Medimagazin logo

GATA'dan doktorlara 'paşa şifresi'

Özellikle Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarıyla ilgili konularla gündeme gelen Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin (GATA), hasta kayıtlarına ulaşım için ilginç bir şifreleme yöntemi getirdiği ortaya çıktı.
Kaynak: ZAMAN
GATA'dan doktorlara 'paşa şifresi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Buna göre artık GATA'da tedavi gören hastaların kayıtlarına personel kendi özel şifresini girerek ulaşabiliyor. Bu da hangi hastanın kayıtlarına hangi personelin baktığını tespit etme imkanı sağlıyor. Bu yolla, GATA'da tedavi gören Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarıyla ilgili bilgilerin dışarı sızmasının engellenmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

Sanık paşa ve diğer rütbeli askerlerle ilgili hasta kayıtlarının dışarıya sızması, İstanbul Haydarpaşa'da bulunan GATA'yı harekete geçirdi. Kayıtların gizli kalmasını sağlamak için doktorlara özel şifre verildiği ileri sürülüyor. Mevcut otomasyon sistemi olan Askeri Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS) ile personel kendi şifreleriyle bütün hastaların rahatsızlıkları ve hastaya yapılan tetkikleri rahat bir şekilde görebiliyordu. GATA'nın resmi internet sitesinde hizmetler bölümü altındaki şu yazı da ASOS'un hastalarla ilgili kayıt işlemlerinin herkese açık olduğunu gösterir nitelikte: "Poliklinikler hastayı ilk hastane ASOS sistemine kayıt eden görevli ve muayene eden hekim ve laboratuvar personeli dahil tüm personel her hastaya her konuda yardımcı olur."

İddiaya göre bir süre önce getirilen ek genelgeyle artık GATA'ya rahatsızlıkları sebebiyle gelen paşalar ve diğer rütbeli askerler başta olmak üzere bütün hastaların rahatsızlık ve tetkik kayıtlarını sadece hastaya bakan doktor kendi şifresiyle görebilecek. Şu ana kadar üst düzey komutanlar dahil, Ergenekon ve Balyoz davalarında sanık olan birçok isim GATA'nın yolunu tuttu.

gata'dan
doktorlara
'paşa
şifresi'
Yorum (3)
kamil bakır
Yıllardır "hasta hakları" deyip pek çok olumsuzluğun temelini atan bakanlığın hal etmesi gereken en önemli problemlerden biri mahremiyettir. GATA da yapılan uygulama doğrudur, hasta ile ilgili bilgiye sadece doktoru ulaşabilmelidir.BU günkü uygulamada ise herkes hasta bilgilerine nerede ise ulaşabilmektedir. SGK lı bir hasta ,bir sağlık kurumunda tedavi olduğunda hakkında ayrıntılı bir epikriz doldurulup kuruma yollanmaktadır ( aslında epikriz sadece hekimler arasında iletişim için kullanılacak bir metot olduğu halde). Böyle bir durumda kişinin rahatsızlığı,özgeçmişi, soy geçmişi vs. gibi herzaman herkesle paylaşmak istemeyeceğiniz bilgiler aleni hale gelmektedir.
1
Cevapla
galip
burda niyet hasta mahremiyetimi yoksa yapılan işleri biryerlerden gizlemekmi. cevabı açık...
0
Cevapla
Ali Demir
Bu uygulama gatakullinin diğer bir versiyonu.Burada amaç hastaların bilgilerini gizli tutmak falan değil.İşine gelen hastaları korumak.Üstelik ASOS denilen işlemeyen uydurmasyon otomasyon sistemine 100 milyon dolar ödenmiş.Önce bu yolsuzluklar soruşturulmalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir