Medimagazin logo

Dünyada her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok ediliyor

Akciğer Sağlığı Ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yayınladığı yazılı açıklamada, tütününün yaşam döngüsünün baştan sona ezici, kirletici ve zarar verici bir süreç olduğunu belirterek, “Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3,5 milyon hektar alan tütün yetiştirmek için yok ediliyor” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dünyada her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok ediliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Akciğer Sağlığı Ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD), 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu.

Tütünün çevreye zararlarına vurgu yapılan açıklamada, tütün kullanımının yaşamı ve çevreyi tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtilerek “Sigara kullanımı önemli sağlık problemlerine neden olmakta ve hatta yaşamın yitirilmesine sebebiyet vermektedir. Bununla beraber çevre kirliliği, ekonomik kayıplar, orman yangınları gibi pek çok soruna da yol açtığı bilinmektedir.” denildi.

DSÖ’den “tütünün çevremize yönelik tehdidi” mesajı

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” için 2022 küresel kampanyası için bu yılki temasının “tütünün çevremize yönelik tehdidi” olduğu ifade edilerek  tütünün ekimi, üretimi ve dağıtımından, ürettiği toksik atıklara kadar tüm tütün döngüsünün çevresel etkisi hakkında toplumu bilinçlendirmenin amaçlandığı kaydedildi.

“Her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti çevreye zarar veriyor”

Tütününün yaşam döngüsünün baştan sona ezici, kirletici ve zarar verici bir süreç olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3,5 milyon hektar alan tütün yetiştirmek için yok edilmektedir. Ayrıca, tütün yetiştirilmesi yılda 200.000 hektarlık alanın ormansızlaşmasına ve toprağın bozulmasına neden olmaktadır. Tütün üretimi gezegenimizin su, fosil yakıt ve metal kaynaklarını ciddi bir şekilde tüketmektedir. Her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti dünya genelinde çevre kirliliğine neden olmaktadır. Tütünün yetiştirilmesi, üretimi ve dağıtımı sırasında enerji, su, küresel kaynaklar tüketilirken, çok miktarda zehirli atık, binlerce kimyasal havaya, suya ve toprağa salınmaktadır.”

Tütün yaşam döngüsünün zararlarından korunmalıyız

Açıklamada, “Tütün üretim ve dağıtım aşamasında ortaya çıkan zararları minimuma indirerek, çiftçinin sağlığını ve toprağı koruyarak, ormansızlaşmayı azaltarak, kimyasal ve katı atık üretimini azaltarak çevreyi, tütün yaşam döngüsünün zararlarından maksimum düzeyde korumalıyız” mesajı verildi.

asyod
tutun uretimi
tutun
cevre
sigara izmariti
dunya tutunsuz gunu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir