Medimagazin logo

Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği hakkında sorular ve cevaplar

Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliğini yayınlamış, ünvan değişikliği sınavının 18 Aralık 2006 tarihinde, Görevde yükselme sınavının ise 2007 yılı içerisinde yayınlanacağını duyurmuştuk
Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği hakkında sorular ve cevaplar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliğini yayınlamış, ünvan değişikliği sınavının 18 Aralık 2006 tarihinde, Görevde yükselme sınavının ise 2007 yılı içerisinde yayınlanacağını duyurmuştuk. Bunun ardından konuyla ilgili olarak sendikamıza yüzlerce soru geldi. Soruları cevaplandırmak ve sağlık çalışanlarının konuyla ilgili merak ettiği hususları aydınlatmak üzere bir çalışma yaptık.

SORULARLA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI
Soru 1: Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hangi personeli kapsamaktadır?

Cevap:
Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personelden görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsamaktadır.

Soru 2 : 4/b personeli ve 4924 Sayılı Kanunla istihdam edilen personel görevde yükselme sınavına katılabilir mi?

Cevap :
Katılamaz. Anılan personel, her ne kadar 657 sayılı DMK’ya tabi ise de belli bir kadroda ve belli bir yerde ihtiyaca binaen sözleşmeli olarak istihdam edildikleri için görevde yükselme kapsamı dışındadırlar.

Soru 3: 209 Sayılı Kanun Hükümlerine göre maaşları döner sermayeden ödenen personeller görevde yükselme sınavına katılabilir mi?
Cevap:
Evet Katılabilir. Çünkü anılan personel, 657 Sayılı DMK Hükümlerine göre istihdam edilmiştir. Belli bir kadroda ya da belli bir yerde görev yapmak üzere sözleşmeye tabi olmadıklarından sınava girebileceklerdir.

Soru 4: Yönetmelikte yer alan hizmet grupları hangileridir?

Cevap:
Yönetmeliğin 5.maddesinde düzenlenen hizmet grupları şunlardır:
- Yönetim Hizmetleri Grubu
- Hukuk Hizmetleri Grubu
- Araştırma, Planlama Hizmetleri Grubu
- İdari Hizmetler Grubu
- Yardımcı Hizmetler Grubu

Soru 5: Unvan değişikliğine tabi kadrolar hangileridir?

Cevap:
Tercüman, Mütercim, Kütüphaneci, Avukat, Mühendis, Mimar, Matematikçi, İstatistikçi, Kimyager, Fizikçi, Tekniker, Teknisyen, Teknik Ressam, Ressam, Grafiker, Öğretmen, Veteriner, Programcı, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Savaş Memuru, Sağlık Teknikeri, Hemşire Yardımcısı, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalışmacı, Diyetisyen, Fizyoterapist, Fizikoterapist, Odyolog, Sağlık Fizikçisi, Çocuk Gelişimcisi, İmam, İmam Hatip, Kaptan, Gemi Adamı, Kameraman.

Soru 6: Görevde yükselme sınavına tabi olmadan yapılacak atamalar hangi kadroları kapsamaktadır?

Cevap:
İl Sağlık Müdürü kadrosu, İdari ve mali işlerden sorumlu İl Müdür Yardımcılığı kadrosu, Diğer İl Müdür Yardımcılığı kadrosu, Eğitim ve araştırma hastaneleri Baştabiplik kadrosu, Diğer hastanelerin Baştabiplik kadrosu, Baştabip Yardımcısı kadrosu ve Başhemşirelik kadrosu.

Soru 7: Görevde yükselme suretiyle atanacak personelde aranacak genel şartlar nelerdir?

Cevap :
Genel şartlar şunlardır:

1-) 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,
2-) Son sicil notu olumlu olmak kaydıyla son 3 yıllık sicil notu ortalaması 76 puandan aşağı olmamak,
3-) Bakanlıkta en az iki yıl çalışmış olmak,
4-) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak

Soru 8: Sicil Notumu bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?

Cevap:
Sağlık Bakanlığı Bilgi edinme birimine başvurarak sicil notlarınızı öğrenebilirsiniz. Başvuruları internet üzerinden ya da posta yoluyla yapabilirsiniz. Bilgi edinme hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Soru 9: 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartları nelerdir?

Cevap :
657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde:” (Değişik: 4/5/1984 - KHK 199/1 md.) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a. 1 nci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b. 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,
c. 3 ve 4 ncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
(Ek fıkra: 26/8/1993 - KHK - 501/1 md.; İptal Anayasa Mahkemesinin 6/10/1993 tarihli ve E. 1993/32, K. 1993/32 sayılı kararı ile)
(Değişik: 27/6/1989 - KHK - 375/7 Md.) 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.” Hükmü yer almaktadır.

Soru 10: Hastane Müdürü ve hastane müdür yardımcılığı kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartlar nelerdir?

Cevap :
Sağlık idaresi yüksek okulu mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan yüksek okul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar tercih edilmek kaydıyla fakülte veya dört yıllık yüksek okul mezunu olmak.

Soru 11: Memur kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartlar nelerdir?

Cevap :
Bu kadroya atanabilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.

Soru 12: Sınavda başarılı olan personelin ataması hangi süre içinde sonuçlandırılır?

Cevap :
Yönetmeliğin 10.maddesine göre sınavda başarılı olanların atamaları başarı sırasına göre 1 ay içerisinde sonuçlandırılır.

Soru 13: Görevde yükselme eğitiminin duyurusu personele ne zaman yapılır?

Cevap :
Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve adedi eğitim tarihinden en az bir ay önce personele duyurulur. Görevde yükselme eğitiminin yeri, tarihi ve diğer hususlar eğitime katılacaklara en az 15 gün önce Bakanlıkça duyurulur. Eğitim duyurusu, eğitimin başlama tarihinden en az 30 gün önce ilan edilecek şekilde merkez, taşra ve döner sermaye birimlerine aynı zamanda gönderilir.

Soru 14 : Görevde yükselme eğitimine alınacak personelin seçimi nasıl olacaktır?

Cevap :
Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının 3 katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması halinde durumu uygun olan bütün personelin eğitime alınması sağlanır. Eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının üç katını aşması halinde, Ek 1’deki Değerlendirme Formunda gösterilen puanlamaya uyulmak ve Forma göre değerlendirilmek suretiyle toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere kadro sayısın 3 katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Puanların eşitliği halinde ise, sırasına göre hizmet süresi fazla ve son sicil notu yüksek olan personel tercih edilir.

Soru 15: Görevde yükselme eğitimi hangi birim tarafından yapılacaktır?

Cevap:
Eğitimler, Görevde Yükselme Sınav Kurulunun koordinatörlüğünde Genel Müdürlük tarafından yapılır veya yaptırılır.

Soru 16: Görevde yükselme eğitiminin konuları nelerdir?

Cevap:
Eğitim konuları şunlardır:

a) T.C. Anayasası;
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve ödevler,
3) Devletin temel organları,
b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal güvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,
f) Bakanlıkça belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular ile mesleki etik ilkeleri.

Soru 17: Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav kurulu kimlerden teşekkül eder ve çalışma şekli nasıldır?

Cevap:
Sınav Kurulu, atamaya yetkili amirin görevlendireceği en az daire başkanı düzeyinde bir üyenin başkanlığında, Genel Müdürce en az personel daire başkanı düzeyinde olmak üzere belirlenecek diğer üyelerin katılımıyla beş asil üyeden oluşur.Aynı usulle yedek üye de seçilir. Asil üyenin bulunmadığı toplantıya yedek üyeler katılır.
Sınav Kurulu, üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oylamada çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Oylama sonucunda alınan karar kesin olup, karara katılmayanlar karşı oylarını gerekçeleri ile birlikte belirtmek zorundadır.


Soru 18: Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için en az kaç puan almak gerekmektedir?

Cevap :
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.

Soru 19: Sınavdan 70’in altında not alırsam hiçbir şekilde atanamaz mıyım?

Cevap:
İlan edilen boş kadro sayısı kadar personel 70 ve üzerinde puan alamamışsa, en yüksek puandan başlamak suretiyle atama yapılır.

Soru 20: Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav sonuçlarının duyurulmasında nasıl bir yol izlenecektir?

Cevap:
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı sonuçları, ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi ve Yüksek Öğretim Kurumları tarafından sonuçların Sınav Kuruluna bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde Genel Müdürlükçe ilan edilmek suretiyle duyurulur. Ayrıca, başarılı olanlara tebliğ edilmek üzere görev yaptıkları birimlerine yazılı olarak bildirilir.

Soru 21: Sınav sonuçlarına itiraz nasıl olacaktır?

Cevap:
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılanlar, sınav sonuçlarına gerekçelerini belirtmek suretiyle yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç 10 iş günü içinde bir dilekçe ile sınav kuruluna iletilmek üzere Genel Müdürlüğe yapılır. Sınav Kurulu, itirazın intikalinden itibaren en geç 15 gün içinde itirazla ilgili işlemleri sonuçlandırarak, sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirir.

Soru 22: Görev grupları arasındaki geçişlerde uyulması gereken esaslar nelerdir?

Cevap :
Yönetmelikteki görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır;
a) Aynı hizmet grubunun alt hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer alt görevlere atanmak mümkündür.
b) Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalar ile bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır.

Soru 23: Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kapsama dahil görevlerde bulunanların durumu ne olacaktır.

Cevap :
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kapsama dahil görevlerde bulunanlar, Yönetmelikte aranan şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın görevlerine devam ederler.

Soru 24: Yönetmelikte belirtilmeyen hususlar hakkında hangi hükümler uygulanır?

Cevap :
Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde,15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Soru 25: Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Değerlendirme Formu ne anlama gelmektedir.

Cevap :
Eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının üç katını aşması halinde, Ek 1’deki Değerlendirme Formunda gösterilen puanlamaya uyulmak ve Forma göre değerlendirilmek suretiyle toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere kadro sayısın 3 katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır.
Ayrıca personellerin başarı notunun aynı olması halinde, ataması yapılacak personel, bu Yönetmeliğin EK-1 Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak tespit edilir.

Türk Sağlık Sen
görevde
yükselme
ve
ünvan
değişikliği
hakkında
sorular
ve
cevaplar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir