ANKARA -Savaş barış demeden, din, dil, ırk gözetmeden, depremde, yangında, selde ya da fırtınada yardıma ihtiyaç duyulan her yerde en kısa sürede varlığını gösteren Türk Kızılayı, yurtta ve dünyada her koşulda yardımın önde gelen adresi...
Türkiye'de meydana gelen tüm doğal afetlerde halkının yanında olan, afetzedelerin yaralarını saran Türk Kızılayı, Uluslararası Cenevre Sözleşmeleri doğrultusunda, savaşta ve barışta, yararlananlardan hiçbir bedel almadan ve karşılık beklemeden, amacına uygun olarak, gönüllülük anlayışına göre insani yardım ulaştırıyor.
Kızılay, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya, Güney Asya'dan Kafkaslar'a ve son olarak Gazze'den Haiti'ye kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. Uluslararası Kızılay?Kızılhaç Hareketi'nin bir parçası olarak, insan onurunun korunması doğrultusunda din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın insancıl çalışmalar yürütüyor.
Afete hazırlık ve müdahale, kan hizmetleri, sosyal hizmetler, gençlik ve gönüllülük çalışmaları, eğitim hizmetleri gibi alanlarda da faaliyet yürütüyor.
-''KIZILAY'' ADI, ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E AİT-
Bir grup idealist Osmanlı hekiminin bir araya gelerek 11 Haziran 1868'de ''Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti'' adıyla kurulduğu dernek, 1923'te ''Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti'', 1935'te ''Türkiye Kızılay Cemiyeti'', 1947'de ''Türkiye Kızılay Derneği'' adını aldı ve kuruluşa ''Kızılay'' adını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk verdi.
Tarihçesine bakıldığında Türk Kızılayı, 1876 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen sürede, Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastanelerde, hasta taşıma servislerinde, donattığı hastane gemilerinde yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan on binlerce Mehmetçik'in yardımına koştu.
I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurtta meydana gelen doğal afetlerde felaketzedelerin bakımını, barınma ve beslenmelerini sağladı.
Birinci Körfez Savaşı'ndan etkilenen ve Türkiye'ye geçmek zorunda kalan on binlerce mülteciye hizmet veren, Afganistan, Bosna-Hersek ve Irak'ta savaştan etkilenen insanlara yardım eli uzatan Türk Kızılayı, Somali ve Filistin başta olmak üzere çatışmalarda zarar gören sivil halka Türk Halkının dost elini uzatmanın yanı sıra, doğal afetlerden etkilenen çeşitli ülkelere de nakdi yardım yaptı.
Adını ve amblemini kullanma yetkisine sahip, insancıl hizmetlerinde kamu otoritelerine yardımcı, uluslararası Kızılay-Kızılhaç hareketinin temel ilke ve prensiplerine bağlı, özerk yapıya sahip, ulusal/uluslararası alanda faaliyet gösteren, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tüzüğüne göre yapılanan ve yönetilen bir insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı, uluslararası harekete ''Kızılay'' amblemini verdi.
29. Uluslararası Konferans'ta Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonunun (IFRC) Yönetim Kurulu üyeliğine yeniden seçilen Türk Kızılayı, Tsunami Yönetişim Komitesi, Üst Düzey Uygulama Danışma Grubu ve Kurul Gelişim Grubu üyesi olarak da aktif katılım sağlıyor.
-KIZILAY BAŞKANLAR LİSTESİ-
Dünden bugüne bakıldığında Türk Kızılayı'na 1868 yılında Tümen Komutanı, Osmanlı Orduları Askeri Sağlık Hizmeti Başmüfettişi olan Marko Paşa ilk komite başkanı olarak görevlendirildi.
Kızılay başkanlar listesindeki diğer isimler sırasıyla şöyle:
''Bu dönemde genel sekreter ve temsilci Dr. Abdullah Bey (Albay, İmparatorluk Ordusu Hastanesi doktoru). Ardından Hacı Arif Bey (Meclis-i Umumi Sıhhiye İkinci Başkanı), Başkan Vekili P.Sarrell ve Başkan Vekili Nuryan Efendi görev yaptı. Daha sonra Nurican Efendi, Sadrazam Hakkı Paşa, Hüseyin Hilmi Paşa, Tevfik Paşa, Abdurrahman Şeref Bey, Dr. Refik Saydam, Dr. Hüsamettin Kurla, Ali Rana Tarhan, Reşat Belger, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu, Şemi Ergin, Rıza Çerçel, Nusret Karasu, Ahmet Yıldız, Dr. Fikret Pamir, Mecdi S. Sayman, Mehmet Nomer, Prof. Dr. Recai Ergüder, Ali Rıza Zorluoğlu, Kemal Demir, Prof. Dr.A.Yüksel Bozer, Ertan Gönen, Talat Yılmaz başkan olarak görev yaptı. Şu anda başkanlık görevini Tekin Küçükali yapıyor.''
-ATATÜRK'ÜN TÜRK KIZILAYI İLE İLGİLİ SÖZLERİ-
Sivil Toplum Kuruluşa adını veren Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başlıca sözleri şöyle:
''-Hilali Ahmer Aza adeninin, memleketin rüştü içtimaisi ile mütenasip bir dereceye varmasını ve bütün milletin bu tenasübü temin etmesini temenni eylerim. (TBMM'nin İkinci Dönem Dördüncü Toplanma Yılını Açış Konuşmasından 1.11.1926)
-Hilali Ahmer, Himaye-i Etfal, Müdafaa-i Hukuk, asker ailelerine yardım cemiyeti gibi müteşekkil heyetlerin ve bilhassa Hilali Ahmer'in ibraz eyledikleri mesai meşküre takdirlerine sezadır. (TBMM'nin Dördüncü Toplanma Yılını Açış Konuşmasından 1.3.1923)
Türkiye Hilali Ahmer Cemiyetinin bu sene zarfında mubadillerin sıhhi ve ilbas ve iskan umuruna ve memleketin afat-ı içtimaiye ve arziyesine yaptığı kıymetli yardımları takdirle zikrederim. (TBMM'nin İkinci Dönem Dördüncü Toplanma Yılını Açış Konuşmasından 1.11.1926)
Hilali Ahmer'in gerek zelzele, gerek kurak sahalarında yardıma koşmak için gösterdiği gayret ve iktidarı, huzurunuzda bütün millete karşı teşekkürle yad ederim. (TBMM'nin Üçüncü Dönem İkinci Toplanma Yılını Açış Konuşmasından 1.11.1928)