Medimagazin logo

Ek Ödeme Yönetmeliğinde Neler Değişti?

 Ek Ödeme Yönetmeliğinde Neler Değişti?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Sağlık Sen tarafından yapılan değerlendirme:

 

Ek ödeme yönetmeliği ayın 15'ine saatler kala yayınlanarak yürürlüğe girdi ama sağlık çalışanlarının bekledikleri düzenlemeler yer almadı. Çalışanlar yine mağdur edildi. Riskli birimlerle ilgili yapılan düzenleme ve ayın 15'inde ödeme zorunluluğunun kaldırılması çalışanların mağduriyetine yol açacak gelişmeler olarak göze çarptı.

Riskli Birimlere Kısmi Süreli Hizmet Verenleri Mağdur Ettiler

1 - Eski yönetmelikte " kurumlarda özellik arz eden birimler, ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, acil servis,- poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, organ ve doku nakli ve kemik iliği nakil üniteleridir. Ayrıca, yüksek bulaştırıcılığı olan ve izolasyon gerektiren hastalara hizmet veren personele hizmet ettiği sürece özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapılır. Özellik arz eden birimlerde kısmi süreli çalışan personel, çalıştığı süre kadar özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden değerlendirilir" hükmü yeni yönetmelikte " sağlık tesislerinde özellik arz eden birimler ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık ünitesi/ merkezi, diyaliz, acil servis,- poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları, organ ve doku nakli ve kemik iliği nakil üniteleridir. Sayılan birimlerde fiilen görev yapan personele özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapılır şeklinde düzenlenmiştir.

Kaldırılan söz konusu hükümlerle riskli birimlere kısmi sürede hizmet veren sağlık çalışanlarının bu sürelerle ilgili döner sermaye ödemelerini riskli birim katsayısı üzerinden almaların engellenmiştir.

Kayda değer bir Artış Yok

2- Bazı dallardaki doktorların döner sermaye unvan katsayılarında çok cüzi artışlar var. Örneğin 3. basamak hastanelerdeki başasistanın katsayısı 2,40 dan 2,50 ye ;yoğun bakım da çalışan pratisyenlerin unvan katsayıları 1,00 dan 1,10 a çıkarılmış. Diğer sağlık çalışanlarında herhangi bir fark yok.

Ayın 15'in Ödeme Zorunluluğu Yok

3. Yeni yönetmeliğin Ek Ödeme Zamanı başlıklı 12. maddesinde, ek ödemeler aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılacak ek ödeme tutarı o dönemin bitiminden sonraki 20 gün içinde hak sahiplerine ödenir, hükmü yer almaktadır. Yani ayın 15 inde maaşla birlikte ödeme zorunluluğu yok.

4- Döner Sermeye Ek Ödemelerin hesaplamaları usul ve esaslarla ilişkin olarak "bakanlık merkez teşkilatı ile bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatı kadrolarında bulunan personelden birliğe bağlı sağlık tesislerinde en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele geçici olarak görev yaptığı sağlık tesisinin döner sermayesinden ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirilenlere 375 sayılı KHK Ek 9. maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz." Şeklinde düzenleme yapılmıştır.

5- Türkiye cumhuriyeti hükümeti ile diğer ülke hükümetleri arasında imzalanan ortak işletme protokolü gereği işletilen hastanelere görevlendirilen personele fiilen çalıştığı sürece kadrosunun bulunduğu yerden sağlık tesisi puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerde hizmet alanı kadro unvan katsayısı eğitim görevlilerinde %20, uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde %45 tabip ve diş tabiplerinde % 90, diğer personelde %50 oranında artırılır." Hükmü eski yönetmelikte yokken yeni yönetmelikte bulunmaktadır.

6- sağlık tesislerinde döner sermaye komisyonu üyelerine ilişkin olarak döner sermaye saymanlık müdürü, bir asistan temsilcisi dahil edilmemiştir.

7- Dağıtabilecek döner sermaye tutarının belirlemesi başlıklı 8. maddenin eski halinde ilgili kurumlara ödenecek pay ayrıldıktan sonra kalan miktarın %50 sinin ek ödeme olarak ödeneceği ifade edilmişken; yönetmeliğin yeni halinde %50'si kısmı kaldırılmıştır.

ek
ödeme
yönetmeliğinde
neler
değişti?
Yorum (80)
DRC9
ek ödemede yine husran. yine hayal kırıklığı allah başımıza vicdan sahibi yöeticiler nasip etsin. geçmiş olsun tüm sağlıkçılara
0
Cevapla
dr fth
Özellik arz eden birimlerde belirtilen katsayılarda ödemeler yapılır diyor fakat eklerde acilde çalışan tabipler diye belirtmiyor.eskiden %20 veriliyordu şimdi belirtilmiyor.yardımıc olursanız sevinirim.
0
Cevapla
uz.dr.erdem
İş yapmış görünmek için acelece ve acemice bir değerlendirme yapmış Türk Sağlıksen ve iddialı bir başlık kullanmış değişenlerin bir kısmı deselerdi daha uygun olurdu.Atladıkları birçok değişiklik var.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Doktorlar onu hiç sevmedi, sevemedi. O'da beni halk seviyor nasılsa doktor sevmese kaç yazar dedi. Giderayak yönetmelikte son kazığı attı gitti. Hakkımız cümleten haram olsun, bu yönetmeliği görene kadar azda olsa açıktan hakkım haram olsun demeye (kalbim desede) dilim varmıyordu ama bu son kazıktan sonra içim rahat olarak hakkım haram olsun diyorum.Bu dünyanın ahiretide var unutanlara yazıklar olsun.
0
Cevapla
hasan
Bakanlık dışındaki kurumlarda çalışan 6-7 bin sağlıkçı gene dışlanmış, gene unutulmuş ve ayrımcılık aynen devam ettirilmiş..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir