Buğday unu ihtiva eden (gluten) gıdaları yemeleri durumunda sağlık sorunu yaşayan çölyak (ince bağırsak sindirim sistemi hastalığı) hastaları için İstanbul Halk Ekmek AŞ (İHE) glutensiz ekmek, un ve grissiniden sonra kuru pasta da üretmeye başladı.
Artık glutensiz ürünlere ihtiyaç duyan hastalar çaylarının yanında kuru pasta yemenin zevkine varabilecek. İHE, glutensiz tüm ürünlerini Türkiye'nin neresinden talep edilirse edilsin kargoyla gönderebiliyor.
İHE Genel Müdürü Ömer Bilgiseven, glutensiz kuru pastanın çölyak, tirozenemi ve otizm gibi glutensiz olarak beslenilmesi gereken hastaların rahatlıkla tüketebileceği gluten içermeyen bir ürün olduğunu söyledi. Yurtdışında bu tür özel ürünlerin sayıca çok olmasına karşın Türkiye'de sadece sınırlı sayıda ürün üretildiğini ifade eden Bilgiseven şu bilgileri verdi: "İHE Glutensiz Kuru Pasta Türkiye'de bir ilktir. Özellikle çölyak hastalığına ait diyetin yaşam boyu glutensiz gıdalarla sürdürülmesi gerektiği düşünüldüğünde, İHE glutensiz Kuru Pasta'nın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Artık bu tür glutensiz ürünlere ihtiyaç duyan insanlarımız, çaylarının yanında Kuru Pasta yemenin zevkine varabilecekler. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen verilere bakıldığında yurtdışında benzer ürünlerin 200 gramı 4,2 Euro iken, İHE Glutensiz kuru pastayı 3 YTL'den piyasaya sürdük. Kuru pastamız sadece çölyak hastaları için değil, herkes için faydalı bir üründür."
Çölyak hastalığı, günümüzde dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Türkiye'de her 500 kişide 1 olduğu tahmin edilmektedir.
Zaman