Akciğer Sağlığı Ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya ile KOAH Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü "16 Kasım Dünya KOAH Günü" dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) başta sigara olmak üzere zararlı gaz ve tozlara maruziyet sunucu gelişen; öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi süreğen solunumsal semptomlarla kendisini gösteren; yaşla birlikte akciğer fonksiyonlarının giderek azalması ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ifade edildi.
Pandemiden önce en sık görülen 3. ölüm nedeniydi
KOAH hastalığının 40 yaş üzerinde on kişiden birinde görülen dünya çapında önemli bir ölüm ve sakatlanma nedeni olduğu ifade edilerek, pandemi öncesi dünya genelinde en sık görülen 3-4. ölüm nedeni olduğuna vurgu yapıldı.
Hastalığın risk faktörü olarak işyeri, iç ortam, dış atmosfer havasında bulunan toz, duman, gaz ve kimyasalların solunması, ileri yaş, akciğer gelişimini ve büyümesini engelleyen faktörler, geçirilen solunumsal enfeksiyonlar ve alfa-1 antitripsin eksikliği gibi genetik faktörler olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada ayrıca, nefes darlığı, öksürük ve balgamın en sık görülen semptomlar olduğu aktarılarak kesin tanısı, risk faktörü ve semptomu olan kişilerde solunum fonksiyon testi ile hava akımı kısıtlılığının gösterilmesine dayandığı bilgisi verildi.
Bazı KOAH hastalarında fonksiyonel kaybın erken dönemde saptanamayabileceği aktarılarak uzman hekim değerlendirmesi ve radyolojik görüntülemenin önemine vurgu yapıldı.
Hastalığın seyri sırasında alevlenmeler görülebildiği ve bu alevlenmelerin hastalığın ilerlemesini hızlandırdığı ve sonraki alevlenme riskini artırdığına işaret edildi.
Bu yıl ki tema ‘Yaşam Boyu Akciğerleriniz’
KOAH farkındalığının arttırılması amacıyla 16 Kasım’ın tüm dünyada ‘Dünya Koah Günü olarak kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, 2002 yılında kabul edilen bu günün toplum bilincinin artırılmasına katkı sunulduğu kaydedildi.
Açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Küresel Girişimi (GOLD) tarafından 2022 Dünya KOAH Günü için seçilen temanın ‘Yaşam Boyu Akciğerleriniz’ olduğu ifade edilerek anne karnından başlanarak yaşam boyu akciğer sağlığının önemine şu sözlerle vurgu yapıldı:
“Annenin sigara kullanımı, düşük doğum ağırlığı, erken doğum gibi akciğer gelişimini etkileyen sorunlar ile bebeklikten itibaren solunan havadaki toz, duman gibi maruziyetler, geçirilen enfeksiyonlar KOAH gelişimine neden olabilmektedir.
Bu nedenle sağlıklı bir hayat, sağlıklı bir gelecek için yaşam boyu akciğer sağlığımızı korumak önemlidir. Yaşam boyu akciğer sağlığı için de yaşam boyu temiz hava solumamız gerekir.”
"KOAH tanısı gecikmeden konulmalı"
Akciğer Sağlığı ve Yoğum Bakım Derneği (ASYOD) açıklamasında akciğer sağlığı için şu önerilerde bulundu:
“Sigaraya başlamanın önlenmesi; sigara içenlere bırakma için tıbbi destek verilmesi; çevresel sigara dumanına maruziyetin önlenmesi; işyeri, oda içi veya atmosfer havasında izin verilen sınırların üstünde zararlı gaz, toz-duman ve kimyasalların bulunmaması için gereken yasal tedbirlerin, denetimlerin, yaptırımların titizlikle uygulanmasını öneriyoruz.
Ayrıca 40 yaş üzeri öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi semptomları olan bireylerin, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve uzman hekim değerlendirmesi ile KOAH tanısının gecikmeden konulması bakımından göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmalarını öneriyoruz."