Riskli gebeliklerde hem annenin hem bebeğinin hayatının kurtulması için Sağlık Bakanlığı yeni bir proje başlattı. Bakanlık, Türkiye genelinde 34merkez kurarak hamile kadınları ve yeni doğan çocukları kontrol edilecek. Bu merkezlerde özellikle yüksek riskli gebelikler takibe alınacak. Tıbbı ve teknolojik altyapısı hazırlanan merkezlerde 24 saat doktor bulundurulucak.
6 BİN 500 ADET YENİDOĞAN ÜNİTESİ
Bu doktorların 6’sı kadın doğum ve hastalıkları uzmanı, 6’sı da çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı olacak. Ayrıca merkezde yüksek riskli gebe takibi yapan kadın doğum ve yeni doğan uzmanlık eğitimi almış neonatoloji hekimi de yer alacak.
Gebelerin sağlık durumları bu merkezlerde değerlendirilecek. Ayrıca proje kapsamında ülke genelindeki yeni doğan ünitesi sayısı da 6 bin 500’e çıkarılacak. Kurulacak merkezlerin ve bazı yoğun bakım ünitelerinde çocuk nefroloji, çocuk endokrinoloji, hematoloji, tıbbi farmakoloji, tıbbi genetik, histoloji ve embriyoloji uzmanları da yer alacak.
Topuk kanı hayat kurtardı
Doğumm sonrası bebek sağlığı için başlatılan topuk kanı uygulaması devam ediyor. Topuktan alınan kan sayesinde 2012 yılında 300 bebekte erken teşhis ve tedavi hayat kurtardı. Topuk kanı fiziksel büyümeyi engelleyen “konjenital hipotiroidi” ve zeka sorunlarına neden olan “fenilketonüri” (PKU) hastalıklarının teşhisi sağlıyor.