MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ:
okuyucu@medimagazin.com.tr
AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIĞI CAN ÇEKİŞİYOR
Aile hekimliği uygulamasının başlamasından bu yana aile hekimliği uzmanları büyük hak kayıplarına uğradılar. Hem bir sağlık sistemine verilmiş isminiz olsun hem de uygulamaya sıfatsız dahil edilin. TUS sonrası onca yıllık emek ,3 yıllık çömezlik ve tez ve uzmanlık sonrası mecburi hizmet ,sonrası ise hüsran:
-Aile hekimliği uygulamasına başlanılan illerde eğer kamuda çalışıyorsanız ilk yerleştirme hakkı aile hekimliği uzmanının ,eğer özelde çalışıyorsanız ve uygulama başladıktan sonra uygulamaya dahil olmak istiyorsanız kamuda bile çalışsanız şansınıza küsün ,çünkü hiçbir öncelik tanınmamakta, (gebelik dönüşü ve askerlik dönüşüne tanınmakta-pratisyen hekim olsanız dahi)
-Yeni bir tasarı ile aynı aile sağlık merkezinde bile birden fazla aile hekimliği uzmanının bir arada olmasına izin verilmemesi söz konusu ,
-Yine bir söylentiye göre aile hekimliği uzmanlarının o yegane farklılığı olan uygulamaya başlangıçta ilk girişteki (eğer kamuda çalışıyorsanız ) tanınan öncelik hakkının da kaldırılması söz konusu.
-Bakanlığın pratisyen hekim arkadaşlarınızdan , maaş farkı olarak belirlediği tek mebla ,500 TL
-Mecburi hizmetiniz bitti ve memleketinize dönüp özelde çalışmak istediniz . Aile hekimliği uzmanları kendilerine özelde yer bulamıyor ,çünkü SGK acilden başka bir yerde çalışmasına izin vermediği gibi , acilden istediği tetkikleri de ödemiyor,
Gelecekte aile hekimliği sisteminin tüm yurtta uygulanması hedefleniyor.Peki pratisyen hekim arkadaşların aile hekimliği uzmanı olmak gibi saçma bir fikri ve özentisi bu şartlar altında neden olsun ki.
Hele hele saglik bakanliginin 9-10 yil icinde yaptiklarina soyle bir bakarsak:
Once ozel saglik kurumlarinin cogalmasini desteklediler ,ki bu kurumlarin amaci "ozel" olduklari icin hizmet degil-kar etmek olacagi dogal sonucuyla ,bu kuruluslar faturalarini kabarttikca kabartarak elllerinden geldikce kar etmeye calistilar.Sonra da bu kuruluslarin kar etmemesi icin ellerinden geleni yaptilar , kesinti kesinti ustune geldi.Simdi bu kuruluslarin hepsinden imdat sesleri geliyor.(Boyle yapilacagina kamu hastaneleri cok cok daha ucuza maledilerek iyilestirilemez miydi?) Halka "ozel saglik kuruluslarini arttirdik ,saglik hizmetinde kaliteyi getirdik , rekabeti sagladik" mesajini verip , halkı kandırmak icin yapilmadi mi bunlar.
Pratisyen hekim arkadaşları ozendirmek icin maaslari yuksek tutup uygulamaya katilimi sagladilar , sonra da paralari bittikce yok kira yok jeneratör yok bilmem ne parasi cikartarak dr.lardan paralari geri almaya basladilar.Bunun geleceginde de zor donemler gelecektir. "Herkese bir aile hekimi , herkesin ayagina evine gidecek dr." slogani icin yapilmadi mi bu.
Aile hekimliği uygulamasi basladiginda aile hekimliği uzmanları tüm ilaclari yazabiliyordu, özel hastanelerde acilde calisma gibi bir zorunlulugu yoktu.Simdi neredeyse uygulamaya ilk giris hakkı bile ellerinden alınabilir sikintisi sardi aile hekimliği uzmanlarını…
Üzerlerinden siyaset yapılması niyeti taşınsa idi aile hekimliği uzmanlarının sayıları arttılır ,daha cazip koşullar sağlanır ,hekimler aile hekimliği uzmanı olmaya teşvik edilirdi.Bunları yapmadıklarına ve aile hekimliği uzmanlarının sayılarının yetersiz olması nedeni ile üzerlerinden siyaset yapma olanağı da yoktur.Bu nedenle aile hekimliği uzmanlarının şartlarının iyileştirilmesi için de bir sebep yoktur.
Siz siz olun ,hiçbir hekim arkadaşınıza aile hekimliği uzmanı olun demeyin.Çünkü 3 yıl sonra arkadaşınız bol bol kulaklarınızı çınlatır.Sevgilerle.
Dr. M. E.Y.
........................
Sayın İlgili
Siz siz olun hiç bir arkadaşınıza Aile Hekimi Uzmanı olmayı önermeyin başlıklı yazıdaki arkadaşa cevaben..
Sevgili Hekim arkadaşım sende her meslektaşımız gibi iğneyi kendine cuvaldızı başkasına batıracağına direk çuvaldızı hükümet politikası gereği seçenek imkanı bulmayan ve yıllardır bu ülkenin iş yükünün çogunu çekmesine rağmen hakettiği saygınlığı görmeyen birinci basamak çalışanı pratisyen hekimlere batırıyorsun.
Öncelikle uzmanlık alanın olan aile hekimliği nedir? kimdir? hiç anlamamışsın..yadsımamış ,sindirememişsin..
ikincisi gocunacak bir durumun yok çünkü sen ve senin gibi bu alanda uzmanlık alan hekim arkadaşlar zaten birinci basamak uzmanı olarak yetiştirildiler..Ama sizin almış olduğunuz eğitim gereği hiç birinci basamakla ilgili bilgi almadığınız için kendinizi hep 2. ve 3 basamak hastane hekimleri olarak gördünüz..
Şimdi öze dönme zamanı,Onun için birinci basamakda yıllardır özveri ile çalışan hekimleri aramızdaki fark 500 tl diye yereceğinize birlikte omuz omuza çalışıp bu tıp disiplini nasıl ileri götürürz hesab yapsanız çok daha uygun olur diye düşünüyorum.Tüm hekimleri hak ettikleri ücretleri alabileceği,onurlu seviyeli ve düzeyli bir sağlık sistemi için hep birlikte çalışmaya davet ediyorum..
........................
Çuvaldızı pratisyen hekim arkadaşlara batırmıyorum.Bizlerin pratisyen hekim arkadaşlarla alıp veremediği bir şey yok arkadaşım.Bizler pratisyen hekim arkadaşlarımızla da omuz omuza çalışmak istiyoruz.
Koskoca yazının ,aile hekimliği uzmanlığının ölüm ilanının içinde , göre göre bizim hakettiğimizden de az olan ,500 TL'lik mebla farkından mı bahsetmem sizi rahatsız etti!
Bu bahsin pratisyen hekim arkadaşlar üzerinden yapmam bir talihsizlikdir. Ama bir diğer talihsizlik de sizin bunu bu kadar büyütmenizdir. Çünkü bu konu her ortamda aynı şekilde abartılmakta ,başka türlü ifade edilirse muğlaklık taşıyacak bu ifadenin"pratisyen hekim arkadaşların rencide etmeye yönelik "olarak nitelendirilmesi biz aile hekimliği uzmanlarının önüne ısıtılıp ısıtılıp konulması bizleri çok üzmektedir.
Tekrar ediyorum:bu ifade başka türlü söylendiği takdirde muğlaklık içerebileceği için bu şekilde yazımda vücut bulmuştur.Yoksa aile hekimliği uzmanlarının pratisyen hekim arkadaşlarla hiçbir alıp verememesi olamaz.Aynı basamağın hekimleri olarak beraberce çalışmak herkesin isteğidir.
Ancak son zamanlarda aile hekimliği uzmanlarının seslerini yeterince duyuramaması ,yaşadıkları hak kayıplarının kimselerin hatta kendi akademisyenlerinin bile umrunda olmaması aile hekimliği uzmanlarını son derece sıkıntılı bir duruma sokmaktadır.
Bir uzmanlığa TUS ile girmiş olsanız da devletin atadığı ,ama beğenmediğiniz bir yerden istifa edip ,özelde uzmanlığınız SGK tarafından sanki o uzmanlığı hiç okumamış ve emek vermişsiniz gibi tanınmadan çalışmak--hele hele 3 yıl boyunca rotasyon yapılan her bölümde çömez asistan muamelesi görmek(hiç bir uzmanlıkta bu yoktur--1 veya en fazla 2 sene sürerbaskısından kurtulamayacağınız ,insanı yetersizlik ve umutsuzluğa sürükleyen bir durumdur:Olaylara bu paradigmadan bakmayıp ,kendi çerçevenizden bakmak kolaydır. Bir de bu açıdan bakmayı deneyin lütfen!
Dr. M.E.Y