Medimagazin logo

Diyabet riskini azaltmak için hızlanın: Tempolu yürüyüş tip 2 diyabet tehdidini azaltabilir

Yeni bir araştırma, saatte 4 km'den daha hızlı yürümenin tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Hızdaki her 1 km/saatlik artışın riski %9 oranında azalttığı belirlendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diyabet riskini azaltmak için hızlanın: Tempolu yürüyüş tip 2 diyabet tehdidini azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 1999-2022 yılları arasında yayınlanan uzun vadeli çalışmaların meta-analizi, yürüme hızının diyabet riski üzerindeki etkisini ortaya koydu.

ABD, Japonya ve Birleşik Krallık'ta 508.121 yetişkinden elde edilen veriler, 4 km/saatten daha hızlı yürümenin tip 2 diyabet gelişme olasılığını önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Bu sonuç, daha yavaş yürüme hızları ile yapılan bir karşılaştırmadan elde edildi. Örneğin, ortalama 3-5 km/saat yürüme hızı diyabet riskini %15 oranında azaltırken, 5-6 km/saat tempolu yürüyüş %24 oranında azaltti. Daha da önemlisi, yürüme hızında 4 km/saatten sonraki her 1 km/saatlik artış diyabet riskinde %9'luk bir azalma ile ilişkiliydi.

Zihinsel ve fiziksel sağlığa da iyi geliyor

Bu çalışma, 2045 yılına kadar 783 milyon insanı etkileyeceği öngörülen tip 2 diyabetin artan küresel prevalansı göz önüne alındığında özellikle önem taşıyor. Basit ve uygun maliyetli bir egzersiz olan yürüyüş, sadece diyabet riskini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli sosyal, zihinsel ve fiziksel sağlık faydaları da sunuyor.

Bununla birlikte, analize dahil edilen çalışmaların potansiyel önyargılar ve etkili faktörler için yetersiz ayarlamalar gibi sınırlamaları olduğunu belirtmek önemli. Ayrıca, daha yüksek yürüme hızına sahip bireylerin doğal olarak daha iyi bir sağlığa sahip olabileceği ters nedensellik olasılığı da göz ardı edilemez. 

Bu uyarılara rağmen, araştırma, daha hızlı yürüme hızlarını gelişmiş kardiyorespiratuar fitness, kas gücü ve insülin duyarlılığı ile ilişkilendiren makul açıklamalar sunuyor ve bunların tümü diyabet riskini azaltmaya katkıda bulunuyor.

tip 2 diyabet
yurume hizi
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir