MEDİMAGAZİN - Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen bir çalışmaya göre, 55 yaş ve altındaki kadınlar, benzer yaştaki erkeklere kıyasla kalp krizinden hemen sonraki yıl içinde yeniden hastaneye yatma riskinin neredeyse iki katına sahip bulundu. Kadınlar arasında obezite, kalp yetmezliği ve depresyon gibi risk faktörlerinin daha yüksek oranlarda görülmesi büyük olasılıkla bu eşitsizliğe katkıda bulunmuştur.
Bulgular, hastaneden taburcu olduktan sonra her yıl kalp krizi geçiren 18 ila 55 yaş arasındaki yaklaşık 40.000 Amerikalı kadının sağlık durumunun daha yakından izlenmesi ve farklı sonuçların arkasındaki nedenlerin daha iyi anlaşılması gerektiğini göstermektedir. NIH'in bir parçası olan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü (NHLBI) tarafından finanse edilen çalışma bugün Journal of the American College of Cardiology'de yayımlandı.
"Bazı kalp dışı faktörlerin eşlik ettiğini ilk kez gördük"
New Haven, Connecticut'taki Yale Tıp Fakültesi'nde kardiyolog ve tıp profesörü olan yazar Harlan M. Krumholz, "55 yaş ve altındaki kadınlarda kalp krizini takiben yeniden hastaneye yatışlara, depresyon ve düşük gelir gibi kadınlarda erkeklerden daha yaygın görünen ve daha olumsuz sonuçlarla ilişkili olan bazı kalp dışı faktörlerin eşlik ettiğini ilk kez gösterdik" dedi. Kendisi aynı zamanda okulun Sonuç Araştırma ve Değerlendirme Merkezi'nin (CORE) direktörü.
"Bu çalışma, daha iyi klinik müdahalelerin tasarlanmasına yardımcı olmak ve kalp krizi nedeniyle taburcu olduktan sonra sonuçları iyileştirmek için genç kadınlarda bu kalp dışı risk faktörlerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır."