Medimagazin logo

Gastroenterologlar için klinik uygulamada probiyotik ve prebiyotik kullanımına ilişkin yeni kılavuz yayımlandı

Klinik ortamlarda probiyotik ve prebiyotik önerilerini popüler fikirler değil, bilimsel kanıtlar yönlendirmeli. Dünya genelinde probiyotik ve prebiyotiklerin hasta bakımında nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğine dair sürekli yeni kanıtlar ortaya çıkarken, sağlık uzmanları genellikle belirli bir durum için kanıtların nerede durduğunu bulmakta zorlanıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gastroenterologlar için klinik uygulamada probiyotik ve prebiyotik kullanımına ilişkin yeni kılavuz yayımlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dünya Gastroenteroloji Örgütü (WGO), gastroenterologların ve diğer hekimlerin probiyotikler veya prebiyotikler için uygun klinik uygulamaları anlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan güncellenmiş bir kılavuz belge yayınladı. Kılavuz, gastroenteroloji, probiyotikler ve prebiyotikler alanındaki uzmanların katkılarıyla ve Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Birliği (ISAPP) uzmanlarının eş liderliğinde hazırlandı.

Kılavuzu oluşturmak için uzmanlar, hangi suşun veya spesifik prebiyotik maddenin olumlu bir etki gösterdiği de dahil olmak üzere, gastrointestinal durumlarla ilgili randomize, kontrollü çalışmalardan elde edilen kanıtları kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Kılavuzda probiyotiklerin ve/veya prebiyotiklerin etkinliğine dair olumlu kanıtlar bulunan durumların bir listesi yer aldı.

Bir durum, en az bir randomize, kontrollü çalışma yararlı bir etki göstermişse listeye dahil edildi. Kılavuzda ayrıca, Oxford Kanıta Dayalı Tıp Merkezi'nin sınıflandırmasına dayalı olarak, her bir durumdaki faydaları destekleyen kanıt düzeyi de yer aldı.

WGO projesinin lideri Dr. Francisco Guarner, "Bu projedeki amacımız, küresel gastroenterologlara ve diğer sağlık profesyonellerine probiyotik ve prebiyotikleri kanıta dayalı bir şekilde günlük hasta bakımı çalışmalarına entegre etmelerini sağlayacak bir kılavuz sunmaktı" yorumunu yaptı.

Fayda sağlanan dört durum sıralandı

Probiyotiklerin / prebiyotiklerin fayda sağladığı durumlar arasında iyi bilinen şu durumlar bulunuyor: ishalli durumlar, irritabl bağırsak sendromu, inflamatuar bağırsak hastalığı ve laktoz maldigestionu. Bebekler için, infantil kolik ve nekrotizan enterokolit listede yer alırken, probiyotik / prebiyotik faydalarıyla sıklıkla ilişkilendirilmeyen bazı durumlar için de olumlu kanıtlar mevcut: insülin direnci, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, H. pylori enfeksiyonu ve hatta sağlıkla ilgili genel yaşam kalitesi.

Kılavuzda özetlenen kanıtlar, tüm probiyotiklerin eşit olmadığı ve denemelerdeki olumlu sonuçların hangi probiyotik veya prebiyotik maddelerin hangi dozda test edildiğine bağlı olduğu fikrini güçlendirdi.

Uzmanlar, etkili olduğu gösterilen ürünlerin hepsinin tüm ülkelerde bulunmadığına dikkat çekerken, listelenen koşullardaki genel olumlu kanıtlara rağmen, klinisyenler tüm probiyotiklerin veya prebiyotiklerin her kişi için etkili olmasını beklememesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

dunya gastroenteroloji orgutu
kilavuz
probiyotik
prebiyotik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir