MEDİMAGAZİN - Avustralya'da gerçekleştirilen yeni bir araştırma, magnezyum açısından zengin bir diyetin sağlığımız için neden bu kadar önemli olduğunu ortaya koydu. University of South Australia (UniSA) bilim insanları tarafından yapılan çalışma, düşük magnezyum seviyeleri ile vücutta genotoksik bir amino asit olan homosistein arasında güçlü bir bağlantı buldu.
Düşük magnezyum seviyesi DNA hasarını artırıyor
Araştırma kapsamında, yaşları orta yaşlı 172 kişinin kan örnekleri incelendi. Sonuçlar, düşük magnezyum seviyelerinin (18 mg/L’den az) vücudun genetik yapısına zarar vererek Alzheimer, Parkinson, gastrointestinal hastalıklar, çeşitli kanser türleri ve diyabet gibi kronik hastalıklara yatkınlığı artırdığını gösterdi.
UniSA moleküler biyologlarından Dr. Permal Deo, "Çalışmamız, düşük magnezyum seviyeleri ile artan DNA hasarı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu ilişki, cinsiyet ve yaş faktörlerine göre ayarlandığında bile geçerliliğini koruyor" dedi.
Magnezyumun sağlık üzerindeki önemi
Magnezyum, insan vücudunda en bol bulunan dördüncü mineral olup, 600'den fazla enzimin ko-faktörü olarak işlev görüyor. Bu mineral, enerji üretimi, diş ve kemik yapımı, kan şekeri ve kan basıncı düzenlemesi gibi hayati süreçlerde kritik bir rol oynar. Tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve bitter çikolata gibi magnezyum açısından zengin gıdalar, vücudun bu ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
Araştırmanın ortak yazarı Prof. Michael Fenech, kronik magnezyum eksikliğinin vücudun enerji üretme ve hücreleri güçlendirme yeteneğini bozabileceğini, bu durumun ise doku yaşlanmasını hızlandırarak hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini belirtti.
Prof. Fenech, "Bir sonraki adım, magnezyumun ideal diyet alımını belirlemek ve bunun kanser ve diğer kronik hastalıkların başlangıcı veya ilerlemesi üzerindeki etkisini araştırmak olacak" dedi.
Bu önemli araştırmanın sonuçları, European Journal of Nutrition dergisinde yayımlandı.