Medimagazin logo

Araştırma: Yaşlı kadınlarda mamografi ile aşırı teşhis riski

Yale Tıp Fakültesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, 70 yaşına geldiklerinde meme kanseri taramalarına devam eden kadınların hastalıktan ölme şansı azalmıyor ve sadece mamografi çektirmek onları gereksiz risklere doğru bir yola sokabiliyor
Araştırma: Yaşlı kadınlarda mamografi ile aşırı teşhis riski
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Annals of Internal Medicine dergisinde Salı günü yayınlanan bulgular, 70 yaş ve üzeri kadınlarda tüm meme kanseri teşhislerinin %31 ila %54'ünün aşırı teşhis olarak kabul edilebileceğini, yani tarama sırasında bulunan kanserin kişinin yaşamı boyunca semptomlara neden olmayacağını gösterdi.

Aşırı teşhis zararlı olabilir çünkü aşırı tedaviden kaynaklanan komplikasyon risklerinin yanı sıra mali ve duygusal zorluklar ve sınırlı kaynakların gereksiz kullanımı gibi riskler taşır.

Çalışma için araştırmacılar 70 yaş ve üzeri 54.635 kadına ait verileri analiz etti ve 15 yıllık takip süresi boyunca mamografi çektiren ve çektirmeyen kadınlar arasında meme kanseri teşhisi ve ölüm oranlarını karşılaştırıldı.

Yaşlı grup için aşırı teşhis oranı yüzde 50'den fazla

Çalışmada 70 ila 74 yaş arasındaki kadınlar arasında meme kanseri oranı, tarama yapılan kadınlarda %6, tarama yapılmayan kadınlarda ise %4'tü. Araştırmacılar vakaların %31'inin potansiyel olarak aşırı teşhis edildiğini öngördü.

 Yaşları 75 ila 84 arasında değişen kadınlar arasında, tarama yapılan kadınların %5'inde meme kanserine rastlanırken, tarama yapılmayan kadınların %3'ünden daha azında rastlandı. Tahmini aşırı teşhis oranı %47'di. Son olarak, tarama yapılan 85 yaş ve üzeri kadınların %3'ünde meme kanseri tespit edilirken, tarama yapılmayan gruptaki kadınların %1'inde meme kanseri tespit edildi. Yaşlı grup için aşırı teşhis oranı %54'tü.

Araştırmacı ve Yale tıp profesörü Ilana Richman yaptığı açıklamada, "Çalışmamız aşırı teşhise odaklanmış olsa da, taramaya devam edip etmemeye karar verirken aşırı teşhisin birçok husustan sadece biri olduğunu kabul etmek önemlidir. Bir hastanın tercihleri ve değerleri, kişisel risk faktörleri ve taramadan kaynaklanan risk ve faydaların genel dengesi de tarama kararları verilirken dikkate alınması gereken önemli hususlardır." dedi.

 

yale tip fakultesi
meme kanseri
mamografi
asiri teshis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir