Medimagazin logo

Et yiyen bakteri vakaları 2023 yılında Japonya'da rekor seviyeye ulaştı

Geçtiğimiz yıl Japonya'da et yiyen bakteri olarak adlandırılan hastalık 941 vakayla güncellenerek 2019'daki 894 vakalık rekoru geride bıraktı. Kawasaki Üniversitesi profesörü olan Takashi Nakano, "Bulaşıcı hastalıkları önlemek için elleri yıkamak ve yarayı temiz tutmak gibi normal önlemler alınmalıdır" diye konuştu.
Kaynak: ntv.com.tr
Et yiyen bakteri vakaları 2023 yılında Japonya'da rekor seviyeye ulaştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Japonya'da 2023 yılında potansiyel olarak ölümcül bir "et yiyen hastalık" vakasının rekor sayıda görüldüğü bildirildi ve sağlık uzmanları bu rakamın artabileceği konusunda uyarı yaptı.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ne (NIID) göre, streptokok toksik şok sendromu (STSS) teşhisi konan hasta sayısı COVID-19 salgını sırasında azalmıştı, ancak doğrulanmış vakalar geçen yıl 941'e yükselerek 2019'da belirlenen 894 vakalık rekoru geride bıraktı.

Yüzde 30 ölümle sonuçlanıyor

STSS vakalarının tahmini yüzde 30'u ölümle sonuçlanmaktadır çünkü semptomlar aniden kötüleşebilir.

Yüksek virülans ve enfektiviteye sahip varyantların burada teyit edilmiş olması nedeniyle hastalığın Japonya'da daha da yayılmasından endişe ediliyor.

Sağlık Bakanlığı 17 Ocak'ta yerel yönetimlerden varyantların belirlenmesi için STSS hastalarından alınan numuneleri analiz etmelerini istedi.

Çocuklar arasında boğaz enfeksiyonuna yol açıyor

STSS'ye esas olarak streptococcus pyogenes adı verilen ve daha çok A grubu streptokok olarak bilinen bir bakteri neden olur ve bu bakterinin özellikle çocuklar arasında boğaz enfeksiyonuna yol açtığı bilinmektedir.

30 yaş üzeri dikkat

Bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde enfeksiyon ölümcül olabilir. STSS'ye yakalanan hastaların çoğu yaşlı vatandaşlardır.

STSS'nin belirtileri nelerdir?

STSS'nin ilk belirtileri boğaz ağrısı, ateş, ishal, kusma ve uyuşukluktur.

Ancak bazı hastalar çoklu organ yetmezliği veya solunum sorunları nedeniyle birkaç saat içinde hayatını kaybetti.

Bakteri neden "et yiyen" olarak adlandırılıyor?

Bakteri, hastaların kaslarını çevreleyen bir doku bandının nekrozuna neden olduğu için et yiyen olarak adlandırılır.

Bu bakteri genellikle normalde bakterilerin tespitinin yapılamadığı kan dolaşımına ve omurilik sıvısına girer. Bu da birçok organın işleyişinde ani bir düşüşe yol açmaktadır.

Et yiyen bakteri nasıl bulaşır?

Enfeksiyon süreci hala bilinmemekle birlikte, bakterinin el ve ayaklardaki yaralar yoluyla hastalara bulaştığı bilinmektedir.

Kawasaki Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Takashi Nakano, "Bakterinin neden hızlıca meydana geldiği gibi bilmediğimiz pek çok şey var. Bulaşıcı hastalıkları önlemek için elleri yıkamak ve yarayı temiz tutmak gibi normal önlemler alınmalıdır." diye konuştu.

Ayrıca Nakano, belirtilerin normalden farklı görünmesi halinde derhal tıbbi tedaviye başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

et yiyen bakteri
japonya
streptokok toksik sok sendromu
Yorum (3)
nevzat kulukçu
türki̇ye'de de et yi̇yen vatandaş vakalari görülmüş. bi̇li̇m adamlari bu fi̇yatlarla halen nasil oluyor di̇ye hayret i̇çi̇nde.
5
Cevapla
Deli Dumrul
@nevzat kulukçu hocam, " gora " dayız ..... (repliğe "telmih" edebi sanatı yapılmıştır)
Cevapla
Ömer Faruk Atay
nasil olsa i̇nsan eti̇, bakteri̇lere bedava koşun bre stafi̇lokoklar koşun aman meti̇si̇lli̇ne rezi̇stan gömlek gi̇ymeyi̇ de unutmayin ha.! heey klostri̇di̇a si̇zlere de bolca pay var yeti̇şi̇n gayri̇ !
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir