Son yıllarda popülerleşen aralıklı oruç ya da aralıklı açlık diyeti, kişilerin belirli saatler arasında yemek yemesini öngörerek açlık duygusu uyandırmayı, mideyi rahatlatmayı ve akabinde kilo kaybını sağlıyor. Normal oruçtan farklı olarak aralıklı açlıkta, yasaklı saatlerde de su, soda, şekersiz çay/kahve gibi sıvılar tüketmek mümkün.
Genellikle 16:8 (16 saat açlık, 8 saat yemek) formülünün yaygın olduğu aralıklı açlık hakkında yapılan çok sayıda çalışma, faydalarını göstermeye devam ederken ömrü uzattığına dair de çeşitli kanıtları ortaya koyuyor.
Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyor
Inside Tracker’ın haberine göre, araştırmacı Valter Longo tarafından 2017’de ortaya koyulan bir çalışmaya göre, aralıklı açlık insanlarda yaşa bağlı hastalıkların çeşitli yönlerini iyileştirdi. İncelemeye dahil edilen çeşitli çalışmalar, IF’in tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruduğunu gösterdi. Çalışmalar, hem başlangıçta hem de iki ila altı aylık aralıklı açlık dönemlerinden sonra ölçülen sağlık göstergelerini içeriyordu.
İki yıl sonra The New England Journal of Medicine’de yayınlanan ikinci bir inceleme de benzer sonuçlar gösterdi. Yazarlar, çok sayıda klinik araştırmanın, aralıklı açlığın diyabet, kardiyovasküler hastalık, kanserler ve nörolojik bozukluklar dahil olmak üzere birçok sağlık durumu ve yaşla ilgili hastalıklar için geniş spektrumlu yararları olduğunu gösterdiği sonucuna vardılar.
Hayatta kalma oranını artırıyor
American Heart Association’ın Circulation dergisinde yayınlanan 2019 tarihli bir araştırması, aralıklı açlığı ve bunun uzun ömür üzerindeki doğrudan etkilerini analiz etti.
Araştırmacılar, kalp kateterizasyonu uygulanan 63-67 yaşları arasındaki 2.000’den fazla kişiyi takip etti. 2000 denekten 380’i kendilerini rutin olarak oruç tutanlar olarak tanımladı (en az beş yıl). Aralıklı açlık uygulayanların uygulamayanlara kıyasla daha fazla hayatta kalma oranı vardı.
İlginç bir şekilde, aralıklı açlığı yeni benimseyenler yani beş yıldan az uygulayanlar, hayatta kalma süresi bakımından hiçbir fayda görmediler. Bu çalışma, rutin uzun süreli aralıklı açlığın daha uzun ömür ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Hem kilo kaybı hem de sağlık için
BBC’nin haberine göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da 16:8 ya da 18:6 saatlerinde aralıklı açlık uygulayanların ömürlerinin uzadığını ortaya koydu.
Araştırmada, gün içinde sadece altı saatlik bir zaman diliminde yemek yemenin tansiyonu düşürebileceği, obezite, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarını önleyebileceğine dair bir sonuç elde edildi.
İnsanlar ve kemirgen hayvanlarla yapılan çalışma sonuçları tıp dergisi The New England Journal of Medicine’da yayımlandı.
Ancak araştırmacılar, kilo kaybından dolayı mı yoksa yeme düzeni değiştiği için mi hastalıkların önlendiği konusunda henüz kesin bir fikir birliğine varmış değiller.