Medimagazin logo

Danıştay'ın kararı pratisyen hekimleri üzdü

Medikal Estetik Hekimleri Derneği Adana Delegesi Dr. Hatice Öngü, Türk Dermatoloji Derneği'nin, Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında pratisyen hekimlerin ciltte estetik uygulamalar yapmasını içeren yönergeyi Danıştay'a dava açarak yürütmeyi durdurmasının, pratisyen hekimleri zor durumda bıraktığını öne sürdü
Danıştay'ın kararı pratisyen hekimleri üzdü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Medikal Estetik Hekimleri Derneği Adana Delegesi Dr. Hatice Öngü, Türk Dermatoloji Derneği'nin, Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında pratisyen hekimlerin ciltte estetik uygulamalar yapmasını içeren yönergeyi Danıştay'a dava açarak yürütmeyi durdurmasının, pratisyen hekimleri zor durumda bıraktığını öne sürdü.


Dr. Hatice Öngü yaptığı açıklamada, ciltteki sivilce ve primer deri lezyonlarının teşhis ve tedavisini, cilt altı, cilt içi ve kas içi enjeksiyonların pratisyen hekimler tarafından yapılabileceğini ifade etti. Öngü, "Türk Dermatoloji Derneği, Sağlık Bakanlığı'na karşı dava açtı. Danıştay 10. Dairesi de Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki yönetmelik ve yönergesini hukuka aykırı buldu. Oysa 2003 yılına kadar güzellik salonları Milli Eğitim Bakanlığı'nın 3 aylık kurs sonucunda sertifika verdiği kişiler tarafından açılıyordu. Hiçbir uzman ya da pratisyen hekim bulunmuyordu. 2003 yılında çıkartılan yönergeyle güzellik salonlarında medikal estetik konusunda eğitimden geçirilmiş doktor bulundurmak zorunluluğu getirildi. Ancak dermatologların Danıştay'a başvurmasıyla pratisyen hekimlerin eli kolu bağlandı" dedi.


6 yıl Tıp Fakültesi'nde eğitim gördükten sonra Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan 3 haftalık medikal estetik hekimliği kursları da aldıklarına dikkat çeken Öngü şunları söyledi:
"Danıştay'ın bu kararıyla birlikte bu ve bunun gibi birçok estetik tıp uygulaması artık sertifikalı pratisyen hekimler tarafından yapılamayacak. Dermatologlara göre bu yönergede var olmayan uzmanlık yaratılıyor. Bu uzmanlıklardan bir tanesi saç ekimi uzmanıdır. Diğeri de medikal estetik uzmanlığıdır. Bu uzmanlar kimdir diye araştırdığınızda yurt dışındaki bir takım dernek ve birliklerden sertifika almış kişileri uzman olarak görüyoruz. Bu kişiler de kurslarda pratisyen hekimleri saç ekimi ve medikal estetik konularında eğiterek sertifika veriyor. Ancak her iki uzmanlık dalı da 1219 sayılı kanunun tıpta uzmanlık diye tarif ettiği uzmanlık branşları arasında yok. Kaldı ki sivilce tedavisi, lazer ve diğer cilt bakımlarını pratisyen hekimler aldıkları eğitimle çok rahatça yapabilirler."


Öngü, dermatologların Danıştay'a başvurarak böyle bir karar almasının pratisyen hekimlerinin onurunu ayaklar altına aldığını ileri sürerek, "Hekim, bir hemşireden bile yetkisiz duruma düşürülmüştür. 30 yıllık geçmişe sahip olan estetik ve güzellik sektörü bugüne kadar göz ardı edilmiş, söz konusu medikal estetik sertifika programıyla piyasada estetik ve güzellik amaçlı uygulamaların kalite ve standartları yükselmiştir. Mevcut taleplerin artmasıyla dermatoloji uzmanlarının iştahı kabarmış, bu sektörü adeta kendi aralarında paylaşma isteği ortaya çıkmıştır" diye konuştu.


Dr. Hatice Öngü, Danıştay'ın aldığı kararın pratisyen hekimleri mağdur ettiği için dernek olarak karşı dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti.


İHA
danıştay'ın
kararı
pratisyen
hekimleri
üzdü
Yorum (4)
Dr.M.Ali BARS
Dermatoloji derneği medikal estetik hekimlerini dava etmekle iyi bir halt işlediğini mi sanıyor. Söz konusu uygulamalar medikal Estetik doktorlarının elinden alındıda ne oldu?. Bunların yaptığı meslektaşlarını çekememezlikten ve pastanın paylaşılmamasından başka bir şey değildir. Ancak bilindiği gibi şu an tüm estetik salonlar denetimsiz lazer epilasyon başta olmak üzere tüm uygulamaları yapmakta olup alenen insan sağlığıyla oynamaktadırlar ve üstelik bunların çoğu sağlıkçı da değil.sağlığın ''s'' inden anlamayan insanlar cilt'le oynuyorlar ve kimsenin gıkı çıkmıyor.Peki dermatologlar neden suskun? Kıpırdasanıza sayın kahraman dermatologlar. baksanıza ehil olmayan insanlar ortalıkta cirit atıyor ve sizin alanınıza el atıyor.Neredesiniz size sesleniyorum size.Bu işyerlerin denetimleri de belediyelerde. Sağlık bakanlığı müdahale edemiyor. Belediyeler işten anlamıyor veya göz yumuyor.Her türlü lazeleri kulanıyorlar.Kimyasal peeling, kalıcı makyaş ve daha birçok müdahaleli işlemler de uygulamaları arasında. Medikal estetik doktorları ise sayenizde iğne bile yapamaz oldu.Herhalde biraz rahatlamışsınızdır diyorum.
16
Cevapla
Mutlu Dermatolog
Sakin ol sn.Bars.. Sonuna eklemişsin akupunktur estetik bilmem ne.. Kim veriyo bu sertifikayı sana?? MEB.. Tuhaf değil mi? Estetikte para var, iştahınız kabarıyo..Yok öyle 3 kuruşa 5 köfte..3 hafta sertifika almışlar da 6 yıl da okumuşlarda..Estetik mi gösterdiler size tıp fakültesinde?
16
Cevapla
Dr.M.Ali BARS
Sayın mutlu dermatolog!Senmi estetikle ilgili eğitim görmüştün de böbürleniyorsun.Siz dermatologlar ne eğitim gördünüzde bazı şeyleri sahiplenmeye çalışıyorsunuz.Şunu unutmaki senin bu alanda ne hakın varsa benimde o hakım var. Bunu iyice kafana koy.sen ve senin gibi benciller meydanı sağlıkla alakasız bir kesime teslim ettiniz.Onlarda insan sağlığıyla resmen oynamaktadırlar.Hadi mevcut çarpıklığı düzeltte göreyim seni.Ben senin deyiminle 3 haftalık bir eğitim görmüştüm. Sen ise o eğitimi bile görmedin ve sahiplenmeye çalıştın.Haddını bil haddını.
15
Cevapla
ALİ EKBER NEMUTLU
bir çok estetik cerrah ve dermatologlar saç ekimlerini yanında çalışan hemşirelere yaptırıyorlar ama biz hekimler yapamıyoruz ne acı
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir