Medimagazin logo

<b>AYIN KONUSU: DİŞ HEKİMLERİ MUAYENEHANELERİNDEN HİZMET ALIMI</b>

<b>AYIN KONUSU: DİŞ HEKİMLERİ MUAYENEHANELERİNDEN HİZMET ALIMI</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kasım ayının konusu diş hekimlerinin özel muayeneanelerinden SGK'nın hizmet alımı yapıpı yapmaması gerektiği, yapması halinde bunun ne şartlarda olabileceği ile ilgili konularda eleştiri ve önerierinizi okuyucu@medimagazin.com.tr ye atabilirsiniz.

........................

Toplumumuzun ağız sağlığına ne denli önem verdiği ortada kaliteli uzun ömürlü ve ülke ekonomisi için uzun vadede daha karlı tedaviler muayenerden geçer ben devlet memuruyum devletin döner srmye ile benm için masrafı 5000 ytl den fazla yardımcı personel için malzeme vs masraflarını düsünün muayenelerden hizmet alınsa ben muayenehaneyi tercih ederm bu kez devlete prim yardımcı elamaın sigortası stopaj vergi kdv bunları ben ödeyeceğim diş hekiminin emeğinin muayehanelerde pahalı olduğunu söylemek hakkını kendinde bulan arkadaşlar ya emeklerinin değerini hiç bilmiyorlar ya da muayanecilik nedir onu bu kadar kolaysa buyrun siz de muayenehane işletin görelim bu işin değeri bu kadar ucuz mu?
Dt.H.T.

Ben 20 yıllık kamu+serbest diş hekimliği yaptıktan sonra muayenehanesini yeni kapatmış bir hekimim.Part-Tıme çalışmaya karşı olmakla beraber şartlar böyle gerektirdiği için iki taraflı bunca zamandır çalıştım Umarım Sağlık bakanlığının tam gün yasasıyla ilgili çalışmaları herkesi tatmin edecek şekilde bir an önce sonuçlanır.
Sizin gündem sorunuza gelince bunu tartışmak bile özür dilerim ama bana gereksiz geliyor.Önce insan diyorsak,önce hekim seçme hakkı, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti,rekabet ortamında kaliteli bir diş hekimliği istiyorsak inandırıcılığı olmayan mazaretleri bir tarafa bırakıp bu hizmeti sunan tüm taraflardan ayırım gözetmeksizin hizmet satın alınmalıdır.
Saygılarımla.
Dt C.B.




Merhaba
Diş ve dişeti hastalıkları birçok sistemik hastalığı tetikleyen, yaşam kalitesini düşüren, ülkemizde değişik yaş gruplarında %90 lara varan oranlarda görülen hastalıklardır. Çözümde öncelikle diş ve dişeti hastalıklarını genel sağlık problemleri arasında görmeliyiz.
Birçok gelişmiş ülke, genel sağlık sigortası kapsamında 18 yaşına kadar diş tedavilerini üstlenir.Altı ayda bir kontrol mecburidir eğer siz bu kontrolleri aksatırsanız bunun sonucundaki maliyeti devlet karşılamaz.Dişhekimi ile çok küçük yaşlarda tanışan çocuk, ağız bakımını profesyonelinden öğrenir. Ülkemizde ağız ve diş bakımının çok geri olmasının en büyük sebebi budur.
Maliyetler açısından düşünüldüğünde de aslında en ekonomik seçenek budur.Bugün size hiçbir ağrı vermeyen tedavisi basit ve ucuz bir diş çürüğü yarın hem ağrı hemde 3-4 kat maliyetle geri gelir. Hastalar son zamanlarda ekonomik güçlük sebebiyle ağrıyan dişlerini tedavi yerine çektirmektedir bunun da maliyeti uzun dönemli düşünüldüğünde en yüksektir.
T.D.B geçtiğimiz ay temelinde koruyucu hekimlik olan çok mantıklı bir teklif sundu.Teklifin en can alıcı noktası fiyatlar değil, hekime çok büyük sorumluluk yüklemesidir.Tedaviyi yapan hekim belli sürelerle garanti veriyor ve bu garanti süresince bir problem çıktığında ücretsiz çözeceğini taahhüt ediyor. Garanti sürelerini şu an ağız ve diş sağlığı merkezlerinde yapılan tedavilerdeki değişim süreleriyle kıyaslarsanız teklifin ne kadar iyi olduğunu görürsünüz.
Şu an ülkenin her tarafına yayılmış, halk tarafından ulaşılabilirliği en rahat olan dişhekimi muayenehaneciliğni yıkmak yerine ondan faydalanmaya çalışmanın en doğru yol olduğunu düşünüyorum.
E.E

Hem kamu dişhekimi hemde özel dişhekimi olarak her iki taraf için hizmet alımı yada hizmet verme mümkün gözükmemekte.
Sebebleri ise
sağlıkbakanlığı ve sgk açısından
1-suistimale açık(ki tedavilerin bir çoğu radyolojik açıdan)belgelenebilir
2-Sağlık uygulama tebliği ve Türk dişhekimleri birliği asgari ücret tarifesi arası fark(TDB son teklifi ile SUT 'ne çok yakın bir fiyat verdi)
3-Devletin ağız ve diş sağlığı merkezlerinin SGK muayenehanelerden hizmet alınırsa atıl duruma geleceği korkusu.
4-SGK'ya nominal 1000 ytl fatura kesen devlet ADSM karşılık olarak asla 1000 ytl almaz almadığı gibi sene sonunda kurum alacakları bir kanunla silinir.
5-Medulla sistemi diş tedavileri için henüz hazır değil bahanesi(sağlık uygulama tebliği ek-9'daki binlerce tedaviyi kontrol eden sistem ek-7'deki 100 uygulamayı kontrol edemiyecek)

TDB ve serbest dişhekimi açısından
1-Anlaşma varlığında çok çalışıp az kazanacak(teklif edilen fiyat devletle hemen hemen aynı)
2-nominal 1000 ytl fatura karşılığı evrakları tam ve eksizsiz ise tam ödeme alacak.
3-geri ödeme zamanları fatura iptalleri ayrıntıları belli değil.
4-Bir şekilde anlaşma olsa TDB üyeleri üzerindeki kontrolünü kaybedebilir içi boş bir birlik olur.

MUAYENEHANE DİŞHEKİMLERİ AÇISINDAN İSE
1-tüm dişhekimleri az yada çok ekmek yer kimseye muhtaç olmaz,devletten alacağı parasını bilir
2-devletin adsm'leri hasta gelmediği için rantabl olmaz orijinal olması gereken koruyucu hekimliğe yönelir(tabi dişhekimi kalırsa)
3-devletin ek-7'den ödemesi özel sağlık şirketlerininde diş tedavi klozlarını geliştirmesini sağlar gelirler ve muayenehanelerle anlaşma yaparlar(mesela ek-7 bir hafta vadeli çalışırım yerseniz)
4-özel hastaneler en iyiyi kadrolarında görmek için iyi maaşlar öder(çünki herkesler yeni mezunlar bile çalışıyor olur)
5-herşey faturalı olacağından teknisyenlerde fatura kesecek-malzemecide kesecek ekonomi dönecek
6-devlet temel sağlık hizmetinde dişhekimi bulamadığı için maaşı güzelleştirir döneri çanaktan öder.
Sonuçta kıymetimiz artar palazlanan arkadaşım belini doğrultan arkadaşım derki "yeter bu fiyattan artık çalışmıyorum"kendi bilir bir ay önce kuruma bildirir sistem dışı kalır.
M.T.


merhaba

diş hekimliği kalite ve hasta memnuniyeti açısından hiç bir zaman kamu eliyle kusursuz olarak verilemez.

muayenehanelerden hizmet, eczaneler model alınarak yapılmalı ve hayata geçirilmelidir.
nasıl reçetesini alan hasta istediği eczaneden sadece katılım payını ödeyerek ilacını alıyorsa, hastaneden çok ayrıntılı doldurulmuş bir sevk ile hasta istediği yerden istediği hizmeti alabilmelidir. sistemim işletimi son derece basittir.

kontrol edememe bahanesi ileri sürülerek hiç bir surette hizmet verilemez. Nasıl oluyorda eczanelerden çürükler çıkıyorsa bizm sektörümüzdede mutlaka olacaktır. ve bunun en aza indirilmesi için odalarımız ve meslek örgütlerimiz sonsoz katkı sunöa talebinde bulunmuşlardır.

bir hastalığın halk sağlığı biliminde tehlikeli olarak sınıflanabilmesi için öldürme oranı değil yaygınlığı esas alınarak sınıflama yapılmaktadır. diş çürüğü halk sağlığı açısından sonderece önemlidir.

bu devlet her ay rehabilitasyon merkezleri denilen ve ismiyle uzaktan yakından alakası olmayan yerler için milyarlarca
liraya resmen havaya atmaktadır. bu merkezlerin kontrolü bahane edilerek kapatılması söz konusu olmadığı gibi bizim muayenehanerimizinde kontrolü bahane edilerek kaliteli diş hekimliği hizmetinden halkımız mahrum bırakılamaz.
devlet hizmeti kendisi satmakla değil kontrolle mükelleftir...
SAYGILARIMLA
A. M. B.


merhaba
ben kamuda çalışan bir diş hekimiyim. son1-2 yıldır kamuda tedavi ettiğimiz hasta sayısında anormal bir artış oldu. artık hastalar özel muayenehanelere gitmiyor. çünkü tedavi ücretleri arasında (devlet ile özelin uyguladığı) anormal bir fark var ben birçok hastamın önce özel muayenehaneye gidip fiyat alıp sonra da devlete gelip yaptırdığına şahit oldum. diş hekimleri odası muhalefet parti gibi çalışacağına önce bu fiyatlarda bir denge oluşturmalı bence. kamuda günde 40 hastaya işlem yapmayı ben de istemem. çünkü belli bir süre sonra bel ve boyun ağrısı çekmeye başladık. bunun nedeni de kamuya bu kadar çok hastanın müracaat etmesi. özel muayenehanelere hasta sevki olursa tabiki daha kaliteli hizmet verilebilir. diş ücretleri devlette bu kadar ucuz olursa bizim insanımızda nasılsa devlet ödüyor diye dişini fırçalamazsa bu ülkede ne diş çürüğü biter ne de diş eti problemi! öncelikle koruyucu hekimlik uygulamalrının daha cazip hale getirilmesi lazım. protez fiyatı ile kanal tedavisi fiyatı arasında uçurum olursa kimde kalkıp zahmetli bir iş olan kanal tedavisi ile uğraşmaz o dişi çekip protez yapmak herkese daha kolay geliyor.
Hem de fiyatı daha yüksek. performans sisteminde de puanlar belirlenirken daha adil davranılmalı bence. şöyle bir örnek vereyim. 5 üyeli bir köprü yapıyoruz 2 diş ayak diğer 3 diş gövde olsun hekimin bu işe harcayacağı zaman yarım saat. aldığı puan 2 ayak diş için 180, gövdeler için 60 toplam 240 puan. birde aynı hekimin tedavi yaptığını düşünelim derin çürüklü bir dişte 3 yüzlü bir amalgam dolgu için harcadığı zaman yine yarım saat(ideal şartlarda). dişi perfore etmemek için dikkatli bir çalışmanın ardından, kuafaj dediğimiz ama puanını aynı gün alamadığımız işlem, matriks takımı ve ardından amalgamın yerleştirilmesi. toplam 65 puan hekim ayanı sürede 240 puan alacakken niye 65 puan alsın ki? protezde gövde için 20 puan verilirken (hiç emek harcanmadan) kuafaj yapılıyor ama 10 puan alınmıyor çünkü SGK ödemiyor! bu durumda hekim o dişi çeker o boşluğa protezi yapar daha fazla puan ve para kazanır ama sonuçta olan geleceğimize oluyor devletin ekonomisi zarara uğratılıyor. öyle bir sistem gelmeli ki;6 ayda bir hekimine düzenli gitmeyen kişinin diş tedavi ücretini devlet karşılamamalı. yeni çürüklerle gelen hastanın tedavi ücretine hastadan da katkı payı alınmalı. dişini fırçalamadan gelen hastaya hekim bakmamalı . ancak ozaman belki biraz diş sağlığına insanımız özen gösterebilir.saygılarımla
N. D.


konuya ''bu da soru mu ?'' diyerek başlamak isterdim ama ...

elbetteki sgk serbest diş hekimi muayenehanelerinden hizmet almalıdır.nedenleri çok açık.Devlet eğer halkına ''kaliteli hizmet'' sunmak istiyorsa ilk olarak buna hekimleriyle barışarak başlamalıdır.bakınız diş hekimlerinin tartışma platformlarına şu anki diş hekimliği sağlık hizmet sunumunu eleştirmeyen kaç diş hekimi var ?bakınız ADSM (ağız diş sağlığı merkezi)lerde halinden memnun, ben hakkımı alabiliyorum diyen kaç diş hekimi var''
bakınız yapılan anketlerde mesleğini bırakmak isteyen fakat ne iş yapacağım korkusuna kapılıp bırakamayan veya ''keşke diş hekimi olmasaydım'' diyen kaç diş hekimi var.
mesleğinden memnun olmayan, haz almayan, kendisine haksızlık yapıldığını düşünen insandan nasıl verim beklenebilir ,nasıl kaliteli hizmet sunması beklenebilir?

ikinci olarak mevcut durumu hukuki açıdan değerlendirelim.haksız rekabet nedir? belediye ekmek fırınlarının halka bedava ekmek dağıtması,özel ekmek fabrikalarıyla haksız rekabet midir ;devletin her ilçede ücretsiz kuaför salonu açması haksız rekabetmidir özel kuaförlerle; yoksa sağlık benim işim dir deyip süpermencilik yaparak ,neye göre belirlendiği belli olmayan ücretler vererek kullandığı sayısı şu an yaklaşık 6 bin olan ve ne kadar artacağı bilinmeyen diş hekimleriyle halka bedava diş tedavisi vermesi mi haksız rekabettir insanlardan ''para'' alan hekimlerle?binlerce diş hekimi bu durumu vicdanlarında bir haksız rekabet olarak değerlendiriyor , hukuk yoksa insanların vicdanlarından oluşmuyor mu?

Bakılacak çok açı var ama değmez, yıllardır ,tdb ve devletimiz sağolsun, sadece bakıyoruz...
F. B.
<b>ayin
konusu:
di̇ş
heki̇mleri̇
muayenehaneleri̇nden
hi̇zmet
alimi</b>
Yorum (2)
emrah kozak
en azından hasta sevksiz geldiğinde özel hekimlerede, yada hastalara sut ek-7 fiyatı ödenmeli. kaldıki şuan yürürlükdeki sut a göre bkz.4.2.1.B.1ve 4.2.5 okunduğunda dediğim uygulamanın olması gerektiği anlaşılmakta. bu konuyu antalya sgk diş hekimlerine söylediğimde hayrette kaldılar. tdb yi aradım durumu söyledim.a caba diyorum tdb ile sgk arasında bi iletişim bozukluğumu var. lütfen değerli meslektaşlarım bu dediğim sut yönetmeliğini okuyun sizde tdb,sgk arayıp rahatsızlığınızı bildirin
0
Cevapla
k.ç
ben olaya bir de teknisyenler adına bir bakış açısıyla baktığımda şunları görüyorum yıllarca hem adsm nin sözleşmeli bizlere iş yaptırdığı dönemde, hemde ihale sisteminde çalıştık aynı zamanda özeldeki işleri de yaptık.sözleşmeli sistemde adsmlerde birden fazla lab iş aldığı için dr ların memnuniyeti hedef alınıp ,rekabet ortamı olduğundan daha özenli iş yapılıyordu kalitede yarışılıyordu.ihale sistemi ise en düşük fiyat temeline dayandığından işin kalitesi yerlerde sürünüyor hekim defalarca rpt de etse işi yaptıracağı yer yine aynı yer olduğundan sonunda işi takmak zorunda kalıyor başka seçeneği yok.halk da ortalama bir ailenin aylık gelirinin 2yada 3 katını vermeli ki özelde protez yaptırsın.bence özelden hizmet alımı klinikler bazında gerçekleştirilmeli.özel adsmler gibi düşünün 20 ,30 diş hekimi bir araya gelmeli. 20 ayrı muayenehane açılacağına tek elden daha uyguna mal edilmeli.devletin kazanacağı en önemli nokta şu :merdivenaltı teknisyenler vergi kira ruhsat sgk hiçbirini ödemiyorlar ama özelden hizmet alımıyla binlerce kaçak yapılan iş faturalandırılacak .şu anda vergisini ödeyen işçisinin sgk sını yapan malzeme alırken fatura istyen labaratuarlar adeta cezalandırıldı.onlarca labaratuardan biri iihale alıp gece gündüz kölelere bile layık görülmeyen şartlarda çalışırken diğer dürüst labaratuarlar özel sektördeki işlerini de hiçbir resmi kaydı olmayan merdivenaltı iş yapanlara kaptırmış durumdadır sağlık müdürlüklerindeki denetim ekipleri de ruhsatsız diplomasız labaratuarların tabelaları altından geçip bizlere geliyorlar havalandırman niye yokdiye soruyorlar bende şöyle diyorum adsmlerden havamızı aldık özelden de havamızı aldık sizce bomboş otururken bu kadar havalandırma yetmez mi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir