Medimagazin logo

Dikecek hastane aranırken, 3 yaşındaki çocuk parmağından oldu

TOKAT’ta 3 yaşındaki Bulut Bayram Çakır’ın geçen 2 Eylül akşamı kopan sağ başparmağı, götürüldüğü devlet hastanesinde dikilemedi. Sevk için uzun süre uygun hastane arandıktan sonra saat 00.40’da Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk edilen küçük çocuğun kapan parmağı, gecikme nedeniyle yerine dikilemedi. Tokat’a dönen ailesi hastaneden şikayetçi olacaklarını söyledi.
Kaynak: HÜRRİYET
Dikecek hastane aranırken, 3 yaşındaki çocuk parmağından oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TOKAT-Olay 2 Eylül’de Reşadiye İlçesine bağlı Kızılcaören Köyü’nde meydana geldi. Rasim-Havva Çakır çiftinin en büyük çocukları Bulut Bayram Çakır evlerinin önünde küçük baltayla odun kesmeye çalıştı. Bu sırada küçük çocuk baltayı sağ baş parmağına vurdu. Küçük balta çocuğun baş parmağını birinci boğumundan kopardı. Bulut Bayram’ın ağlama sesini duyan babası Rasim Çakır, oğlunu ve kopan parmağının parçasını alarak Reşadiye Devlet Hastanesine götürdü. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından küçük Bulut Bayram ambulansla Tokat Devlet Hastanesine sevk edildi. Akşam saatlerinde hastaneye giriş yapan Bulut Bayram Çakır’ın kopan parmağı iddiaya göre dikilemedi ve başka bir ile sevk edilmesi kararlaştırıldı. İddiaya göresaatlerce hastanede bekleyen Çakır ailesi, daha sonra Malatya Turgut Özal Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildi. Fakat burada doktorlar, fazla zaman geçtiği için kopan parmağın dikilemediği belirtti. Aile bunun üzerine Tokat’a geri döndü.

"6 SAAT HASTANEDE TUTTULAR"

Köyde çiftçilik yapan Rasim Çakır, olay sonrası akşam saatlerinde Tokat Devlet Hastanesine geldiklerini ifade ederek, "Tokat Devlet Hastanesi bizi geç bıraktı. Altı saat hastanede tutulduk, sonuçta çocuğumuz parmağındanoldu. Altı saat hastane aradılar. Saat 19.00’da olay gerçekleşmiş ama saat 22.00’da Malatya’daki doktoru arıyorlar. O doktorda, ’benim yapacağım hiç bir şey yok, bana gelse geç kalır. Bu çocuk gidecek en yakın birimde parmağı dikilecek’ dedi. Ona rağmen bizi gece 01.30’da Malatya'ya sevk ettiler. Malatya bizim girişimizi sevkten yapmadı. Daha sonra normal giriş yaptık, ertesi sabah saat 09.00’da çocuğa müdahale oldu. Gider gitmez müdahale yapılmadı" dedi.

"ÇOCUĞUM ASKER, POLİS OLAMAYACAK"

Yaşanan bu olayın peşini bırakmayacağını belirten baba Rasim Çakır, "Şu anda çocuğun parmağı yok, parçası yok. Bu çocuğun geleceğini Tokat Devlet Hastanesi kararttı. Bu çocuk asker olamayacak, polis olamayacak. Bu çocuğun geleceğini nasıl karartabilirsiniz. ’Gerekli birimlere söylendi, bakanlığın haberi var’ dediler. Neden benim çocuğum helikopterle başka bir hastaneye götürülüp de parmağı dikilmedi, ben onu anlamıyorum. 6 saat beni devlet hastanesi bekletti, sonuç bu parmaktan olduk. Bu işin peşini bırakmayacağım, cezalarını çekecekler. Benim çocuğum parmağından oldu, başkasının çocuğu da böyle mağdur olmasın. Bunun arkasında duracağım. Gerekli hukuki işlemlerimizi başlatacağım" dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI

Tokat Sağlık İl Müdürlüğü ise konu ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Müdürlüğün açıklamasında 2 Eylül’de Bulut Bayram Çakır’ın aynı gün 19.20’da Reşadiye Devlet Hastanesine başvurduğu ve sonrasında sevk edildiği Tokat Devlet Hastanesine saat 21.06 da giriş yaptığı belirtildi.Çocuğun önce doktor Ufuk Coşkun tarafından karşılandığı, o anda Acil Serviste bulunan plastik Cerrahi Uzmanı Mehmet Severcan tarafından muayenesinin yapıldığı ve muayene sonucunda hastanın babasına olabilecekler ve Tokat Devlet Hastanesinde yapılabilecek müdahaleler anlatılmış, replantasyon ameliyatının hastanede yapılamayacağı sadece güdük onarımı yapılabileceğinin söylendiği belirtilerek şöyle denildi:

”Replantasyon isteyen babanın talebi üzerine 21.50 de 112 Komuta Kontrol Merkezine hastanın replantasyon yapılabilen bir merkeze sevki için faks çekilmiş olup, 112 Komuta Kontrol merkezi tarafından öncelikle Malatya İnönü Üniversitesi Turgut ÖzalTıp Merkezi aranmış, ulaşılamayınca saat 21.56 da Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Özel Konya Hospital Hastanesi aranmış olup olumsuz dönüş yapılmıştır. Saat 22.07 de Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi aranmış yaklaşık 15 dakika süresince Malatya’daki hekimlerle Tokat Devlet Hastanesinde görevli plastik Cerrahi Uzmanı Mehmet Severcan telekonferansla görüştürülmüş olup, vakanın Malatya’ya müdahale için geç kalacağı bildirilmiştir. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Merkezine bilgi verilip Bakanlık Hava Koordinasyon Merkezi saat 22.30 da aranarak için hava ambulans talebi yapılmıştır. Gece olduğundan dolayı helikopter ambulans görevlendirilemeyeceği, uçak ambulansın ise yaklaşık 3 saatte Tokat’a gelebileceği, kara ambulansı ile naklin daha uygun olacağı tarafımıza bildirilmiştir. Bu esnada 112 Komuta Merkezi personellerince saat 22.05 de Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi müteakiben Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi aranmış, replantasyon yapılamadığı için olumsuz dönüş yapılmıştır. Ayrıca Ankara 112 komuta Merkezi, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri 112 Komuta Merkezi aranmış ve bu iller tarafından da olumsuz dönüş yapılmıştır. Bölge olarak replantasyon, el cerrahisi vb.tıbbi müdahaleler konusunda vakalar primer olarak Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine yönlendirildiğinden 112 Komuta Kontrol Merkezimiz vakanın kabulü için ilgili merkezle defaatle görüşmüş olup, olumsuz cevaplar verilince Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Merkezi bilgisi dahilinde hastamızın saat 00.40 daMalatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine kara ambulansı ile sevki gerçekleştirilmiştir.”

tokat
mikrocerrahi
resadiye devlet hastanesi
tokat saglik il mudurlugu
Yorum (10)
murat celikten
takke düştü kel göründü... Bir çok kamu hastanesinde el cerrahı yoktur. Bir çok ilimizde el cerrahı yoktur.. Hiç bir ilimizde (benim bildiğim) el yaralanmalarında reimplantasyon gerektiren vakalarda ne yapılması gerekitğine dair harekat olanı, iş akış şeması, ASKOM kararı yoktur. Geçtim kararı reimplantasyon ne demek bilen yönetici de yokmuş ki açıklamada replantasyon yazılmış (orjinal açıklamayı görmek lazım) Böyle planlama olmaz. Hiç bir ortopedist hiç bir plastik cerrah el ile uğraşmak istemiyor. ortopedistler implantlı işlere, plastik cerrahlar estetik işlere yöneliyorlar. Bu sistem çoktan çökmüştü ama bu haberler ört bas ediliyordu. İllerimizin kritik yan dal uzmanlarınca desteklenmesi gerekiyor. Ek ödemelerde kesenin ağzının açılması gerekiyor. Doktorlara "muayenehaneleri kapatın oradan kazandığınızı biz size vereceğiz" demesi kolay. populizm... Buyur ver hadi, gitti güzelim yavrunun parmağı, gitti Cizre'de güzelim evlat ve cennetlik anası... Eskiden muayenehanecilik döneminde herkes hasta boşta kalmasın diye sahiplenilirdi, USG kavgaları yapılırdı, benim hastamı çaldın diye hekimler birbirine girerdi. Muayenehaneleri kapatmak yerine disiplinize etseydiniz şimdiye bunlarla uğraşmak zorunda kalmazdınız.
22
Cevapla
Ziarenko
Çocuğun baltayla ne işi vardı peki ?
15
Cevapla
Op.dr
zone -1 düzeyinde replantasyon zaten çok zor ve de hastanin , 5-6 saat sürecek olan operasyonunu yapan arkadaştan şikayetçi olacakti bu ilgisiz aile büyük ihtimal.sonuç olarak; mesleki olarak bizle ilgili TCK değişmediği(kurum düzeyinde değil direk suçlandığımiz) sürece bu tarz olayların katlanarak artacağı kanaatindeyim.saygılar
21
Cevapla
tuurul
Demek biz de hasbel kader Tokatta bir kaza geçirsek başımıza bu yavrucaktan farklı bir şey gelmeyecek! Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesi tıp fakültesi ortopedi bölümü hocalarında acaba utanma duygusu var mı? Rektör acaba onlara telefon etti mi ne işe yararsınız diye? Vali acaba rektöre telefon etti mi ortopediye nasıl hocalar aldın da içinde bir mikrocerrah yoktur?
19
Cevapla
aydin sinal
haberde"balta ile odun kesti,basparmagin birinci bogumundan koptu"..zamaninda calistigim hastahanenin plastik rekonstriktif ve el cerrahisi almanyanin sayili el cerrahisiydi,klinik direktörü alman el cerrahisi baskaniydi,ben yillarca anestesi verdim ve bütün tecrübeme dayanarak söylerimki:bu 3 yasindaki cocugun birinci bogumundan kopan parmak ucunu tekrar dikip rekonstrikte edecek cerrah (degil benim hastahanemde) daha dünyada YOKTUR ve hic bir el cerrahi bastan itibaren sonuc alamayacagi böyle bir ameliyatla ugrasmaz sadece yarayi kapatir.yok eger bir cerrah "ben parmak ucunu tekrar dikerim "derse cocuk en az 8-10 saat narkoz alir ve ertesi gün tekrar nekroz olan parmak ucunu amplüte etmek icin tekrar ameliyathane,yarayi temizleme deri transplantasyonu cocuga sonsuz stres ,en kisa yoldan yarayi kapatmislar yapilacak en dogru isi yapmislar.aileye ve cocuga gecmis olsun.birde 3yasindaki cocuk nasil baltayi kaldirip odun kesme gücünü bulmus,bunu anlamadim.
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir