SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçilmesiyle devletin satın aldığı sağlık hizmetlerinde kamu-özel ayrımının ortadan kalkacağını belirterek, ''Bu sistemde sağlık hizmetinin satın alınmasıyla ilgili genel felsefe çizilecek ama kamu-özel ayrımı olmayacak'' dedi.
Kocatepe Kültür Merkezinde düzenlenen Türkiye'de Aile Hekimliği Modeli ve Genel Sağlık Sigortası Kongresinde konuşan Türkoğlu, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası uygulamalarının başlayacağını hatırlattı.
Ülkede sosyal güvenlik kurumlarının gelir-gider dengesinde açık olduğunu kaydeden Türkoğlu, ''Sosyal devlet olacaksanız bu açık kaçınılmazdır'' diye konuştu.
''ASIL BÜYÜK AÇIK EMEKLİ SANDIĞINDA''
Söz konusu açığın önemli bir nedeninin emeklilik sistemindeki aktüaryel dengenin bozulması olduğuna işaret eden Türkoğlu, sağlık harcamalarında sıkıntı olmadığını, bu konudaki asıl sıkıntının kuralların çok iyi oturtulamamasından kaynaklandığını bildirdi.
Sosyal güvenlik kurumlarındaki açığın sık sık kamuoyunun gündemine geldiğini ve bu konuda SSK'nın açığından daha fazla söz edildiğini kaydeden Türkoğlu, ''SSK'nın açığı 7.5 katrilyon ama 9 katrilyonluk açığı olan Emekli Sandığında bu rakam daha yüksek'' diye konuştu.
''KAMU-ÖZEL AYRIMI KALKACAK''
GSS uygulamalarının başlayacağı 1 Ocak 2007 günü sıkıntıların bir anda bitmeyeceğini belirten Türkoğlu, ''Bu geçişte asıl önemli olan vatandaşın sağlık hizmeti alımında bir geriye gidiş hissetmemesidir'' dedi.
Sistem değişikliğiyle devletin satın aldığı sağlık hizmetlerinde kamu-özel ayrımının ortadan kalkacağını bildiren Türkoğlu, ''Bu sistemde sağlık hizmetinin satın alınmasıyla ilgili genel felsefe çizilecek ama kamu-özel ayrımı olmayacak'' diye konuştu.
GSS'ye kademeli bir geçiş olacağını ve bu doğrultuda bazı uygulamalar getirileceğini anlatan Türkoğlu, ancak sevk, ilaç alımı ve eczanelerle ilgili vatandaşın yakından hissettiği konularda tek tip uygulamaya geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.
SEVK ZİNCİRİ
Sevk zinciriyle ilgili de bazı uygulamalar getirileceğini bildiren Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunları 2007'nin hemen başında çok sert bir biçimde uygulamak mümkün olmayabilir ama sevk zincirini mutlaka uygulamak zorundayız. Bu konuda bazı sıkıntılarımız var. Vatandaşlarımız yüksek seviyede sağlık hizmeti sunan yerlere gitmek istiyor. Geçmişte çok sert uygulamalar konuldu ama geri adım atılmak zorunda kalındı. Orta vadede mutlaka ucuza mal edeceğimiz işi pahalı yerde yaptırmaktan vazgeçmek zorundayız. Sevk zinciri bu sistemin olmazsa olmaz koşulu.''
Türkoğlu, GSS ile vatandaşların kayıt altına alınmasının da önemine de işaret etti.
GSS İLE NELER DEĞİŞECEK
GSS ile yürürlüğe girecek yeni uygulamalar konusunda bilgi veren Türkoğlu, yasada öngörülen her kuralın uygulanacağını, olmayanların ise yürürlükten kalkacağını söyledi.
Bu sistemle 18 yaşın altındakilerin provizyon işlemine tabi tutulmayacağını kaydeden Türkoğlu, koruyucu sağlık hizmetlerine de imkan sağlanacağını söyledi.
Türkoğlu, ''Mevcut sistemde bir hekim 40 yaşın üstündeki kadına kontrol amacıyla meme kanserine karşı tetkik isteyemez ama GSS ile koruyucu sağlık hizmeti kapsamında buna izin veriliyor'' diye konuştu.
GSS ile ayrıca ne kamuda ne de özel sağlık kurumlarında öğretim üyesi ve otelcilik hizmetleri dışında kesinlikle katkı payı alınmayacağına dikkati çeken Türkoğlu, kanunun bu konuda çok açık olduğunu, aksini uygulayanlara karşı çok ağır müeyyideler getirildiğini bildirdi.
Sağlık hizmeti ve ürünlerinin alımıyla ilgili Sağlık Hizmeti Fiyatlandırma Komisyonunun çalışma yürüteceğini belirten Türkoğlu, bu fiyatlandırmanın tamamen bilimsel kriterlere göre yapılacağını bildirdi.
AA