Medimagazin logo

Araştırma, toprak mineral içeriğinin sağlık üzerindeki etkisini ortaya koydu

Yeni bir bir çalışmada araştırmacılar, Hindistan'daki toprak mineral içeriğinin insan sağlığı, özellikle de çocukların büyümesi ve yetişkin kadınların beslenmesi üzerinde nedensel bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Toprağın çinko ve demir içeriği ile çeşitli sağlık parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi, tarımsal zenginleştirme yoluyla mikro besin yetersizliğini ele almak için yeni fırsatlar sunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma, toprak mineral içeriğinin sağlık üzerindeki etkisini ortaya koydu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yakın zamanda Scientific Reports'ta yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, Hindistan'ın çocuk ve yetişkin kadın nüfusu arasında toprak mineral içeriği ile sağlık durumu arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma, dünyadaki yetersiz beslenen çocukların üçte birinden fazlasını oluşturan Hindistan gibi bir ülke için özellikle önemli taşıyor.

Mikro besin eksikliği: Küresel bir sorun

Mikro besin eksikliği, çocukların öğrenmesini, IQ'sunu, motor becerilerini ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını etkileyen yaygın bir sorun olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeler bu sorunun en ağır yükünü taşımakta, ürünlerdeki düşük mineral konsantrasyonları yaygın sağlık risklerine yol açıyor. Türkiye, Çin ve Finlandiya gibi ülkeler, tarımsal zenginleştirme yoluyla mahsul mineral konsantrasyonunu arttırmak için adımlar atıyor.

Çalışma: Toprak minerallerinin sağlık üzerindeki etkisinin incelenmesi

Kesitsel çalışmada araştırmacılar, toprak minerallerinin Hintli çocukların ve kadınların sağlığı üzerindeki nedensel etkisini araştırdı. Hindistan genelinde yaklaşık 300.000 çocuk ve bir milyon yetişkin kadından alınan sağlık verilerini 27 milyondan fazla toprak değerlendirmesiyle ilişkilendiren çalışma, toprak çinkosu ile pediatrik bodurluk ve kadın boyu arasındaki ilişkinin yanı sıra toprak demiri ve anemi arasındaki ilişkiyi de değerlendirdi.

Temel bulgular ve çıkarımlar

*Çinko ve Büyüme: Topraktaki çinko içeriği ile çocukların doğrusal boy büyümesi arasında güçlü bir korelasyon bulundu. Topraktaki tatmin edici çinko içeriği testlerinde bir standart sapma artış, 1.000'de 11 daha az bodur çocukla sonuçlandı.

*Demir ve Hemoglobin Seviyeleri: Çalışmada ayrıca toprağın demir içeriği ile çocuklarda ve yetişkin kadınlarda hemoglobin seviyeleri arasında pozitif bir korelasyon bulundu.

*Bölgesel Değişimler ve Zenginlik Faktörleri: Çinko- bodurluk ilişkisi, daha varlıklı haneler ve Hindistan'ın belirli bölgelerinde ikamet eden çocuklar için özellikle daha sağlamdı.

*Agronomik Zenginleştirme Potansiyeli: Bulgular, toprak mineral içeriğinin insanların beslenme durumunu önemli ölçüde etkilediğini gösterdi ve mikro besin eksikliğini azaltmak için etkili bir strateji olarak agronomik zenginleştirmeyi tavsiye etti.

*Sınırlamalar ve İleri Araştırmalar: Topraktaki çinko içeriği ile kadınların boyu arasındaki ilişkinin, muhtemelen ilçeler arasındaki hareketlilik nedeniyle daha zayıf olması gibi bazı sınırlamalar kaydedildi.

Sonuç: Acil eylem çağrısı

Genel olarak bu çalışma, sağlığı etkileyen çevresel faktörlere ilişkin mevcut bilimsel kanıtlara önemli bir katman ekledi. Hindistan'da toprak mineral içeriğinin insan büyümesi ve beslenmesi üzerindeki doğrudan etkisini ortaya koyan araştırma, potansiyel müdahalelere kapı açıyor. Hindistan yüksek anemi prevalansıyla boğuşurken, topraktaki demir içeriği ile hemoglobin seviyeleri arasındaki ilişkiye dair bilgiler özellikle kritik önem taşıyor.

Bulgular, politika yapıcılar ve paydaşlar için bir eylem çağrısı niteliğinde olup, ülkenin en savunmasız nüfusunun sağlığını ve büyümesini sağlamak için tarımsal takviyeye ve diğer önlemlere yatırım yapmanın önemini vurguladı. 

toprak mineral icerigi
saglik
beslenme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir