Medimagazin logo

Cerebral Palsy Kongresi bu yıl 'Değişen Zaman, Gelişen İş Birlikleri' temasıyla yapılacak

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi 22-24 Şubat tarihleri arasında “Değişen Zaman, Gelişen İş Birlikleri” temasıyla organize edilecek.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Cerebral Palsy Kongresi bu yıl 'Değişen Zaman, Gelişen İş Birlikleri' temasıyla yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen ve ana teması “Değişen Zaman, Gelişen İş Birlikleri” olarak belirlenen 9. Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi, 23-24 Şubat 2025 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Kongre, 2023 yılında yaşanan büyük deprem sonrası Hatay’da yürütülen çalışmaları da kapsayacak şekilde planlandı.

Dijital ortamda yapılacak kongrede, serebral palsi ve gelişimsel bozukluklarla ilgili güncel bilgiler, çocuk nörolojisi, çocuk ve ergen psikiyatrisi, normal dil gelişimi ve özel eğitim gibi alanları içeren paneller düzenlenecek. Ayrıca odyoloji ve dil gelişiminde gecikme konularına yönelik oturumlar da katılımcılarla buluşacak.

Kongrenin ilk gününde, serebral palsili çocukların ortopedik sorunlarına güncel yaklaşımlar sunan “Ortopedi Sempozyumu” eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra, 22 Şubat 2025 Cumartesi günü Metin Sabancı Merkezi’nde uzmanlara yönelik kurslar düzenlenecek. Ailelerin sorularına yönelik özel bir program ise 23 Şubat 2025 Pazar günü çevrimiçi olarak yapılacak.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın, farklı kuruluşlarla yürüttüğü Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Hatay’daki deprem sonrası başlattığı “Dönmüyoruz” projesi de kongrede ele alınacak. Kongrede kabul edilen sözlü ve poster bildirileri, uygun şartları karşılaması halinde Anka Tıp Dergisi’nde yayınlanacak.

Alanında uzman isimlerin katkılarıyla gerçekleşecek olan bilimsel etkinlik, hekimler, alan çalışanları ve ailelerin katılımına açık olacak.

Kongre düzenleme kurulu, kongre öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısında Medimagazin’in serebral palsi tanı ve tedavisinde karşılaşılan zorluklara ilişkin sorusuna yanıt verdi.

“Alternatif yöntemlere başvurmak süreci zorlaştırıyor”

Kongre Başkanı ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Ayta, serebral palsi tanısının zaman zaman hasta yakınları tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu belirterek, “Bazen hastalar tanıyı kabul etmekte direnç gösterebiliyor, bu da süreci daha da zorlaştırıyor. Kanıta dayalı yaklaşımlar benimsenmeli. Aileler tanıyı kabullenmeyip alternatif yöntemlere yöneldiğinde süreç daha da karmaşık hale geliyor.” dedi.

“Uzmanlaşmış merkezlere ihtiyaç var”

Çocuk Ortopedisi Derneği Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, serebral palsi tanı ve tedavisinde farklı branşların iş birliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı. “Birden fazla branşın çocuğu birlikte değerlendirmesi gerekiyor. Ancak çocuk hastanelerinin sayısının az olması ve bu alanda uzmanlaşmış merkezlerin eksikliği büyük bir sorun. Hastalar farklı yerlerde çözüm aramak zorunda kalıyor, bu da bizim kendimizi geliştirmemiz gereken önemli bir nokta.” ifadelerini kullandı.

"Yüksek maliyet, süreci aileler için daha da zorlaştırıyor"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Baki Umut Tuğay, serebral palsili bireylerin ve ailelerinin tedavi sürecinde yaşadığı maddi zorluklara dikkat çekti. “Ailelerin alabilecekleri hizmetlere ulaşımı zor olabiliyor. Özellikle rehabilitasyon raporlarının yenilenmesi, ekipman teminindeki maddi engeller ve gerekli cihazların yüksek maliyeti süreci aileler için daha da zorlaştırıyor.” dedi.

turkiye spastik cocuklar vakfi
9uluslararasi katilimli cerebral palsy ve gelisimsel bozukluklar kongresi
serebral palsi
kongre
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir