Medimagazin logo

Dünya Uyku Günü: Sağlıklı bir uyku neden önemlidir?

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD), Dünya Uyku Günü kapsamında bir basın bildirisi yayımladı. “Uyku, sağlığın vazgeçilmezidir” sloganı ile gerçekleştirilen uyku günü kapsamında sağlıklı bir uykunun önemine vurgu yapıldı
Dünya Uyku Günü: Sağlıklı bir uyku neden önemlidir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ASYOD tarafından yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün "sağlığı" "sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" olarak tanımladığı ifade edildi.

Yıllardır süre gelen araştırmaların uykunun fiziksel, zihinsel ve sosyal refah için önemini ortaya koyduğunun ifade edildiği açıklamada uykunun insan sağlığının temel direği ve vazgeçilmezi olduğunun altı çizildi.

“Uyku, sağlığın vazgeçilmezidir”

Dünya Uyku Tıbbı Derneği tarafından 2008 yılından bu yana her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart İlkbahar Ekinoksundan önceki Cuma günün Dünya Uyku Günü etkinlikleri yapıldığı belirtilerek bu yıl 17 Mart'ta kutlanan Dünya Uyku Gününün sloganı “Uyku, sağlığın vazgeçilmezidir” olarak belirlendiği ifade edildi.

Dünya Uyku Günü'nün uyku sağlığı, hastalıkları ve hastalıkların sonuçları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlandığını ifade eden açıklamada uykuya bağlı sorunlar şu sözlerle ifade edildi:

"Dünya Uyku Derneğinin kapsamında bulunan Dünya Uyku Günü Komitesi tarafından organize edilen bu etkinlik ile uyku bozuklukları ile etkili mücadele sayesinde uykuya bağlı sorunların toplum üzerindeki yükünü azaltmak amaçlanmaktadır.

Avrupa Nöroloji Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü uykunun beyin sağlığı için önemini kabul etmiştir. Amerikan Kalp Derneği, 2022 yılında kardiyovasküler sağlık için sekiz temel faktör listesine uykuyu da eklemiştir."

 

Sağlıklı uykunun 3 unsuru bulunuyor

Açıklamada, sağlıklı uykunun sadece yeterli süre uyumakla elde edilemeyeceği ifade edilerek kaliteli ve sağlıklı uykunun üç unsuru şöyle sıralandı.

1- Süre: Uykunun uzunluğu, uyuyan kişinin ertesi gün dinlenmiş ve uyanık olması için yeterli olmalıdır. Bu süre sağlıklı erişkinler için 6-9 saat arasında kabul edilmektedir

2- Süreklilik: Uyku süresince yüzeyel uyku, derin uyku ve REM uykusundan oluşan uyku mimarisinin dönemleri parçalanmadan kesintisiz olmalıdır.

3- Derinlik: Uyku vücudun dinlenmesini sağlayacak ve gün boyu yıpranmış olan doku ve organları onarıcı olacak kadar derin olmalıdır.

Uykunun önemi

Dünya Uyku Günü kapsamında yapılan açıklamada sağlıklı bir uykunun önemi şu maddelerle özetlendi:

  • Uyku, beslenme ve fiziksel aktivite gibi sağlığın kritik bir ayağıdır.
  • Uyku, hafızayı ve öğrenmeyi desteklemeye yardımcı olur.
  • Uyku, beyindeki atıkların temizlenmesine ve beyin sağlığının geliştirilmesine yardımcı olur. Uyku beyin sağlığını, beyin sağlığı da uykuyu destekler.
  • Uyku bağışıklık sistemini ve bağışıklık sistemi de uykuyu destekler.
  • Uyku, bağışıklık sisteminin bakteri ve virüsleri temizlemesine yardımcı olur.
  • Uyku sağlığı, toplumlar arasında eşit olmayan bir şekilde dağılmıştır ve sağlık eşitliğini iyileştirmek için önemli bir hedeftir.
  • Ülkemizde yaşanan Deprem felaketinden sonra, bölge halkının yaşam savaşında, uyku sağlığı büyük bir risk altındadır. Olumsuz yaşam koşulları uyku sağlığını da olumsuz etkilemektedir. En kısa süre içerisinden çadırlardan, konteynerlere ve kalıcı konutlara geçilerek uyku sağlığının desteklenmesi ülkemizde çözülmesi gereken en öncelikli sosyal problemler arasında yer almaktadır.
  • Kötü uyku sağlığının, insan sağlığı üzerinde birçok önemli etkisi olabilir.
  • Kötü uyku obezite, diyabet, koroner arter hastalığı ve kardiyovasküler mortalite ile ilişkilendirilmiştir.
  • Kötü uyku, bağışıklık tepkisini azaltarak uyku kalitesini daha da düşüren enfeksiyonlara karşı daha fazla duyarlılık yaratabilir.
  • Obstrüktif uyku apnesi ve REM uyku davranış bozukluğu gibi bazı uyku bozuklukları bilişsel bozukluk, demans, nöbet riski ve artmış inme riski ile ilişkilidir.
  • Kötü uyku, reflekslerin, reaksiyon sürelerinin azalmasına, muhakeme yeteneğinin bozulmasına ve alkol zehirlenmesine benzer şekilde bilişsel bozulmaya yol açabilir.
  • Uykululuk, sürücü uykuya dalmasa bile güvenli sürüşü bozabilir, trafik kazalarına ve iş kazalarına yol açabilir.
asyod
dunya uyku gunu
uyku
saglik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir