüz binli seviyelerde olduğunu kaydeden Karaer, “Öğrencisinden öğretim üyesine kadar herkes durup düşünmeli. ‘Veteriner hekimliği hak ettiği yere taşımak için bilinç oluşturmalıyız” dedi.

Duvarları aşalım

Üniversitedeki en büyük hedefinin, “Düşünce ve uygulamada üniversitenin sınırları aşmak” olduğunu vurgulayan Karaer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 170 yıllık tarihi olan bir fakülte. Biz kuruluşumuz ve gösterdiğimiz gelişim itibariyle diğer veterinerlik fakültelerini de doğurduk. Ancak zamanla hem öğrenci hem de öğretim üyeleri olarak içimize kapandık. 40 senedir öğretim üyesi olduğum fakültenin en büyük eksikliğinin duvarlarının içerisine kapanmak olduğunu söyleyebilirim.

Usta çırak ilişkisini kaybetik

Mezun ettiğimiz öğrencilere ‘hekim’ statüsü kazandıramıyoruz. Bu algıyı yaratan öğrenciler diyerek kenara geçemeyiz. Ben önce çuvaldızı kendimize batırmamız gerektiğini düşünüyorum. Yıllar önce araştırma görevlisi olarak bölüme adım attığım zaman usta çırak ilişkisi vardı. At, köpek, kedi gibi hayvanlarla iç içe olmanın yanında, nadir bulunan hayvanlara da hocalarımızın sayesinde ulaşabiliyorduk. Onlardan bilgi almak için çantalarını taşımak bile büyük zevkti.

Kredili sistem sorun

Şimdi öğretin üyesi olmanın ve yükselmenin yolu ÖSYM’nin koyduğu kredili sistemden geçiyor. Araştırma görevlileri 4 yılda bir kredi doldurup belli bir takvim dahilinde kademe atlıyor. Ne hayvana dokunan var ne de bunu isteyen. Bütün olarak düşündüğünüz zaman mesleği ileriye taşımasını umduğumuz öğretim üyeleri takım olma duygusundan uzak, sadece kendi yükselme planlarını hesaplayan bir grup haline geliyor. Ben işte sırf bunun için sistemin değişmesini istiyorum. Çünkü hocanın çantasının içerisindeki bilgiyi almak için çantayı taşımak gerekir.”

hekim
olamayan
hekimler
Yorum (1)
Frankie Bellevan
şimdiki tıp doktorları'nın geçmişteki veteriner hekimler kadar değeri'nin olmadığı bir ortamda;veteriner hekim arkadaşlar için değerli hocamız tarafından yapılmış,çok geç bir saptama ve özeleştiri.ülkemizde sağlık alanındaki bütün fakültelerde(insan sağlığı olsun,hayvan sağlığı olsun bence farketmiyor)kan kaybı, niteliksizleşme ve dibe vurma süreci devam ediyor.daha da genelleştirirsek ülkemizde hangi alana bakarsak bakalım,eğitimin hiçbir önemi kalmadı.eğitimli işsizler ordusuna dönüştürüldük. "hani benim gençliğim nerede?" diyeceğiz de, kime?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir