Dört erkekten biri erken boşalıyor. Ve bu, Türkiye'deki oran. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'ne (ÇETAD) göre dünyadaki rakamlar da buna yakın. Hatta pek çok ülkenin belki de en adil paylaştıkları mesele bu.
Neyse ki 3 yıl önce bir çare bulundu ve erken boşalmayı önleyen hap önce Avrupa'da piyasaya sürüldü. Dapoksetin etken maddeli bu ilaç artık Türkiye'de. İlacı getiren firma Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatını bile aldı. ÇETAD Genel Sekreteri Psikiyatr Dr. Cem İncesu, aslında antidepresan olarak kullanılan ve yan etkileri sayesinde keşfedilen ilacın pek çok erkeğe umut olacağını savunuyor. İncesu'yla tüm yönleriyle erken boşalma ve yakında piyasaya çıkacak hapı konuştuk. Bazı bölümler.
Türkiye'de neden pek çok erkek erken boşalıyor?
Erken boşalma, vajinismus ya da sertleşme gibi cinsel işlev bozuklarından daha sık rastlanılan bir sorun. Mesela sertleşme her 10 erkekten birinin problemi. Oysa erken boşalma 2 - 2.5 kat daha fazla yaşanıyor. Sertleşme sorunu cinsel birleşmeyi engelliyor. Çocuk sahibi olamamaktan tutun aile birliğinin oluşmaması gibi hukuksal süreçlere kadar dramatik pek çok sonuç doğuruyor. Dolayısıyla insanları doktora başvuruya zorluyor. Buna karşın erken boşalma, daha çok cinsel yaşamın kalitesine ilişkin problemler yaratıyor. Bir Cinsel birleşme kurulabildiği için, fazla ilgilenilmiyor.
Peki neye göre erken?
Çok ağır durumlarda henüz birleşme gerçekleşemeden ortaya çıkan vakalara karşılık çoğunluk için sorun birleşme olduktan sonraki ilk bir dakika içinde yaşanır.
Peki dünya erkekleri ne durumda?
Diğer ülkelerde, farklı kültür ve kıtalarda yapılan araştırmalarda da üç aşağı beş yukarı benzer oranlardan söz ediliyor. Yalnız, asla tek başına süreye takılmamak lazım. Boşalma kontrolü sonradan geliştirilen bir şey, yani doğuştan gelen bir yetenek değil. Erkekler cinsel deneyim kazandıkça farkında olmadan bu yeteneği geliştiriyor. Deneyimin az, genelev kültürünün yaygın olduğu durumlarda daha sık karşılaşılıyor. Bazen daha erkeksi bir tavırmış gibi kabul görüyor. Ön sevişmeye gerek görmeyen ve partnerlerinin doyumunu önemsemeyen erkeklerde de rastlanıyor. Ayrıca mastürbasyonun günah kabul edildiği toplumdaki erkeklerde de sorun olabiliyor.
Normal süre ne kadar olmalı?
Bu alanda çalışan profesyonellerin kabul ettiği ölçü şudur: Çok ağır erken boşalma cinsel birleşme olmadan gerçekleşir. Ağır erken boşalma cinsel birleşmenin hemen ardından, ilk bir dakika içinde olur. Orta derecede erken boşalma 1-3 dakika, hafif derecede erken boşalma ise 4-7 dakika arasındadır. Özellikle ilk 3 dakika için kritik denebilir. Mesela 5 dakika süreden iki taraf memnunsa, buna erken boşalma demiyoruz.
Bu, aynı zamanda bir kadın sorunu da denebilir mi?
Erkeklerin sorunudur ama genelde partnerler bunun mağduru olur. Öte yandan bu tabii ki erkeklerin sorunu, çünkü erken boşalma yaşayan kişilerin bir bölümü yetersizlik duygusu yaşıyor. Bu sorun için bizim toplumumuzda tedaviye başvuru az ve taraflar cinsellikten soğuyor. Boşanmalar oluyor.
Erken boşalmanın, diğer cinsel işlev bozuklukları içindeki oranı ne?
Türkiye'de tedaviye başvurular arasında birinci sırada sertleşme sorunu, ikinci sırada ise erken boşalma var. Ancak, toplumda yaygınlık açısından erken boşalma birinci sırada. Bu durumu telefon hatlarına gelen başvurular bile kanıtlıyor.
"Erken boşalma yaşayan erkeklerle ilgilli karakteristik özellikleriyle ilgili spekülasyonlara ne diyorsunuz?
Buna ilişkin sadece mitler var; çoğu kanıtlanmamış, tıbbi araştırmaya dayanmayan şeyler. Genelde aceleci, telaşlı kişilikleri olduğu, hızlı yedikleri gibi şeyler...
Bu kişiler ne tür psikolojik problemler yaşıyor?
Performans anksiyetesi ve özgüven sorunu yaşıyorlar. Partnerleri ile konuşmuyorlar. Depresyon en sık yaşadıkları sorundur.
İlaç yakında eczanelerde olacak
Bu ilaç nasıl geliştirildi?
Bir çok antidepresan serotonin üzerinden etki ediyor. Dünyada kullanılan bazı antidepresanların serotonini güçlendiren bir yan etkisinin olduğu ortaya çıktı. Etkili oldukça boşalmanın geciktiği ve orgazm süresinin uzadığı da fark edildi. Dapoksetin denen madde de serotonin üzerinden etki ediyor ve zaten antidepresan olarak üretilmiş. 2009'dan itibaren Avrupa'da bu yönde kullanıma girdi. Türkiye'de yakında piyasada olacağı söyleniyor. Doktor reçetesi ile kullanılacak. Etkisini daha iyi göreceğiz. Yalnız ilaçlar ne kadar etkili olursa olsun, terapi mutlaka çözüm için daha etkilidir.
İlacın yan etkileri var mı?
Tansiyonu düşürebilir, bayılmaya da yol açabilir. Genelde antidepresanların yan etkilerine sahip.
Yedi bölgede 2 bin 593 çift
Türk Androloji Derneği (TAD), yedi bölgede 2 bin 593 çiftle "Erken Boşalma Sıklığı" araştırması yaptı. Araştırmaya katılan çiftlerin yaş ortalaması kadınlarda 38, erkeklerde ise 41'di. Çiftlerin yüzde 25'i, 10 ila 20 yıllık evliydi. Prof. Dr. Önder Yaman ve Genel Sekreter Prof. Dr. Selahattin Çayan tarafından incelenen araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; Türkiye'de
* Erkeklerin yüzde 20'si erken boşaldığını düşünüyor.
* Bu erkeklerin yüzde 10'u doktora başvuruyor.
* Boşalma sürelerinin eşleri ve kendilerine göre nasıl değerlendirildiğine ilişkin sorulara ise erkeklerin yüzde 78,3'ü "Bana göre ve eşime göre normal", yüzde 12,2'si "Bana göre kısa eşime göre normal", yüzde 9,5'u ise "Bana göre normal eşime göre kısa" diye yanıt verdi.
* Yaşlılık, kronik rahatsızlıklar, diyabet, tansiyon gibi, gelirin düşük olması, ilişkinin geçmiş süresi ve çocuk sayısı da durumu etkiliyor.
* Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 47'si, süre nedeniyle eşini tatmin edememe gibi bir endişe taşımıyor.
* Oranın en yüksek olduğu bölge yüzde 25.6 ile Doğu Anadolu. Güney Doğu Anadolu ise yüzde 10.98 ile en sıkıntısız orana sahip.
* 20-40 yaşları arasında yüzde 14 ile 15 seviyelerinde görülen erken boşalma vakaları 40-60 yaş aralığında yüzde 20-22'ye, 60 yaşından sonra ise yüzde 50-60 seviyelerine çıkıyor.