Medimagazin logo

Gen düzenlemesi yapılmış domuz böbreğini beyin ölümü gerçekleşen hastaya naklettiler

İki araştırma ekibi, domuz böbreklerinin insanlara nakli konusundaki gelişmeleri detaylandırarak klinik deneylere giden yolda önemli adımlar attı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gen düzenlemesi yapılmış domuz böbreğini beyin ölümü gerçekleşen hastaya naklettiler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İki ayrı araştırma ekibi, genetiği değiştirilmiş domuz böbreklerinin insanlara nakledilmesi konusunda ayrıntılı ilerlemeler kaydederek ksenotransplantasyon alanında önemli bir ilerlemeye imza attı. Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nden araştırmacılar, domuz böbreklerinin sadece idrar üretebildiğini değil, aynı zamanda atıkları filtreleyerek yaşamı sürdüren böbrek fonksiyonu sağladığını gösterdi. New York Üniversitesi Langone Health'ten bir başka ekip ise naklin uzun vadedeki başarısını tartışarak, herhangi bir red bulgusuna rastlanmadığını ve böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu bildirdi.

Genetiği değiştirilmiş domuzdan organ naklinde uzun süreli deneme planı

CNN'deki habere göre; beyin ölümü gerçekleşen alıcılara nakledilen böbrekler, yetişkin insanlar için hayati bir işlev olan kreatinin filtreleme yeteneğini göstermiştir. Çalışmalar ayrıca domuz böbreklerinin, daha iyi çalıştığı bilinen insandan insana prosedürlerde canlı donör nakilleri gibi davranabileceğini göstermiştir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bu nakillerin başarısı, özellikle böbrek nakli bekleyen çok sayıda insan göz önüne alındığında, son dönem böbrek hastalığının tedavisinde önemli bir adım olabilir.

Çığır açan domuz böbrek nakli son evre böbrek hastalığı için umut veriyor

Tıp bilimi açısından kayda değer bir gelişme olarak, iki araştırma ekibi genetiği değiştirilmiş domuz böbreklerinin insan deneklere nakledilmesinde önemli bir başarı gösterdi. Ksenotransplantasyonda ileriye doğru bir sıçrama olarak müjdelenen bulgular, son dönem böbrek hastalığı tedavisinde devrim yaratabilir.

Birmingham'daki Alabama Üniversitesi (UAB) ve New York Üniversitesi Langone Health'te yürütülen araştırma, domuz böbreklerinin sadece idrar üretmekle kalmayıp aynı zamanda kreatinin gibi atık ürünleri de temizleyebildiğini kanıtladı. Sağlıklı böbrekler kreatinin maddesini kandan süzdüğü için bu buluş çok önemliydi: bu süreç daha önce domuz böbreğine sahip yetişkin insanlarda doğrulanmamıştı.

UAB'nin çalışması, hipertansiyon ve 2. evre kronik böbrek hastalığı olan 52 yaşındaki bir hastaya odaklandı. Dikkat çekici bir şekilde, nakledilen domuz böbreği hastanın serum kreatinin seviyelerini 48 saat içinde normalleştirdi ve canlı insan donörlerden alınan böbreklere benzer şekilde işlev gördü.

Yeni bir dönem başlıyor olabilir

NYU Langone ekibi yaklaşık iki aydır ölen bir hastada domuz böbreği naklini izliyor. Böbrekleri insan bağışıklık sisteminden korumak için domuz timusu ile birlikte bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullandılar. Sonuçlar ümit vericiydi; "reddedilme ve normal böbrek fonksiyonu kanıtı yoktu".

UAB Kapsamlı Organ Nakli Enstitüsü Direktörü Dr. Jayme Locke iyimserliğini dile getirerek şunları söyledi: "Bunun anlamı, bunların harika böbrekler olduğu ve çok uzak olmayan bir gelecekte insanlar için gerçekten harika işlevler sağlayacağıdır."

Her iki ekip tarafından kaydedilen ilerleme, ABD'de böbrek nakli bekleyen yaklaşık 89.000 kişiye umut veriyor. Umut verici sonuçlar yakında birinci aşama klinik deneylerin başlatılmasına yol açabilir ve insan hayatını kurtarmak için insan dışı organların kullanıldığı organ naklinde yeni bir dönemin önünü açabilir.

Domuzdan insana böbrek nakli ikinci kez başarıyla sonuçlandı

Araştırmacılar, özellikle canlı insan alıcılar üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini kabul etmekle birlikte, domuz böbrek naklindeki mevcut gelişmeler, böbrek hastalığı olanlar için hayat kurtarıcı bir çözüm sağlamaya önemli bir adım daha yaklaşıldığını göstermektedir. Araştırma kurumları arasındaki işbirliği, yeniliğe bağlılık ve klinik deneylere etik yaklaşım, bu çığır açan alanın gelecek için sağlık hizmetlerini dönüştürme potansiyelinin altını çiziyor.

Tıpta bir ilk: Domuzdan insana kalp nakli yapıldı

domuz
bobrek nakli
genetigi degistirilmis bobrek nakli
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir