Medimagazin logo

Artık e-reçete ile yanlış yapılmayacak

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Temmuz itibariyle ülke genelinde uygulamaya sokacağı e-reçete ile hastanın kullandığı tüm ilaçlar doktorlar tarafından görülebilecek. Hastanın daha önceden kullandığı ilaçlar hakkında bilgi sahibi olan doktor, yanlış ilaç yazma riskinden kurtulacak. Ayrıca yeni tedaviler uygulama imkânına kavuşacak. Doktorlar, uygulamanın bu yönü ile hem hastaya hem de kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını belirtiyor.
Artık e-reçete ile yanlış yapılmayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakanlığın, Eskişehir ve Konya'da denediği e-reçete uygulaması, 1 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde kullanılacak. Reçeteler otomasyon sistemleri üzerinde hazırlanacak, eczaneler tarafından MEDULA sistemi üzerinden kabul edilerek karşılanacak. E-reçeteler, sağlık hizmet sunucusunun otomasyon sistemi üzerinde kurum tarafından hekimlere verilen SGK kurumsal hekim şifresi ile onaylanarak oluşturulacak.

Uygulamanın faydalarını değerlendiren doktorlar, özellikle hastaların kullandığı ilaçların bilinmesinin üzerinde durdu. Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, e-reçete ile Sağlık Bakanlığı'nın yayınlandığı bütün ilaç listelerinin program aracılığıyla doktorların önüne sunulacağını kaydetti.

Hekimin hastaya vereceği ilacı buradan tıklayıp yazacağını söyleyen Dr. Okur, şu bilgileri verdi: "Dolayısıyla yazım hatalarından kaynaklanan yanlış ilaç alınması-verilmesi önlenmiş olacak. Ayrıca hastanın bütün reçete bilgileri sistemde görüleceği için hekim hastanın 2010 yılı Mart ayından sonra kullandığı ilaçları bilecek. Hastanın kullandığı ilaçların (antibiyotik, ağrı kesici) faydalı olup olmadığı, diğer ilaçlarla etkileşimi rahatlıkla bilinecek. Hasta bazen kullandığı ilacı hatırlamıyor, 'kutuyu attım', 'ilaç şekere benziyordu', 'bonibon gibiydi' diyor. Hekim hastanın beyanına göre bazen ilaç yazma durumunda kalıyor. Şimdi bu da ortadan kalkacak ve hastanın daha önce kullandığı ilaçlar bilineceği için yeni ilaçlar ya da tedavi yöntemleri uygulanabilecek."

"REÇETE'DE YAZIM YANLIŞLIĞINDAN HATA OLMAYACAK"

"Hasta adına en faydalı tarafı, reçetede yazım yanlışı ihtimali kalmayacak." diyen Dr. Okur, şöyle devam etti: "Doktor reçeteye yazdığında eksik olabiliyor ya da eczacı bunu anlamayabiliyordu. Ama sistem aracığıyla hangi dozda, hangi periyotta kullanacağını da doktor sisteme girmek zorunda. Böyle olunca kullanımdan kaynaklanan sorunlar da ortadan kalkacak."

Reçetede oluşan bir yanlışlıktan dolayı hastanın tekrar git - gel yapmayacağının altını çizen Okur, "Mesela doktor sistemden reçeteyi yazdı gönderdi ama bir tane eksik var diyelim, eczacı 'kurum bunu ödemez' deyince hasta tekrar hastaneye geliyor vs. Şimdi eczacı veya hasta telefon açtığında doktor sistemden onu düzeltecek. Hastanın işlemi çözülmüş olacak." dedi.

artık
e-reçete
ile
yanlış
yapılmayacak
Yorum (11)
ihsan
dr okur, zaman kaybını ne yapacağız
0
Cevapla
esk
'kurum bunu ödemez' eczacı veya hasta telefon açtığında doktor sistemden onu düzeltecek. Hastanın işlemi çözülmüş olacak ..denilmiş.Bunlar çok yanlış ifadeler.Öyle ki Kurumun ödeyip ödemediği doktoru ilgilendirmez.doktor tedavi planlar.Dr-Sgk ile işbirliği değil ki bu.Tedavide gerekeni yazmışsa,kurumun ödememesi kişinin maddi durumunu bağlar.Eczacı ya da hasta bu ödenmiyor.değiştir deyip değiştiriliyorsa zaten en büyük sorun.reçeteyi hasta ve eczacı yazar hale gelmiş oluyor.üstelik dr hasta tarafından arandığını bilgisi dahilinde değişiklik istenildiğini hastanın telefondaki sesinden mi anlayacak.her reçeteye hatalı eksik denilip kurum bunu ödemez bunu öder deyip de dedikleri gibi doktorun sistemden bunu düzeltmesi demek,daha çok soruşturmalara maruz kalacak hekim demektir.dr bey dr hanım e-reçeteniz eksik şunu ekleyin diye usulsuz talepler de artacaktır.tc kimlik ve kişi olmadan düzeltmeler telefonla olmaz.yoksa hekim arkadaşların soruşturmalara önü açılmış olur
0
Cevapla
Adnan Öbek
Sn. Okur u tanırım... Hasta muayenesinden daha çok idari işlerle ilgileniyor olabilir. Ayağı mahkemeye veya mali polise takılınca dünyanın kaç köşe olduğunu anlar... İstediğiniz kadar iyi niyetli olun anlayışla karşılanmazsınız. Size, ŞEBEKE ELEMANI yaftası yapıştırır, tv.lerde lanse ederler... Yapma - majistral ilaçları duyduğum kadarıyla sistem kabul etmiyormuş !!! Tam TÖRKİSCH... SGK nun handikapları doktoru bağlamaz. Hastanın sağlığı için ne gerekiyorsa yazarım, ister ödesin ister ödemesin... Ödemiyorsa faturasıyla alsın SGK nun kapısına dayansın...
0
Cevapla
zyprexia
e-reçete uygulamasının en büyük handikapı,hekimlerin telefonla aranarak sürekli usulsüz istek ve reçete düzenlemeleri ile taciz edilme ihtimalidir..Ne yazık ki yazıda görüş bildiren hekim arkadaş, sistemin beklenen komplikasyonunu,faydalı ve sevindirici bir endikasyon gibi anlatmış..Poliklinik hizmeti sunarken sürekli telefonla ilaç siparişi verenler,eczaneden telefon açıp hastanıza ayırdığınız süreden çalanları ''mağdur vatandaş'' ekseninde değerlendirilmiş...Heralde yorgun bir anında röportaj vermek durumunda kalmış,akıl tutulması diyelim artık...
1
Cevapla
Dr.M.K.
Kurum ilacı ödemezse vb. durumlarda, zamanla eczacı hatta hasta bile reçetede düzeltme yapma yetkisi alırsa şaşmam;önemli olan hastanın mağdur olmaması değil mi!!!? Şahsen ben asla böyle bir düzeltme yapmam.İlacı şifa niyetiyle yazarım.Kurum mu öder,yaşım mı öder, hasta mı öder o benim ilgi alanımın dışında!Eskiden buna kafa yorardım ama değmezmiş...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir