Medimagazin logo

En genç hemşire doçenti oldu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evşen Nazik, 30 yaşından önce hemşireyken akademik kariyerini tamamlayarak, en genç hemşire doçent olma unvanına kavuştu.
En genç hemşire doçenti oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çukurova Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu yönetim kadrosunda yer alan Evşen Nazik hemşire ve yönetici olmanın yanı sıra birde akademik kariyer yaparak Türkiye'nin en genç hemşire doçenti unvanına sahip oldu.

1981 Trabzon doğumlu olan Nazik, ilkokul, ortaokul ve liseyi Trabzon'da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Çorum Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nden 2001 yılında mezun oldu. 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında yüksek lisans, 2009 yılında aynı anabilim dalında doktora eğitimimi tamamlayan Türkiye'nin en genç hemşire doçenti unvanına sahip akademisyeni Evşen Nazik, Atatürk Üniversitesi Erzurum Sağlık Yüksekokulu ve Çukurova Üniversitesi Adana Sağlık Yüksekokulu'nda araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Nazik, 2011 yılında ise Türkiye'nin en genç hemşire doçenti oldu.

"KADIN OLMANIN ÖNEMİNİ KAVRADIM"

Akademik kariyeriyle ilgili bilgi veren Nazik, hemşirelik bölümünde okurken, kadın olmanın önemini daha iyi anlayarak ikinci sınıfta bu alanda akademisyen olmaya karar verdiğini söyledi. Nazik şunları kaydetti:

"Üniversitede hemşirelik bölümü 2. sınıfta iken akademisyen olmaya karar vermiştim. Doğum, kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini alırken kadın olmanın önemini, değerini daha iyi kavradım. Bu derste kendimi mutlu hissediyor ve ders çalışırken keyif alıyordum. Yurtta arkadaşlarımla, evde annemle, kardeşlerimle, akrabalarımla bilgilerimi paylaştıkça faydalı olduğumu hissediyordum. Mezun olmadan bu dalda uzmanlaşmak istediğimi fark ettim. Daha sonra lisansüstü eğitim için Atatürk Üniversitesi'ne başvurdum. Nedenini bilmiyordum ama hep 35 yaşından önce doçent olmak istiyordum. Sanırım hedefi olunca, ona ulaşmak için elinden geleni yapabiliyor insan."

"KADIN KANSERLERİNİ ARAŞTIRACAĞIM"

Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Nazik, yüksek lisans tezinde gebelerin gebelik süresince yaşadıkları yakınmalarla baş etme yöntemlerini araştırdığını, doktora tezinde ise hemşirelikte bakım modellerinden biri olan, Orem'in öz bakım modelini kullanarak doğum sonu bakımı verdiğini söyledi. İlk doğumunu yapan 63 kadını 7 hafta boyunca evlerinde takip ettiğini anlatan Nazik, lisansüstü eğitiminde gebelik ve doğum gibi konularla ilgilendiğini, şu anda ise jinekolojik kanserlerin ilgisini çektiğini ve bu alanda daha fazla bilimsel çalışmalar yapacağını ifade etti.

ERKEKLERİN MESLEĞİN GELİŞİMİNE ETKİSİ

Günümüzde profesyonellik yolunda ilerleyen hemşirelik mesleğinin geçmişte sadece kadınlar tarafından yapılmış olmasının zorluklarının yaşandığını söyleyen Nazik, 2007'de yapılan düzenlemelerle erkeklerin yasal olarak hemşirelik mesleğinin bir üyesi olduğunu söyledi. Nazik, şöyle konuştu:

"Dünyada ve ülkemizde hemşirelik, yalnızca kadınlara özgü bir meslek olmaktan çıktı ve bu duruma paralel olarak karma bir meslek olması konusunda istek ve eğilimler de giderek yaygınlaştı. Erkek hemşirelerin toplumdaki hemşirelik imgesini değiştirerek, mesleğin gelişimini olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum."

en
genç
hemşire
doçenti
oldu
Yorum (10)
kirpi
hayırlı olsun.ama doçent akademik dallarda olamsı gereken bir akademik unvandır. batı dünyasında yardımcı tıp dallarında ebe hemşire laborant biyolog(tıpta fen fakültesinde değil),psıkolog fizyoterapi gibi dallarda okulları için eğitmen öğretim görevlis öğretmen kadroları vardır. doçentlik yoktur. ben evrensel gerçeği yazdım. türkiyede var alana da hayırlı olsun. yarın 5 yıl sonra profesör olur bir kadın doğum kliniğine de atanır hekimlik yapmaz ama hastalar toplum özlük hakkı onu prof sayar.her şeyin sulandığı memelekette bir hemşire kardeşimiz doçent olmuş çok görmem. ama gerçeği bu.
0
Cevapla
hasan
Daha önce de Aydın Sınal ağabeyimiz benzer bizi yazı yazarak Batı ülkelerinde ebelik, hemşirelik gibi mesleklerin akademisyenlik meslek değil de hizmet mesleği olduğunu belirtmişti. Hemşirelik mesleği pratiğe yönelik bir meslek olup özellikle erken yaşlarda başlanırsa çok verimli olmakta, özellikle cerrahi, yoğun bakım ve anestezi hemşireliği çok ciddi pratik çalışma gerektiren dallardır. Ülkemizde gidişatın olumlu veya olumsuz yönlerini Aydın ağabey belirtirse sevinirim. Selamlar
2
Cevapla
hansen
sayın hasan meslekdaşım, fransada lise öğretmenine öğrenciler profesör der. öğretmen anlamındadır. ama paris tıp fak profesörlük anlamında değildir. hemşire okulları yüksek hemşire okulları var ve tabii ki olmalı hem de en iyisinden. ben bulunduğunm ünv'de hemşirelik okulunda derse giriyorum. kara çarşafla derse giren var. tıp'ta neyseki şimdilik çarşaf yok ama türban çok. neyse, iyi hemşire yetişmeli. batıda bu okullardan doçent akademik kadrosu alınmaz. eğitmen öğretmen öğretim görevlisi vardır. bunların için de bir dalda doktora yapanlar da çıkabilir ama doçentus isimli akademik kadro sadece akademik bilim dallarında vardır. dediğim gibi bu evrensel bilgidir. yasalar çerçevesinde bu hakkı almış kardeşimle ilgisi yok.başarısının devamını dilerim.hemire okunun kadrosundan prof olan doçent hekimler de var.burası türkiye.burada yaşar avantaların en şahanesi....
1
Cevapla
kirpi 2
sayın kamil ömür sizde akademik ünvana sahip olamama rahatsızlığı var.ya da kirpi allerjisi.. sizin şuur altınız bozuk.konunun sizle zerre kadar ilgisi yok. hemşire hanımın doçent olmasıyla ilgisi yok.geçenlerde eah'da otomatik profluğa karşı çıkan yorumlara da karşı çıktınız.uzman olduğunuzu yazıyorsunuz. istersen tüm ekstremitelerinle yard doç doç prof ve ord prof ol. karışan engelleyen mi var. batı dünyasında doçentlik gibi akademik dallarda verilir o kadaar. aksini biliyorsan belgele ve yaz..doğru bulmadığım başka bir bir örnek biliyorum. uzmanın bir anatomide uzmanlık yaptıktan sonra cerrahide uzmanlık yaptı.sonra anatomiden doçent oldu. muayenehane zamanlarıydı tabelasını değitirdi. doç dr xy genel cerrahi uzmanı. vatandaş ne bilsin anatomi doç'u olduğunu. sonra bu arkadaş tıp fakültesi değil hemşirelik yüksek okunun anatomi kadrosundan anatomi prof'u oldu. şimdi bir yerlerde prof dr xy genel cerrahi uzmanı diye çalışıyor ve millet kendisini genel cerrahi prof'u sanıyor. bu da yanlış. ama böyle yollar var.boşta kalan bir başka ekremitenle bu yoldan da doç olursun. burası türkiye her yol mübah.kimse sana olamazsın demiyor ki. sana ne hemşire hanımın doçentliği savunmak. ben yazımda yasalar çerçevesinde hak etmiş almış,hayırlı olsun dedim ve bu sistemin dünyadaki örneğini verdim. merak etme çalıştığım tıp fakültesinde hemşirelikten anatomi biyokimya histoloji farmakoloji gibi dalların prof'ları var. tıp fakültesinde. bizler gibi maaş alıyor döner alıyor. yasa böyle . bu arkadaşlarımızı kabullenmişiz ve saygımız var ama evrensel sistemde örnekleri ve yeri yok.
0
Cevapla
kirpi(2)
sayın kamil ömür: doçent değilseniz bu konunun sizle ne ilgisi var. eah tartişmalarında da eah doç prof'ları değil siz uzm dr yorum yarışına girdiniz ve istersem doç olurum 5-6 fak dışındaki doç prof gibi akademisyenlere saygıgız şuuraltı kıskanç yorumlara girdiniz. dedim ya sizin şuuraltınızda sorun var. medimagazinde hangi haberi açsam bir yorumuz. bakın size bildiğim bir örnek vereyim. neyseki ben size karşı masumum. tıp uzmanlık istanbulda yandalı dünyanın en gelimiş ülkesinde yaptım.şu andaki fakültem (20 yıllık prof)sizim tabirinizle "bilemedim 5-6 kent arasında) o nedenle yazdıklarınızı üzerime alınmam mümkün değil. sovyet rusya ana çocuk sağlığına önem verilirdi. o ülkenin koşullaraına köy kırsal alan varoş çocuk hekimliği yaygınlaşssın diye (aşı vs) özel çocuk hekimi yarattılar. tıp 4.sınıftan sonra isteyen otomatik pediyatriye geçti ve tıbba girişinden 8 yıl sonra pediatrist oldular ve belki de ülkeleri için çok gerekli yaralı işler yaptılar. duvar yıkıldı. bunların bir kısmı avrupaya göçtü. birini ben avrupayaden tanıdım o anlattı. ne yazıkkıi o avrupa ülkesi o ne hekim ne ne pediatrist olark kabul etti. çünkü 6 yıllık tıbbı bitirmemişti.yaşamak için yardımcı sağlık elemanı olarak çalışıyordu. sizin saygıgısız tavrınıza cevap olarak ben de şunu belirteyim yandal uzmanlığı hariç polinik düzeyinde yaptığınız çocuk hekimliğini bir çok pratisyen ve aile hekimi yapar.sonuç ben hemşirelik doçentliğini örneklerle yazdım. fırsatçı genel cer örneği verdim. hemşiredem prof olup üniversite yöneticisi (rektör/yardımcısı) örnekleri verdim.bu kişiler yasalar çevresinde (fırsatçı cerrah hariç) işlerini yapan saygın insanlar.ben bu işleri çok iyi bilen bir kişi ve konumda biri olarak akademik unvanlar evrenselliğine değindim. siz sağ ayağınızla elde edebilecekkken elde edememediğiniz bir konu hakkında gereksiz yazılar yazıyorsunuz. bana eyvallah. medimagazinde sizin gibi şuuraltı bozuk sürekli her topa giren yorumcular yüzünden bazı kaliteli yorum yaznalar kaçtı. Allah sizin suuraltınızı islah etsin çünkü benim yazdıklarımı anlamıyorsunuz.siz üst düzey yorumcu değil her salataya yorumcusunuz. ben çıkıyorum bu işten.artık ne yazarsan yaz.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir