Medimagazin logo

Diyetteki kolesterol, grip enfeksiyonunun daha ağır geçmesine neden olabilir

Illinois Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, yüksek düzeyde kolesterole sahip farelere grip bulaştığında daha da hasta olduklarını öne sürüyor. Çalışma, diyetteki kolesterolü viral bir enfeksiyonun alevlenmesiyle ilişkilendiren ilk çalışma
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diyetteki kolesterol, grip enfeksiyonunun daha ağır geçmesine neden olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Illinois Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, yüksek düzeyde kolesterolün, fareleri grip bulaştıklarında daha da hasta ettiğini ortaya koydu.

Daha önce, bilim adamları yüksek yağlı diyetleri ve yüksek kan kolesterolünü enfeksiyona karşı artan duyarlılık ve düşük bağışıklık tepkisi ile ilişkilendirdiler. Örneğin obezite, COVID ve gripte ciddi hastalık için iyi bilinen bir risk faktörü . Ancak az sayıda çalışma bu enfeksiyonlarda kolesterolün katkısını ayırdı ve hiçbiri diyet kolesterolünün etkisini tanımlamadı.

Aslında, sağlıklı insanlar için diyet kolesterolü dolaşımdaki kolesterol seviyelerini önemli ölçüde etkilemez ve kardiyovasküler hastalık riskini artırmaz. 2015 yılında Amerikalılar için Diyet Rehberi'nden kolesterol alımına ilişkin sınırların kaldırılmasının bir nedeni de budur.

Ancak, farelerde bulaşıcı hastalık söz konusu olduğunda, diyetteki kolesterolün, diyetteki yağı artırmadan bile bir fark yaratabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, farelere standart bir kemirgen yemi veya %2 kolesterol ile desteklenmiş özdeş bir diyet verdi. Diyetlerden beş hafta sonra farelere, fareye uyarlanmış bir insan influenza A virüsü bulaştı. Araştırma ekibi, kilo kaybı, gıda alımı ve hastalık davranışı dahil olmak üzere hastalığın ilerlemesini izledi. Ayrıca serum kolesterol seviyelerini ve bağışıklık tepkilerini izlediler ve enfeksiyon boyunca birden fazla zaman noktasında akciğerlerdeki viral yükü ölçtüler.

Araştırmacılar diyetlerinde kolesterol olan farelerin daha yüksek morbiditeye sahip olduğunu ve daha fazla kilo kaybı ve hastalık davranışı sergilediklerini tespit etti.

Virüsler ayrıca hücre girişi ve replikasyonu için kolesterol gerektirdiğinden, yüksek kolesterollü diyetin akciğerlerdeki viral yükü artırması beklendi ancak viral yük açısından bir fark görülmedi.

kolesterol
fare
bulasici hastalik
grip
illinois universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir