Medimagazin logo

Aile Hekimliği Uzmanlarından o habere düzeltme geldi!

Aile Hekimliği Uzmanlarından o habere düzeltme geldi!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üyelerimize ve Kamuoyuna Duyurulur:

26 Kasım 2013 tarihinde Medimagazin sağlık portalında yer alan “22 bin aile hekimini Yıldırım Beyazıt Üniversitesi eğitecek” başlıklı haberin içeriğinde kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadeler olduğunu düşünmekteyiz. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Yavuz Sanisoğlu’nun verdiği iddia edilen demeçte "22 bin aile hekimine 3-4 yılda aldıkları eğitimi biz bir yıl gibi kısa bir sürede uzaktan eğitim ile vereceğiz. Aile hekimlerinin uzmanlıkları sırasında almış oldukları derslerin daha fazlasını vermeye çalışıyoruz.” denmektedir.

Bahsi geçen eğitim Aile Hekimliği Kanunu’nda pratisyen aile hekimlerinin Aile Hekimliği yapabilmeleri için almaları gereken iki aşamalı uyum eğitimlerinin ikincisi olan AHUZEM eğitimleridir.Bu eğitimler zaten bir yıla yaklaşan bir süredir Aile Hekimlerine verilmekteydi. Tamamen bilgisayar üzerinden teorik ders anlatımı şeklinde yürüyen AHUZEM eğitimleri aslında bir çeşit sürekli tıp (hizmet içi) eğitimidir. Özellikle aile hekimliğine geçmeden önce uzun süre hasta görmemiş, hastalardan uzak kalmış hekimlere teorik bilgilerini hatırlatmayı amaçlamaktadır. “3-4 yılda aldıkları eğitim” ile kastedilenin mevcut resmi Aile Hekimliği Uzmanlık eğitimi olmadığını varsayıyoruz. Çünkü Türkiye’de altmışı aşkın Anabilim Dalı ve kürsüsüyle Aile Hekimliği Uzmanlık eğitimi 3 yılda kendine has özellikleri ile teorik ve pratik derslerin hoca-asistan ilişkisi içerisinde çeşitli ana branşlarda (Dahiliye,çocuk,genel cerrahi,kadın doğum,psikiyatri) staj ve sonrasında bir hoca eşliğinde saha eğitimi,tez ve bitirme sınavı şeklinde verilmektedir. Bu tür formal bir eğitimin günde bir saat bilgisayar ekranına bakarak alınamayacağı aşikardır.

Yine aynı yazıda “Eğitimi tamamlayan aile hekimlerimiz sınava tabi tutulacak ve sınav sonucuna göre önümüzdeki süreçte neler yapılacağına bakanlık karar verecek." denmektedir. Oysa bu eğitimler sonrası ne olacağı bellidir: Aile Hekimleri yerine getirmeleri kanuni bir şart olarak 2.aşama uyum eğitimlerini tamamlamış sayılacak ve Aile Hekimliği yapmaya devam edeceklerdir. En son Aile Hekimleri Fedarasyonu’nun düzenlemiş olduğu kongrede hem bakanlık yetkilileri hem de AHUZEM proje direktörü bu eğitimlerin uzmanlık eğitimi yerine geçmeyeceğini bir çok kez vurgulamışlardır. Kaldı ki Aile Hekimliği Uzmanlık eğitiminin alternatif bir yolla verilmesini düzenleyen yasa ve bu yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararı bu eğitimin en az altı yıl süreceğini ve mevcut Aile Hekimliği Uzmanlık eğitimi alan asistanlar hangi aşamalardan geçerek uzman oluyorsa bu hekimlerin de o aşamalardan geçmesi gerektiğini söylemektedir. Öyleyse bahsi geçen yazıda geçen 2.aşama uyum eğitimi olarak verilen uzaktan teorik eğitim ile uzmanlık eğitiminin bir ilgisi yoktur. Kamuoyuna ve üyelerimize duyurulur."
                                                                       
Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği

aile
hekimliği
uzmanlarından
o
habere
düzeltme
geldi!
Yorum (3)
Cengiz
Ben uzmanlık eğitimi istemiyorum.aldığımız eğitimi tekrar almamızın bir anlamı yok.
0
Cevapla
Pratisyen aile hekimi
Şuanda ailenhekimi olup bu uzaktan aile hekimliği uzmanlık eğitimini almak istemeyen yada başarıyla tamamlayamayan aile hekimlerinin durumu ne olacaktır yine aynı yerinde çalışmaya devam edecekmi?
0
Cevapla
adil
Uzun yıllar hasta görmemiş pek çok idareci aile hekimliği sistemine geçti. AHUZEM eğitimleri aslında bir çeşit sürekli tıp (hizmet içi) eğitimidir. Özellikle aile hekimliğine geçmeden önce uzun süre hasta görmemiş, hastalardan uzak kalmış hekimlere teorik bilgilerini hatırlatmayı amaçlamaktadır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir