Medimagazin logo

Çalışma: Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 60'ı sağlık sorunlarını doktorlarıyla konuşmakta zorlanıyor

Birleşik Krallık'ta yapılan bir anket, yetişkinlerin %60'ının sağlık sorunları hakkında doktorlarıyla konuşmakta zorlandığı ortaya koydu. Bunun yerine birçoğunun Google ve yapay zeka platformları gibi alternatif kaynaklara yöneldiği ve bunun da potansiyel sağlık risklerine yol açtığına dikkat çekildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma: Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 60'ı sağlık sorunlarını doktorlarıyla konuşmakta zorlanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Önde gelen tele-sağlık sağlayıcılarından Asda Online Doctor tarafından kısa süre önce gerçekleştirilen bir anket, Birleşik Krallık'taki yetişkinler arasında endişe verici bir tabloyu ortaya çıkardı. 

Çalışma, katılımcıların %60 gibi şaşırtıcı bir oranının sağlık sorunlarını doktorlarla tartışmakta zorlandığını ortaya koydu. Katılımcıların yarısından fazlası tıbbi tavsiye almak istediklerinde ilk olarak bir doktora danışmadıklarını itiraf ettiğinden, bu isteksizliğin halk sağlığı açısından önemli sonuçları olabilir.

Tıbbi konularla ilgili olarak halkın algılarını ve yapay zeka kullanımını anlamayı amaçlayan anket, Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yarısından azının (%48) tıbbi tavsiye için ilk tercih olarak bir doktora danıştığını ortaya koydu. 

Bunun yerine NHS 111 (%13,5), aile üyeleri (%6,5) ve online platformlar (%19,9) gibi alternatif kaynaklar tercih ediliyor. Şaşırtıcı bir şekilde, Birleşik Krallık'taki her 7 yetişkinden 1'i kendini iyi hissetmediğinde Google'a başvuruyor ve bu da çevrimiçi bilgiye olan bağımlılığın arttığını gösteriyor.

Özellikle hassas sağlık konularını açmaktan çekiniyorlar

Çalışma aynı zamanda insanların hassas sağlık konularını tıp uzmanlarıyla tartışırken karşılaştıkları zorluklara da ışık tuttu. 

Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yaklaşık %26,1'i sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) hakkında konuşmakta zorlanıyor. Özellikle erkekler, 40-70 yaş arası erkeklerin %55'ini etkileyen erektil disfonksiyon gibi konuları ele almakta zorlanıyor ve %28,6'sı bu konuyu tartışmaktan rahatsız olduklarını itiraf ediyor.

Kadınlar da zorluklarla karşılaşmaktadır; Birleşik Krallık'taki kadınların dörtte biri pamukçuk konusunu doktorlarıyla konuşmakta sorun yaşıyor. Ayrıca, %12,8'i menopoz hakkında konuşmakta güçlük çektiğini bildirerek kadın sağlığına ilişkin endişeler hakkında iletişim kurmada daha geniş bir soruna işaret ediyor.

Gençler de doktorlarla iletişim de zorlanıyor

Anket, genç yetişkinler arasında endişe verici eğilimlerin altını çizdi. 18-24 yaş arası bireylerin %81,9'u sağlık sorunlarını doktorlarla konuşmakta zorlanıyor. Bunların %30,2'si ruhsal sağlıkları hakkında, %23,9'u vücut ağırlığı ile ilgili endişelerini konuşmakta zorlanıyor ve bu konularla ilgili daha açık diyaloglara duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Tıp uzmanlarına danışma konusundaki tereddüt, çevrimiçi aramalarda ve yapay zeka danışmanlıklarında bir artışa yol açtı. Katılımcıların yaklaşık %30,1'i Google'dan tıbbi tavsiye aldıklarını itiraf ederken, %10'u (2,3 milyon İngiliz yetişkin) ChatGPT ve Google Bard gibi yapay zeka platformlarına yöneldi. Şaşırtıcı bir şekilde, yapay zeka platformlarını kullananların %82'si bilgiyi faydalı bularak Instagram, Google, TikTok, Twitter ve Facebook gibi diğer çevrimiçi kaynakları geride bıraktı.

Bununla birlikte, Asda Online Doctor tarafından yapılan daha derin bir analiz endişeleri artırdı. Araştırmacılar, yapay zeka platformları tarafından sağlanan tavsiyelerin %22,8'inin potansiyel olarak zararlı olduğunu tespit etti. Yumurtalık kanseri, dış gebelik ve HIV enfeksiyonu gibi kritik durumların belirtilerinin gözden kaçması, tıbbi tavsiye için yalnızca çevrimiçi platformlara güvenmenin risklerine işaret ediyor.

"Yapay zeka, bir tıp uzmanının yerini tutamaz"

Çalışmaya yanıt olarak Asda Online Doctor ile ilişkili bir tıp uzmanı olan Dr. Crystal Wyllie, yapay zeka platformlarına aşırı güvenilmesine karşı uyarıda bulundu: "Yapay zeka, özellikle cinsel sağlık gibi hassas konular için uygun bir çözüm gibi görünse de, sağlanan bilgiler her zaman doğru değildir. Rahatsız edici veya zorlu tartışmalarda bile hiçbir şey eğitimli bir tıp uzmanının uzmanlığının yerini tutamaz."

Çalışma, nitelikli sağlık hizmeti sağlayıcılarına danışmanın önemi konusunda farkındalığın artırılmasına duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor. Çevrimiçi platformlara olan bağımlılık artmaya devam ederken, hastalar ve doktorlar arasında açık iletişimi ve güveni teşvik eden girişimler Birleşik Krallık'ta halk sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.

doktor
birlesik krallik
anket
yapay zeka
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir