Bebeklere ilaçlı MR için 2 yıl sonrasına gün veriliyor...
İSTANBUL - İstanbul’da, her yıl en az 1200 bebeğe değişik hastalıkların tanısı için, ilaçlı beyin MR’ı çekilmesi gerekiyor. Ancak yeterli “MR uyumlu anestezi cihazı” ve “anestezist” olmadığı için, birçok kamu ve özel sağlık kuruluşu, bu tetkiki yapmaktan kaçınıyor. Bunun bedelini de bebekler ödüyor. İstanbul’un hasta yükünü çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Kliniği ise hasta yığılması yüzünden 2 yıl sonrasına gün verebiliyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Kliniği’nde ağlayan bebeklerini avutmaya çalışan anne ve babalar ilaçlı beyin emarı çektirebilmek için yıllar önce aldıkları randevu sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. Bebeği epilepsi hastası olan Barış Tavşan, MR çektirmek için üç yıldır beklediklerini belirterek, “Doktorları tedaviyi planlamaları için bu MR’ı bizden istiyorlar. Başka bir yerde MR çekilmiyor. Devlet bu soruna neden çözüm bulmuyor” diye soruyor.
Hatice Kurtuluş ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne Rize’den gelmiş. Bebeği 3 hafta önce havale geçiren Hatice Kurtuluş’a acil olduğu için 3 hafta sonrasına gün verilmiş. Hatice Kurtuluş, “Biz aciliz diye 3 hafta dediler. Yoksa bu randevular 1.5-2 yıl sonrasını buluyor, biliyorum” diye konuşuyor.
HASTANELER ÇEKMEK İSTEMİYOR
İstanbul’daki 52 kamu hastanesinden yalnızca Şişli Etfal Hastanesi’nde bebeklere ilaçlı beyin MR’ı çekilebiliyor. Üniversite hastaneleri içinde ise tüm yükü yılda 600 ilaçlı beyin MR’ı çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Kliniği üstlenmiş durumda.
İstanbul’daki hasta yığılmasının altından artık kalkamaz hale geldiklerine dikkat çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Civan Işlak, “Çocukluk çağının bütün hastalıklarında ve sinir sistemi hastalıklarında MR çok önemli bir tanı yöntemi. Biz1995 yılından bu yana MR çekiyoruz. Ama bu sorun devam ediyor. Randevular 2 yılı buldu. Biz bu yükün altından kalkamıyoruz” diye konuşuyor. Doç. Dr. Sait Albayram ise haftada bir gün bebeklere anestezi vererek MR çekebildiklerini belirterek, “Genel olarak devlet kurumlarında anestezi uzmanı açığı var. Anestezi klinikleri ile radyoloji klinikleri arasında da bir organizasyon bozukluğu var. Bu iş yapılmak istenmiyor gibi algılıyoruz. Oysa diğer merkezlerin de bu çekimi yapacak şekilde organize olmaları gerekiyor” diyor.
BEBEKLERE MR ÇEKİLMESİNİN KOŞULLARI
Bebeklere güvenli bir biçimde anestezi altında mr çekilmesi için birçok koşul gerekiyor. Prof. Dr. Civan Işlak şunları söylüyor:
“Öncelikle bebeklere güvenli bir biçimde MR çekmek için anestezist, MR uyumlu anestezi cihazı ve monitor gerekiyor. Ayrıca çocuklar için 1 MR çektiğiniz zaman harcadığınız zamanın 2 katını harcamak lazım. Birçok kurum olayı hasta çekim sayısı olarak değerlendiriliyor. Çocuklara bu kadar çok zaman harcamak ticari mantıkla insanlara cazip gelmiyor.”
Doğar doğmaz MR için hasta kuyruğunda beklemeye başlayan bebeklerin aileleri ise sorunun çözümü için devletin kamu kurumlarına daha fazla yatırım yapmasını talep ediyor.
NTV-MSNBC